Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά τη μακρά κοινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου για τις εκποιήσεις από την 1η Ιανουαρίου στην περίπτωση που μέχρι το τέλος του χρόνου δεν κατατεθούν για να ψηφιστούν από τη Βουλή η σειρά των νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των πέντε νομοσχεδίων, διευκρινίζοντας ότι τα άλλα πέντε νομοσχέδια αφορούν φορολογικές διευκολύνσεις για την ενθάρρυνση των οφειλετών να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους.
Για τα νομοθετήματα που θα τεθούν αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες κωδικοποίησαν της τροπολογίες και τις προτάσεις νόμου, ενώ οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν με το κύριο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων , το νομοσχέδιο για την ελευθεροποίηση των επιτοκίων που θα ρυθμίσει την καταχρηστική χρέωση τόκων υπερημερίας, το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενημέρωση της Βουλής από την Κεντρική Τράπεζα για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, το νομοσχέδιο για τη νομική αρωγή σε δικαστικές διαδικασίες σε υποθέσεις που αφορούν την εκποίηση της κατοικίας τους, και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει πρόταση νόμου που θα συνδέει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις με την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει το σχέδιο απόφασης του ΔΗΣΥ, αλλά ανέφερε το ΔΗΚΟ προχωρεί ένα βήμα ακόμα με στόχο να μην εφαρμοστεί ο νόμος εκτός και εάν εφαρμοστεί πρώτα το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα εμμείνει στην αναδρομικότητα του νόμου για υπερχρεώσεις τόκων υπερημερίας με τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο.
Είπε επίσης ότι θα εξετασθούν και προτάσεις από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες.
Αφού ανέφερε πως εάν διαμορφωθεί ικανοποιητικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
Σε ερώτηση, τί θα γίνει στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπέμψει τις προτάσεις νόμου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:
“Τα ίδια ζητήματα εγείρονται και στο τί θα γινόταν αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμπε τις τροπολογίες. Όπως μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει προτάσεις νόμου, μπορεί να αναπέμψει και συγκεκριμένα άρθρα νόμου που έχει ψηφίσει η Βουλή, μπορεί να αναπέμψει μόνο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί. Είναι το ίδιο ερώτημα, όπως και αν περάσουμε εμείς δικές μας νομοθεσίες.
Είναι πολιτικά ζητήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει εκείνος τις δικές του ευθύνες σε περίπτωση που επιλέξει να μην υποστηρίξει, άλλα να αναπέμψει τις ασφαλιστικές δικλείδες, που θα προσαρτήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων.”
Tο ζήτημα είναι πολιτικό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.