Ούτε και μία ώρα για αγορά Υπηρεσιών, με σκοπό την εκμάθηση της Ελληνικής στις σχολικές μονάδες ΔΡΑΣΕ
Η εργοδότηση εκπαιδευτικών με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στο δημόσιο σχολείο δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, αλλά ήταν επιλογή και πολιτική απόφαση τής κυβέρνησης Αναστασιάδη από το 2013, όταν είχε αναλάβει την εξουσία του τόπου. Εδώ και χρόνια, μάλιστα, προσπαθεί να καθιερώσει τον συγκεκριμένο τρόπο εργοδότησης εκπαιδευτικών, ως τον κύριο τρόπο κάλυψης νέων αναγκών στο δημόσιο σχολείο, “αξιοποιώντας” προς αυτή την κατεύθυνση τις σχολικές μονάδες που ανήκουν στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ+, με πρόφαση την αξιοποίηση κονδυλιών από τα Ευρωπαϊκά διαθρωτικά ταμεία.
Το πλέον προκλητικό είναι η προσπάθειά τους να αφαιρέσουν από το Αναλυτικό και Ωρολόγιο Πρόγραμμα, ένα κύριο και σημαντικό μάθημα, όπως είναι η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, από τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στα προγράμματα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης» και να το προσφέρουν με αγορά υπηρεσιών. Αγνοούν παντελώς τις γλωσσικές και επικοινωνιακές ανάγκες των παιδιών αυτών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν κανονικά και ομαλά στη σχολική ζωή. Αγνοούν προκλητικά και κωφεύουν στα προβλήματα που δημιουργούνται στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, αφού καθημερινά θα μπαινοβγαίνουν δεκάδες εκπαιδευτικοί για να «πουλήσουν υπηρεσίες» τριών ωρών σε μαθητές/ριες, βγάζοντάς τους από τις τάξεις τους και αφαιρώντας τους από το υπόλοιπο μαθητικό σύνολο. Για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που θα εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, ούτε λόγος, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι η δημιουργία εργασιακού μεσαίωνα είναι πολιτικός τους στόχος.
Όσες λοιπόν ώρες διδασκαλίας και να ανακοινώσει ο ΥΠΠΑΝ ότι θα προσφερθούν στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία στις σχολικές μονάδες ΔΡΑΣΕ, εάν και εφόσον θα δοθούν με αγορά υπηρεσιών, δεν πρόκειται να βοηθήσουν την όλη κατάσταση, αλλά αντίθετα θα γίνει κάτι απλά για να γίνει και θα δημιουργήσει άλλα διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου, χωρίς αυτό να είναι προς όφελος των παιδιών.
Την περσινή χρονιά, η ΠΟΕΔ, έστω και αργοπορημένα, κατάφερε να πείσει την εργοδοτική πλευρά, με αποτέλεσμα οι ώρες για εκμάθηση της ελληνικής στις σχολικές μονάδες ΔΡΑΣΕ να ενσωματωθούν στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα και να προσφερθούν από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία από το μόνιμο και το έκτακτο προσωπικό των σχολικών μονάδων. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οι 3000 διδακτικές περίοδοι για εκμάθηση της Ελληνικής στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία πρέπει να ενσωματωθούν στο Ωρολόγιο και Αναλυτικό Πρόγραμμα των Σχολικών μονάδων ΔΡΑΣΕ, ώστε να ξεκινήσει εύρυθμα η αξιοποίησή τους από τις 12 Σεπτεμβρίου από το προσωπικό του σχολείου.
Η ΠΟΕΔ, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να επιστρέψει να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες ΔΡΑΣΕ με την προσφορά 3000 διδακτικών περιόδων μέσα από αγορά υπηρεσιών, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Στην πραγματικότητα, η ΠΟΕΔ δεν μπορεί να αποδεχτεί την προσφορά ούτε και μίας ώρας με αγορά υπηρεσιών για τον σκοπό αυτό, αφού η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του Αναλυτικού και Ωρολόγιού προγράμματος, τη στιγμή που σε αυτές τις σχολικές μονάδες το 20% του μαθητικού πληθυσμού είναι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, και για να μην βρεθούμε πάλι τον Σεπτέμβρη μπροστά στο ίδιο σκηνικό με την περσινή χρονιά, ως Προοδευτική καταθέσαμε συγκεκριμένο πλάνο δράσης, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, το οποίο περιλαμβάνει και μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση που το ΥΠΠΑΝ επιμένει στην αγορά υπηρεσιών. Η μπάλα πλέον είναι στο ΥΠΠΑΝ, οι επιλογές τους θα καθορίσουν και την ομαλή ή όχι έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μέχρι στιγμής πάντως, κανένας διάλογος δεν έχει διεξαχθεί μεταξύ ΥΠΠΑΝ και ΠΟΕΔ για το συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο ακούσαμε τον ΥΠΠΑΝ να ανακοινώνει «εξετάσεις» για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, αλλά και παραχώρηση των 3000 διδακτικών ωρών στα σχολεία ΔΡΑΣΕ, χωρίς να μας λέει πώς αυτές θα εφαρμοστούν.
Απόστολος Σκουρουπάτης
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ – Μέλος Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών.