Η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία. Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.
«Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε», απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία. Ο Πούτιν εκτιμά ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ ενδέχεται να καταστήσουν τη χώρα περιοχή από όπου θα εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η Μόσχα πρέπει να θέσει “κόκκινες γραμμές” για να το αποφύγει.
Συνάντηση εντός 48 ωρών
Το Κίεβο ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Μόσχα προκειμένου να ξεκαθαριστούν επιτέλους οι προθέσεις της κυβέρνησης Πούτιν, όπως μεταδίδει το BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ρωσία έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής κάθε επίσημο αίτημα για να εξηγήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας. «Το επόμενο βήμα» σύμφωνα με τον ίδιο ήταν να ζητηθεί μια συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών, προκειμένου να υπάρξει «διαφάνεια» ως προς τα σχέδια της Ρωσίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουλέμπα, η Ουκρανία ζήτησε την περασμένη Παρασκευή απαντήσεις από τη Μόσχα σχετικά με τις προθέσεις της, σύμφωνα με το Έγγραφο της Βιέννης, μια συμφωνία για ζητήματα ασφαλείας ανάμεσα στα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανάμεσα στα οποία και η Ρωσία.
«Εάν η Ρωσία σοβαρολογεί όταν μιλά για το “αδιαίρετο της ασφάλειας” στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και ισχυρότερη ασφάλεια για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι διπλωματικές συνομιλίες δεν καθησύχασαν τη διεθνή κοινότητα
Οι διπλωματικές συνομιλίες κορυφής μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον δεν καθησύχασαν τη διεθνή κοινότητα, ούτε διέλυσαν τα σύννεφα πολέμου που συνεχίζουν να πυκνώνουν πάνω από την περιοχή. Μόλις χθες, η Ουκρανία παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά απο τη Λιθουανία. Νεα παραλαβή ήρθε και από την Αμερική.
Παρόλα αυτά, ο δρόμος του διαλόγου παραμένει ανοιχτός. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ουάσινγκτον. «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», ανέφερε η ουκρανική προεδρία. Μεταξύ όλων των άλλων επαφών είναι και αυτή του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Στη διάρκεια επικοινωνίας, ο Νίκος Δένδιας και ο Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησαν για τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Η Μόσχα δεν φαίνεται να αδιαφορεί μπροστά στις κυρώσεις, με τις οποίες την απειλούν και κάνει πρόβες πολέμου. Αν επιβεβαιωθούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μια ρωσική επίθεση απέχει μόλις δυο ημέρες. Η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών δεν φαίνεται να συμφωνεί. Επιβεβαιώνει, όμως, ότι υπό τέτοια παρατεταμένη πίεση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα «λάθος».
Η Δύση συνεχίζει να διακινεί σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για επίθεση». Η Πολωνία ήδη προετοιμάζεται για «διάφορα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εισροής προσφύγων, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μαριούζ Καμίνσκι την Κυριακή.
Το μεταναστευτικό κύμα θα ήταν μονάχα μια απλό τις τραγικές συνέπειες. Στην προκειμένη περίπτωση ένα λάθος θα μπορούσε να μετατραπεί σε Γ’ παγκόσμιο πόλεμο. Προς το παρόν αυτός περιορίζεται στους 130 χιλιάδες παρατεταγμένους Ρώσους στρατιώτες και στις συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας στις οποίες επιδίδονται καθημερινά Ουκρανοί πολίτες. Viral έγινε η φωτογραφία μιας γιαγιάς που περνάει εκπαίδευση με ένα καλάσνικοφ στο χέρι.