Ομολογία – σοκ: Ο Χριστόφιας γνώριζε για τη «βόμβα» της Λαϊκής

Αποφασισμένος να συντηρήσει όπως – όπως την Λαϊκή Τράπεζα μέχρι τις προεδρικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως επίκειται η κατάρρευσή της και κατ’ επέκταση και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Στην συνταρακτική αυτή αποκάλυψη – ομολογία προχώρησε ο διορισμένος από την κυβέρνηση Χριστόφια, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, επισημαίνοντας πως ο ίδιος είχε ενημερώσει κατ’ επανάληψη τον πρώην Πρόεδρο και το επιτελείο του για το την κατάσταση της τράπεζας, χωρίς όμως ποτέ να υπάρξει κάποια ανταπόκριση!

Όπως υποστήριξε ο Διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωνε «τακτικότατα και με στοιχεία» για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και ειδικότερα της Λαϊκής και γι’ αυτό – είπε- «πίεζα ευγενικά» για την υποβολή αιτήματος στο μηχανισμό στήριξης.

«Η Λαϊκή κρατήθηκε στον αναπνευστήρα» για εννέα μήνες γιατί έπρεπε να κρατηθεί μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Το ELA της τράπεζα έφτασε το 60% του ΑΕΠ της χώρας μας» είπε ο κ. Δημητριάδης και προσέθεσε: «Δεν ήταν κάτι το ευχάριστο, αλλά έπρεπε να την κρατήσουμε. Επιβαλλόταν να την κρατήσουμε για να γίνουν οι εκλογές, να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της, να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να αποφύγουμε όχι μόνο τη χρεοκοπία της Λαϊκής αλλά και τη χρεοκοπία του κράτους».

Με απλά λόγια δηλαδή η  «βόμβα» που θα έσκαγε στην Κύπρο ήταν «κοινό μυστικό» στην κυβέρνηση του Χριστόφια, η οποία προτίμησε να …ροκανίσει το χρόνο και να «πασάρει» το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση, όπως χωρίς ενδοιασμούς ομολογεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Η αποκάλυψη –σοκ, αν και έρχεται κατόπιν εορτής, αναδεικνύει σε όλο το …μεγαλείο τους τις ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια και τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετήθηκαν δια της εγκληματικής απραξίας της. Γιατί προσπαθούσαν να κρατήσουν τη Λαϊκή στη …ζωή αν και γνώριζαν πως θα καταρρεύσει; Για ποιο λόγο συντηρούσαν την τράπεζα ενώ ήταν σε όλο το κυβερνητικό επιτελείο γνωστό ότι βρίσκονταν πλέον σε ημιθανή κατάσταση;

Τι άλλο άραγε πρέπει να ειπωθεί για να αποδοθούν ευθύνες και κάποιοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης;