Ομιλίες Β. Λυσσαρίδη και Γ. Ομήρου

Ομιλία Βάσου Λυσσαρίδη: Μικρός, μακρόν έζησα βίον.

Μαρτύρησα καταπιέσεις, επαναστάσεις, πολέμους, οράματα που γονάτισαν, απογοητεύσεις, κατακτήσεις, ανατάσεις, δυο βήματα μπρος και ένα πίσω.

Όμως είχα το προνόμιο να συνδεθώ μαζί σας, να βρεθώ μικρός συνοδοιπόρος, συστρατευμένος στην μεγάλη στρατιά αυτών που παραμένουν αμετακίνητοι στον αγώνα για μια καλύτερη ανθρωπότητα, χωρίς κατακτήσεις και κατακτητές, χωρίς καταπιέσεις και καταπιεστές, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής, για διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας.

Η πορεία της ανθρωπότητας παραμένει ανοδική.

Όμως σήμερα μαρτυρούμε προσωρινές πισωδρομήσεις, επιθέσεις ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις. Η εποχή μας σημαδεύεται από την όχι ανεπιτυχή προσπάθεια του οικονομικού να κηδεμονεύει επί του πολιτικού.

Μια κηδεμονία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κατεστημένου που στοχεύει να μετατρέψει τις κυβερνήσεις σε υποχείρια όργανα, να υπονομεύσει το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές κατακτήσεις, να συρρικνώσει τη λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατία .

Μαρτυρήσαμε την αποικιοκρατία, την μεταποικιοκρατία και τώρα την χρηματοκρατία, που αποτελεί τον κίνδυνο της εποχής μας.

Και ανεξαρτήτως λαθών, παραλήψεων, ατασθαλιών που συνέτειναν στην εμφάνιση του φαινομένου στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η πεμπτουσία της κακοδαιμονίας. Αυτό δε καταδεικνύεται και από τη θεραπεία που επεβλήθηκε για διόρθωση των κακώς εχόντων.

Η θεραπευτική αγωγή που επεβλήθη από τους παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους για απαλλαγή από την κακή διαχείριση, τις ατασθαλίες, την γραφειοκρατία, τον υπερτροφικό κυβερνητικό μηχανισμό, αποτελούσε ουσιαστικά χρεωκοπία.
Το παράνομο κούρεμα των επενδύσεων με αποτέλεσμα την δυσπραγία βασικών πυλώνων της οικονομίας μας, η επιβολή απαράδεκτα οδυνηρών μέτρων για τα λαϊκά στρώματα, η προσπάθεια ελέγχου των εθνικών μας πόρων (κοιτασμάτων) και της πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της μορφής λύσης του Κυπριακού.

Εξόφθαλμα τα σφάλματα πρώην και νυν κυβερνώντων.

Εσείς ανεξαρτήτως λαθών, σταθήκατε όρθιοι στις επάλξεις. Αρνηθήκατε να προσαρμοσθείτε στις ξένες εντολές, να υποκύψετε σε εκβιασμούς ή εξαγορές.
Τιμήσατε το τιμημένο λάβαρο της ΕΔΕΚ, και μη υποτιμάτε τις συνέπειες.

Είναι γεγονός ότι η ΕΔΕΚ δεν εξασφάλισε τα ποσοστά που έπρεπε σε εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως στην ώρα κρίσιμων για την επιβίωση μας αποφάσεων η ΕΔΕΚ μετατρεπόταν σε πλειοψηφικό ρεύμα (Αντιχουντικός αγώνας, αγώνας ενάντια στο πραξικόπημα, το σχέδιο Γκιουνές, το σχέδιο Ανάν, και τώρα τα σχέδια έμμεσης μεταποικιοκρατίας υπό τη μορφή της χρηματοκρατίας και σχέδια για το Κυπριακό που αν υλοποιηθούν θα αποτελούν προστάδιο Αλεξανδρεττοποίησης και εθνικού αφανισμού.
Γι΄αυτό και τα καθήκοντά σας είναι τώρα αυξημένα. Γιατί η ιστορική παράδοση σας καθοδηγεί τα βήματά σας και γιατί όπως είπαμε πολλές φορές ο αγωνιστής όσο πιο πολλά έχει προσφέρει τόσο τα καθήκοντα του γίνονται πιο επιτακτικά.

Οι πιέσεις θα αυξηθούν και για εκχώρηση των  εθνικών μας δικαιωμάτων πάνω στους φυσικούς μας πόρους και για αποδοχή λύσεων που θα νομιμοποιούν με την υπογραφή μας, την απεμπόλιση δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και θα αποτελούν προστάδιο εθνικού αφανισμού. Όμως δεν θα υποκύψουμε. Θα μας βρουν στους δρόμους και στις πλατείες να διεκδικούμε ψωμί και λευτεριά.

Υπάρχει διέξοδος; Ναι. Να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του αντικατοχική βάση. Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία. Όχι οι Τουρκοκύπριοι.

Να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα χωρίς υπαναχωρήσεις από τις διαχρονικές μας συμμαχίες και την προάσπιση προβλημάτων αρχής (Παλαιστινιακό).
Να αξιοποιήσουμε συμμαχίες με βάση σύμπτωση συμφερόντων (Ρωσία, Κίνα, κλπ).
Να υιοθετήσουμε μια ενιαία, πανεθνική διεκδικητική στρατηγική.

Με την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του αντικατοχική βάση  να ζητήσουμε διεθνή διάσκεψη με μόνη ημερήσια διάταξη τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, με συμμετοχή κυβερνήσεων. Όχι σε διευρυμένη που να επικυρώνει επιδιαιτητικό ρόλο της Τουρκίας και να αναβαθμίσει τις κοινότητες σε κράτη.

Να εμπλέξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες.
Να ζωντανέψουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα.
Να αξιοποιήσουμε άμεσα τους νέους εθνικούς μας πόρους με ευρύτητα συνεργασιών.
Να εμπλέξουμε τον λαό στον χειρισμό των θεμάτων του. Οργισμένος λαός ποτέ νικημένος.
Να δημιουργήσουμε ζώνη επηρεαζομένων Ευρωπαϊκών χωρών του νότου.
Να εγκαθιδρύσουμε ταμείο αλληλεγγύης.
Να προχωρήσουμε άμεσα σε κάθαρση και τιμωρία όλων των ενόχων.

Φίλες και φίλοι,
Δεν είναι στόχος μου σε ένα καταστατικό συνέδριο να εξαντλήσω ούτε το πολιτικό θέμα ούτε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.Άλλωστε μιλώ σε επαϊοντες.Αντίθετα. Στόχος μου σ΄αυτή την ύστατη βιολογική ώρα είναι να επαναλάβω την αισιοδοξία μου.
Ναι. Δεν υποτιμούμε τις δυσχέρειες. Όμως δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικές τοποθετήσεις. Λαός ενημερωμένος ποτέ νικημένος.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα οι μορφές που εδραίωσαν από την αρχαιότητα τις Ελληνικές παραδόσεις, αλλά και οι δικοί μας.

Ο Φωτίου, ο Δώρος που με το ματωμένο πρόσωπο ανάποδα κρατάει τσίλιες στα σταυροδρόμια της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως οι ανώνυμοι άνθρωποι του μόχθου που χωρίς ατομική προβολή αποτελούν τη σταθερή πρωταγωνιστική πρωτοπορεία κάθε έθνους για λευτεριά, δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Δεν αγωνιώ για το μέλλον που δεν θα μαρτυρήσω.Αντίθετα.Με σας τους πολυαγαπημένους συναγωνιστές και συναγωνίστριες έχω την βεβαιότητα ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες και για τον λαό μας και για όλους τους λαούς.

Χτυπηθείτε με τη χρηματοκρατία. Προστατέψτε τη λαϊκή κυριαρχία που είναι το μόνο αποφασιστικό όπλο.Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Προστατέψτε την εθνική κληρονομιά ως την ασπίδα για την επιβίωση.
Μην αγωνιάτε για την αυτοκαταμέτρηση.
Ιδεολογικά, εθνικά, προοδευτικά είσαστε η πλειοψηφία.
Είσαστε η αιχμή ενός ενιαίου δόρατος.
Γιατί ναι. Σε δύσκολες ώρες επιβάλλεται εθνική ενότητα. Σε συγκεκριμένη βάση και με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Απευθυνόμαστε στον πατριωτισμό όλων των απλών ανθρώπων.

Πρόσφατα συνετελέσθη μια επικίνδυνη εκτροπή. Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων αναβαθμίσθηκαν σε κρατικούς εκπροσώπους για επαφή με Τουρκία και Ελλάδα. Εδραιώνεται η θέση ότι το Κυπριακό είναι μαι διακοινοτική διαμάχη και η Τουρκία προβάλλεται σε ρόλο συνομιλητή, αντί κατακτητή. Η Τουρκία κατ΄επανάληψη δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή κυβέρνηση αλλά δυο ισότιμες κυβερνήσεις. Μια Ελληνοκυπριακή και μια Τουρκοκυπριακή. Είναι αδιανόητο να προσαρμοσθούμε προς αυτή την απαίτηση.

Ο λαός, πληγωμένος και από την οικονομική κρίση είναι πιο ευαίσθητος δέκτης μηνυμάτων.

Ξαναζωντανεύουν οι παλιές μας αφίσες. Δεν είμαστε πρόβατα και εμείς δεν φάγαμε.
Μικρός μακρόν έζησα βίον.
Γι΄αυτό και μακρυγόρησα.

Θα τελευτήσω δηλώνοντας παρών γιατί η καταξιωμένη Εδεκίτικη αρχή είναι ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για απουσία από αγώνες.
Θάμαι μαζί σας και μετά το τέλος.
Νάστε καλά.

Γιαννάκης Ομήρου: Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό μας Κίνημα.

Το σημερινό Συνέδριο συνέρχεται σε ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες για τον τόπο. Με την οικονομική κρίση να οδηγεί σε βαθειά ύφεση σε συνεχή αύξηση της ανεργίας και σε κοινωνική δυστυχία και με το Κυπριακό να βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε οριακό σημείο.
Το Προγραμματικό – Καταστατικό μας Συνέδριο αποτελεί και την αφετηρία για τις κρίσιμες για ολόκληρη την Ευρώπη εκλογές για την ανάδειξη  των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχουμε χρέος μπροστά σε αυτή την εκλογική μάχη να καθορίσουμε με σαφήνεια τις θέσεις  και τις προτάσεις μας.

Το  Συνέδριο μας είναι η προετοιμασία για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Για την εθνική λευτεριά και την κοινωνική προκοπή. Για ένα σοσιαλιστικό Κίνημα σφριγηλό, σύγχρονο, όργανο αλλαγής της κοινωνίας και εργαλείο για τη λύτρωση της πατρίδας μας από το μίασμα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Για μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική, ενωμένη με κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Για απαλλαγή από τα δεσμά της  οικονομικής δουλείας και της ακρωτηριασμένης κρατικής και εθνικής κυριαρχίας. Για αποκατάσταση συνθηκών κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Καταστατικού του Κινήματος που θα προάγει τη διαφάνεια, την κοινωνική λογοδοσία, την ανανέωση και το βάθεμα της δημοκρατικής λειτουργίας.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Όταν πριν 44 χρόνια εμφανιζόταν στην πολιτική ζωή της Κύπρου η ΕΔΕΚ, δεν ερχόταν να προστεθεί ως ένα ακόμα Πολιτικό Κόμμα στα ήδη υπάρχοντα. Η δημιουργία της ΕΔΕΚ ήταν η έκφραση ενός εθνικού, δημοκρατικού και κοινωνικού αιτήματος της μετα- ανεξαρτησιακής Κύπρου. Αυτό το αίτημα ένωσε ιστορικές γενιές και πολιτικά ρεύματα της εποχής σε μια πατριωτική, δημοκρατική και σοσιαλιστική προοπτική. Η βαθιά εθνικο – απελευθερωτική φυσιογνωμία της ΕΔΕΚ και ο πολιτικός και κοινωνικός της ριζοσπαστισμός υπήρξαν και τότε και στη μετέπειτα ιστορική διαδρομή τα βάθρα της στρατηγικής μας. Το αντιδικτατορικό Κίνημα, η συμπόρευση με τον αντιχουντικό αγώνα του αδελφού λαού στην Ελλάδα, η στήριξη του Προέδρου Μακαρίου απέναντι στην υπονόμευση και την εσωτερική ανωμαλία, η αντίσταση στο πραξικόπημα, η αντικατοχική πάλη και ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής σημάδεψαν τον αγώνα μας.
Ανοίξαμε ένα νέο δρόμο στην πολιτική ιστορία του τόπου. Δημιουργήσαμε χώρο σε ένα βαθύτατα πολωμένο πολιτικό σύστημα, αρνηθήκαμε την υποταγή στη λογική της προσαρμογής, της αφομοίωσης και της ενσωμάτωσης και καθιερωθήκαμε σαν μια δύναμη πατριωτικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Η ΕΔΕΚ υπήρξε παρούσα σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της νεότερης Κυπριακής Ιστορίας. Στα δύσκολα χρόνια της χουντικής τυραννίας στην Ελλάδα, στο πραξικόπημα και την εισβολή που ακολούθησε. Καταθέσαμε μάρτυρες και ήρωες στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Στην περίοδο που ακολούθησε στα πέτρινα χρόνια της κατοχής, η ΕΔΕΚ αγωνίζεται για την τοποθέτηση του Κυπριακού  ως θέματος εισβολής και κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προτείνει ολοκληρωμένη στρατηγική στο πλαίσιο του μακροχρόνιου αγώνα που εξήγγειλε ο Μακάριος με την επιστροφή του στην Κύπρο.

Και βέβαια σαν ένα κοινωνικό κίνημα της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας αγωνιστήκαμε με συνέπεια για τα δίκαια των μη προνομιούχων, των εργαζομένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Σήμερα που ζούμε στον αστερισμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όλοι θα πρέπει να θυμούνται  ότι εμείς ως σοσιαλιστές, ως Σοσιαλιστική Διεθνής, ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους από μια απάνθρωπη παγκοσμιοποίηση. Προειδοποιήσαμε για τα δεινά που θα επέφεραν οι συνταγές των θεωρητικών του «τέλους της ιστορίας». Από την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων οι οποίοι δεν λογοδοτούν σε κανένα. Από τον έλεγχο των αγορών από τα παγκόσμια ολιγοπώλια. Από την απουσία εποπτείας, ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ο «καπιταλισμός –καζίνο» ο οποίος πάσχισε να αντικαταστήσει και σε μερικές περιπτώσεις πραγματικά το πέτυχε, τη μικτή οικονομία της αγοράς, οδήγησε στην κοινωνική αποσύνθεση, την κοινωνική στέρηση, την περιθωριοποίηση και τη συντριβή. Ο αχαλίνωτος καπιταλισμός της αγοράς αποδείχθηκε οικονομικά πολυδάπανος και κοινωνικά και οικολογικά καταστροφικός.
Η Κύπρος βιώνει μια δραματική οικονομική κατάσταση. Τραγικές ανεπάρκειες ασυγχώρητες καθυστερήσεις, ανεπίτρεπτοι δισταγμοί της προηγούμενης Κυβέρνησης σε συνδυασμό με απερίσκεπτες ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη, αδίστακτη συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας.
Η συμφωνία της 25ης Μαρτίου υπήρξε εξοντωτική αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων»  με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, η κυπριακή οικονομία θα οδηγείται σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία. Είμαστε ήδη πρωταθλητές στους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η απόφαση καταπέλτης του Eurogroup εν ολίγοις μετέτρεψε την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονόμευσε την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία. Η επακολουθήσασα απόφαση του ECOFIN  για υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου κουρέματος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα επιβεβαίωσε την καταγγελία μας.

Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι όσοι πήραν αυτή την ανάλγητη απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και 39 χρόνια τις συνέπειες της βάρβαρης εισβολής μιας χώρας που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Τουρκίας. Δεν έλαβαν υπόψη ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής, η Κύπρος έχασε το 70%των πλουτοπαραγωγικών της πόρων, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει 200 χιλιάδες πρόσφυγες που εξακολουθούν να ζουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει τις οικογένειες χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.
Η αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απουσίασε.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οξύνουν περαιτέρω το δημοκρατικό έλλειμμα  της Ε.Ε. και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, αβεβαιότητα και ευρωσκεπτικισμό. Οι αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων, αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε, και εγγυώνται για δεκαετίες την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης, καθιστώντας την πόλο έλξης για ένταξη νέων χωρών, έχουν υπονομευτεί και χρειάζονται επειγόντως αποκατάσταση και επαναβεβαίωση.
Όταν μιλούμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, να λέμε την αλήθεια. Για ποια Ένωση μιλούμε; Αυτή του πλούσιου Βορρά και του εξαρτημένου Νότου; Όταν μιλούμε για την Ευρωζώνη, αναφερόμαστε τις πολιτικές που καθορίζει μια ισχυρή χώρα ή μια ομάδα χωρών και επιβάλλονται σε χώρες που έχουν μεν το ίδιο νόμισμα, αλλά όχι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες; Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας θεσμικά όργανα προσβλέπουν στην ευημερία αριθμών και όχι την ευημερία των ανθρώπων; Σε ποια τραπεζική ένωση αναφερόμαστε, όταν τα  μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές μιας τέτοιας Ένωσης; Πάνω απ’ όλα πώς αποδεικνύεται στην πράξη η βασική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.;

Θέλω για μια ακόμα φορά να υπογραμμίσω με έμφαση ότι η θέση μας υπήρξε και παραμένει ευρωπαϊκή. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι. Επιμένοντας όμως σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Αγωνιζόμενοι όμως με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της Ε.Ε.
Θα πρέπει ωστόσο να δηλώσουμε ότι μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση.

Το μεγάλο μας χρέος είναι, να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας. Με μια στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση το συντομότερο.
Για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία. Η ΕΔΕΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία.
Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ε.Ε. ιδιαίτερα τη νότια Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και παρατεταμένης αμηχανίας. Η καλπάζουσα ανεργία, η μαζική φτώχεια, η ανέχεια και η κλιμακούμενη ύφεση προκαλούν ισχυρές αναταράξεις. Παράλληλα η εμπέδωση της Ευρώπης δύο ταχυτήτων, εκείνης του πλούσιου Βορρά και εκείνης του φτωχού Νότου, υπονομεύει ευθέως τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η ενωμένη Ευρώπη.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας πάσχουν γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία.
Στην Ευρώπη οι συνταγές της ηγεμονικής τάξης πραγμάτων, προεξάρχουσας της Γερμανίας, οδήγησαν τις χώρες του Νότου σε κοινωνική καταστροφή.

Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οδηγεί σε συνεχόμενες αυξήσεις του χρέους, σε οικονομική και χρηματοπιστωτική παράλυση και το κυριότερο σε μια προοπτική που δεν έχει μέλλον.
Ποια είναι η λύση. Μία και μοναδική. Αλλαγή κατεύθυνσης. Παραμονή στα δεσμά της μνημονιακής πολιτικής θα μας καταστήσει εσαεί αιχμάλωτους μιας χωρίς επιστροφή πορείας καταβύθισης στην ύφεση και αδυναμίας οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Συνεπώς η αποδέσμευση τάχιστα από το μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Με βάση ένα αξιόπιστο σχέδιο τεκμηριωμένο και ασφαλές. Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη  της πολιτικής στην Κύπρο. Η ΕΔΕΚ με αίσθημα ευθύνης έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο. Χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.
Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για την ανάγκη τάχιστης εξόδου από το μνημόνιο. Διαφωνώντας με τη λογική υποταγής σε κάθε απαίτηση της Τρόικας. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ζητά αλλαγή πολιτικών με ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Στο Κυπριακό οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε λύση αλλά αντίθετα οδήγησαν σε πιο βαθύ αδιέξοδο και τέλμα το Κυπριακό. Έτσι όπως ακριβώς προειδοποιήσαμε. Η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως η «αθώα περιστερά» η οποία μάλιστα επείγεται για λύση. Την ίδια στιγμή απειλεί τα  κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Είναι ταυτόχρονα μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο.
Τα δημοσιεύματα στο Διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές των Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει. Θα υπάρξουν ακόμα πιέσεις για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα. Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις απόψεις του, τις οποίες και επαναλαμβάνει.

1. Διαμόρφωση σαφούς και μη επιδεχόμενης οιασδήποτε αμφισβήτησης διαπραγματευτικής βάσης. Έναρξη συνομιλιών χωρίς αυτή την προϋπόθεση και χωρίς τη γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού θα αποτελέσει επανάληψη του λάθους που διεπράχθη το 2008 κατά παραβίαση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και κυρίως της συμφωνημένης επιστολής Γκαμπάρι.
2. Διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Κατάθεση του ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

3. Διαχωρισμός της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της σε ότι αφορά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Η διεθνής πτυχή του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθεί και να λυθεί σε Διεθνή Διάσκεψη με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
4. Απόσυρση των υποχωρήσεων που υπήρξαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις και σαφής θέση ότι το έγγραφο Ντάουνερ των λεγομένων συγκλίσεων δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε διαπραγματευτική βάση, ούτε χρήσιμο υλικό σε οποιανδήποτε διαπραγμάτευση.

5. Το θέμα της κατά προτεραιότητας επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο η συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 όσο και τα ψηφίσματα του συμβουλίου Ασφαλείας 550 του 1984 και 789 του 1992 προβλέπουν με σαφήνεια και κατά τρόπο επιτακτικό την επιστροφή της Αμμοχώστου ως ένα πρώτο βήμα επίδειξης βούλησης από την Τουρκία, για τη συνολική λύση του Κυπριακού.
6. Θέματα όπως το έγκλημα του εποικισμού, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης των τοπωνυμιών, της παραβίασης των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και του σφετερισμού των Ελληνοκυπριακών περιουσιών, μπορούν και πρέπει να τίθενται ως ξεχωριστά ζητήματα που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.

7. Καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεωκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση.
Επείγει η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον Αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία για συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει  να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Δεν υπήρξε καμιά συναπόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο για ένα τέτοιο θέμα. Αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη Αρχηγών Κομμάτων στο Τρόοδος που συνήλθε για τα θέματα άμυνας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε σε αυτή τη Συνεδρία ότι συναντήσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση δεν  θα είχαν κανένα νόημα. Και διερωτήθηκε τι θα μπορούσαν να συζητήσουν ο Τ/Κ διαπραγματευτής με την Ελληνική Κυβέρνηση. Καμιά συναπόφαση δεν υπήρξε.

2. Αυτή η συμφωνία δημιουργεί τον κίνδυνο η Τουρκική πλευρά να απαιτήσει τετραμερή. Κάτι που ήδη δήλωσε ο Έρογλου. Η τετραμερής ή πενταμερής είναι επιδίωξη της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1960. Στην πραγματικότητα η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί παραπέμπει σε εκ του σύνεγγυς τετραμερή διάσκεψη.
3. Η συμφωνία αυτή, ιδιαίτερα η αμοιβαιότητα, δηλαδή και συνάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση, ενέχει τεράστιους κινδύνους. Η Ελλάδα δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο και δεν έχει καμιά αμοιβαιότητα σε αυτό με την Τουρκία. Δεν έχει το ίδιο βάρος και την ίδια σημασία η συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής έχει πίσω του τη διεθνή νομιμότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής έχει πίσω του την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το ψευδοκράτος που επιδιώκει διεθνή αναγνώριση.

Με την παράλληλη συνάντηση ακυρώνεται και ανατρέπεται ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Η ανάδειξη δηλαδή της  εισβολής – κατοχής ως βασικού πυρήνα του Κυπριακού. Αντίθετα ενισχύεται η παρουσίαση του ως διακοινοτικής διαμάχης, όπως πάγια επιδιώκει η Τουρκία. Προωθεί επίσης αυτή η συνάντηση, του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση, την ντε φάκτο ιδέα του λεγόμενου acknowledgement, της άτυπης δηλαδή αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως επικράτειας των Τουρκοκυπρίων. Εάν δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο Εκπρόσωπο, γιατί να έχει οποιαδήποτε άλλη χώρα;
Θεωρούμε ως επικίνδυνη αυτή τη συμφωνία η οποία αποτελεί ανησυχητικό δείγμα της στρατηγικής μας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Υπογραμμίζουμε δε με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ελληνική Κυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία να επισπεύσει συμμετοχή σε συνομιλίες, εάν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η αναγκαία πολιτική βάση, πάνω στην οποία να μπορεί να επιτευχθεί μια αποδεκτή λύση.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θεωρεί ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με το  Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό. Η συνάντηση αυτή επιβάλλεται για να δοθεί απάντηση και σε όσους επενδύουν στα οικονομικά προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο για να επιβάλουν απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό.
Στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές του Μαΐου  του 2014, στηρίζουμε τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Σαν σύγχρονοι σοσιαλιστές, επιμένουμε στην προτεραιότητα της πολιτικής και της συμμετοχής των πολιτών, της δημοκρατίας και των θεσμών απέναντι στην αγορά και την οικονομία.
Απορρίπτουμε την ηγεμονία της αγοράς, απορρίπτουμε την κοινωνία της αγοράς, δεν δεχόμαστε την υπαγωγή όλων των πεδίων δραστηριοτήτων της κοινωνίας στην οικονομία.

Αυτές τις θεμελιακές διαφορές μας με την ευρωπαϊκή συντηρητική παράταξη θα αναδείξουμε στην προεκλογική εκστρατεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο συνδιαμορφώνουμε με τα υπόλοιπα 27 Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα της Ευρώπης.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έρχονται αντιμέτωποι με μια βασική πολιτική επιλογή.
Είναι μια επιλογή ανάμεσα στο όραμα για μια προοδευτική Ευρώπη, όπου οι πολίτες, τα κράτη – μέλη και τα θεσμικά όργανα θα συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των ζωτικών θεμάτων για τους λαούς της Ευρώπης και την επιμονή σε μια συντηρητική Ευρώπη, όπου το μέλλον των κρατών και των πολιτών θα βρίσκεται στα χέρια της αγοράς.

Σε μια εποχή όπου οι λαοί σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν την οικονομική ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, το υψηλό κόστος ζωής, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τον αυξανόμενο κίνδυνο της φτώχειας, την κλιματική αλλαγή, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των Κομμάτων με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει μια δικαιότερη και πιο ασφαλή κοινωνία και να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις με προτεραιότητα τον πολίτη, η οικονομική κρίση και η οικονομική ύφεση αποδεικνύουν πως ότι γίνεται σε μια άλλη περιοχή του κόσμου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και στη «γειτονιά μας». Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση είναι ζωτικής σημασίας για την  αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για μας ο ζωτικός κρίκος που ενισχύει την χώρα μας στην προσπάθεια επίλυσης παγκόσμιων προβλημάτων, που έχουν επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.

Χρειαζόμαστε όμως μια Ευρώπη που θα αλλάξει κατεύθυνση. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.
Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ισότητας και όχι του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου.
Χρειαζόμαστε την επάνοδο της πολιτικής και της δημοκρατίας στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης και την απομάκρυνση των αδηφάγων και ανάλγητων αγορών.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η φωνή όλων μας, προωθεί τα συμφέροντα μας και προασπίζεται τους σκοπούς μας.
Γι΄ αυτό η στήριξη του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ είναι εντολή για μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη με επίκεντρο τον πολίτη.

Θέλω να καλέσω όλα τα στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ σε μια πανστρατιά κινητοποίησης για την επιτυχία στις ευρωεκλογές του 2014.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Η οικονομική κρίση ανέδειξε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Τις αμαρτωλές διασυνδέσεις πολιτικών κομμάτων και προσώπων.

Το παλλαϊκό αίτημα είναι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα. Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός, η Κύπρος χρειάζεται τομές που θα σαρώσουν τις αγκυλώσεις του χθες και τα κατεστημένα του σήμερα. Χρειάζεται να δώσουμε πειστικές απαντήσεις για τη ανάκτηση της αυτοδυναμίας του πολιτικού συστήματος, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα ρυθμίζει ένα σύγχρονο, αποκεντρωμένο, φιλικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
Σήμερα, η δημοκρατία χρειάζεται ένα καινούργιο ζωογόνο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης, ένα άνεμο που θα σαρώσει τις στρεβλώσεις των πολιτειακών σχέσεων και τις κάθε είδους διαμεσολαβήσεις στο Κράτος για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η δική μας πρόθεση, η πρόθεση της ΕΔΕΚ υπήρξε διαχρονικά ακριβώς αυτή. Να δώσουμε πολιτικές που να εγγυούνται το καλύτερο για το σήμερα και το αύριο. Να προτείνουμε ένα πρόγραμμα πολιτικής που να διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά. Με διάλογο με τους πολίτες.
Θέλουμε λοιπόν τους πολίτες πρωταγωνιστές της νέας εποχής. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Θέλουμε να τερματιστεί μια εποχή μονολόγου πολιτικών αντιπροσώπων και να μπούμε σε μια νέα φάση όπου θα αισθάνονται ότι διαμορφώνουν τις αποφάσεις.

Ο λαός μας ενώ αναγνωρίζει την κρίση της πολιτικής, θέλει ταυτόχρονα να διαψεύσει και τις Κασσάνδρες που προέβλεψαν το τέλος των ιδεολογιών και της πολιτικής. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να απορρίψουμε τη συνεχή κρισιολογία, τη μίζερη μεμψιμοιρία των μηδενιστών  και των καταστροφολόγων της πολιτικής. Δηλώνοντας αποφασισμένοι να κινήσουμε τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.
Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της πολιτικής, στη δύναμη της πολιτικής, στη δύναμη της σοσιαλιστικής δημοκρατικής μας ιδεολογίας, εμείς πιστεύουμε στο όραμα και τον αγώνα για την προώθηση των εθνικών και κοινωνικών  συμφερόντων μέσα σε μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Οι συντηρητικές πολιτικές, η εμμονή στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων και ο φόβος μπροστά στο καινούριο, κρατούν την κυπριακή κοινωνία «όμηρο» του παρελθόντος. Εμποδίζουν τη μετεξέλιξη των θεσμών, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του κράτους, τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία στο πολιτικό σύστημα, ακυρώνουν τον απαραίτητο έλεγχο στο πλέγμα των δομών εξουσίας.
Οι  πόλοι του πολιτικού συστήματος, έχουν επιλέξει την υιοθέτηση μιας «πολιτικά συντεχνιακής» λογικής, με στόχο την ενίσχυση τους μέσα από την απόλυτη πόλωση και την ακραία αντιπαράθεση. Στο βωμό της εξυπηρέτησης του στόχου αυτού, έχουν θυσιάσει την προοπτική των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία, την οικονομία, το πολιτικό σύστημα.

Τη στιγμή που η κοινωνία, σχεδόν στο σύνολο της, ζητά αλλαγές, είναι η στάση τους αυτή που οδηγεί μεγάλο μέρος συμπατριωτών μας μακριά από τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία.
Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Οι αλλαγές είναι επιταγή. Για την Κύπρο, για κάθε ένα από εμάς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ή θα προχωρήσουμε τώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, ή θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, με τελική κατάληξη ένα κράτος αναποτελεσματικό και παράλυτο και ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, χωρίς επαφή με την κοινωνία.
Η εφιαλτική αυτή προοπτική, οδηγεί σε μια Κύπρο αδύναμη, αποκομμένη από τα σύγχρονα ρεύματα και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε μια κοινωνία στατική, χωρίς προοπτικές εξέλιξης. Σε μια οικονομία διαχείρισης, χωρίς ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Η ΕΔΕΚ συνεπής με τις αρχές και την ιστορία της, δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια θλιβερή προοπτική για την Κύπρο και το λαό μας.
Μέσα από το Συνέδριο μας, καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που απαντά στα ζητούμενα της κοινωνίας και διασφαλίζει τις προοπτικές της οικονομίας. Χαράζουμε δρόμους ανατροπής.

Προτείνουμε στο λαό μια νέα κοινωνική συμφωνία, που στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
1. Μεταρρύθμιση του Κράτους με τη θεσμοθέτηση σύγχρονων τρόπων διοίκησης και διαδικασιών που διασφαλίζουν διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

2. Αλλαγή στο πολιτικό σύστημα με τομές που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών, τον έλεγχο της εξουσίας, την καλύτερη λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας και να ξαναφέρουν την κοινωνία κοντά στην πολιτική λειτουργία.
Η μάχη ενάντια στη συντήρηση είναι μάχη δύσκολη. Τα συμφέροντα που στηρίζουν το παλαιό, είναι ισχυρά. Όμως στην ΕΔΕΚ έχουμε δώσει πολλές δύσκολες μάχες. Και αυτή τη μάχη οφείλουμε όχι μόνο να τη δώσουμε αλλά και να την κερδίσουμε.

Προτείνουμε:
 Δημοκρατικό έλεγχο κάθε εξουσίας. Να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σήψη στη δημόσια ζωή. Όχι με κηρύγματα ηθικολογίας, αλλά με δημοκρατικό έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία.
– Καθιέρωση υποχρέωσης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) για όλους τους ανώτερους πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και για όλους τους λειτουργούς που χειρίζονται δημόσιο χρήμα.
– Υποχρέωση δημοσιοποίησης, μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου, όλων των αποφάσεων του Κράτους και των Ημικρατικών Οργανισμών που αφορούν δαπάνες, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και δημόσιος έλεγχος.

– Δημόσια ακρόαση στη Βουλή για τα μέλη των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών.
– Προσλήψεις προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς από Ειδική Επιτροπή ανάλογη με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

 Βαθιά τομή στο πολιτικό σύστημα. Ενίσχυση των δυνατοτήτων συμμετοχής του πολίτη, θωράκιση των θεσμών, διαφάνεια στα οικονομικά κομμάτων και πολιτικών προσώπων.
– Δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, με αίτημα που θα υπογράφεται από το 1/5 του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

– Δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για την εγγραφή θέματος στη Βουλή, με αίτημα που θα υπογράφεται από το 1/20 του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
– Καθιέρωση συγκεκριμένου αριθμού θητειών για πολιτειακά αξιώματα.

– Ασυμβίβαστο κομματικού αξιώματος και θέσης προέδρου και αντιπροέδρου σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.
– Εκλογή αριθμού βουλευτών με οριζόντια ψηφοφορία.

– Υποχρεωτική ανάρτηση των οικονομικών απολογισμών των Κομμάτων στο διαδίκτυο.
– Υποχρεωτική ανάρτηση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης Προέδρου, Υπουργών, Βουλευτών, Ευρωβουλευτών και Κομματικών Αξιωματούχων στο διαδίκτυο.

Σε ότι αφορά τις αναγκαίες αλλαγές που μπορούν να προχωρήσουν με τροποποιήσεις του Καταστατικού της ΕΔΕΚ όπως δεσμευτήκαμε προχωρούμε με το σημερινό μας Συνέδριο. Για τις υπόλοιπες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αναλάβαμε και θα αναλάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και καλούμε όλα τα Πολιτικά Κόμματα να συνεργαστούν για να γίνει εφικτή η προώθηση τους.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Φίλοι και φίλες,

Τα τελευταία χρόνια , όλο και περισσότεροι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική. Απαξιώνουν τη λειτουργία της. Γυρίζουν την πλάτη σε κάθε θεσμό συμμετοχής. Απέχουν ακόμη και από την ίδια την εκλογική διαδικασία.
Κατανοούμε τους λόγους που προκαλούν την αντίδραση αυτή:
– Η αναποτελεσματικότητα του Κράτους
– Οι λανθασμένες αποφάσεις και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην κρίση και την οικονομική καταστροφή.
– Η κοινωνική αδικία και η προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα.
– Η επίθεση κατά της μεσαίας τάξης.
– Η ατιμωρησία των υπευθύνων.
– Η διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και η διαφθορά, που όπως φαίνεται, ανθούσε και στο πολιτικό σύστημα.

Είναι φυσιολογική η αντίδραση, είναι φυσιολογική η απογοήτευση, είναι φυσιολογική η οργή για όλα αυτά.
Όμως, δεν είναι φυσιολογικό και κυρίως δεν είναι σωστό και δίκαιο, όλα αυτά να οδηγούν σε γενικεύσεις και συλλογικούς αφορισμούς.

Ασφαλώς, ως μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος, έχουμε και εμείς ευθύνη για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Όχι γιατί εμείς οδηγήσαμε ή συμπράξαμε στο να φτάσουν τα πράγματα εδώ. Έχουμε ευθύνη γιατί δεν αντιδράσαμε νωρίτερα. Γιατί δεν αντιδράσαμε πιο δυναμικά. Γιατί δεν προσπαθήσαμε πιο πολύ να κάνουμε την κοινωνία να αντιδράσει.
Όταν μιλήσαμε για τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης Χριστόφια στο Κυπριακό, με δηλώσεις, συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, ίσως έπρεπε να πάμε ένα βήμα παραπέρα Να αποχωρήσουμε από το Εθνικό Συμβούλιο.
Και όταν προειδοποιούσαμε για το λάθος δρόμο στην οικονομία, πάλι με δηλώσεις, συνεντεύξεις, συγκεκριμένες προτάσεις, ίσως έπρεπε να έχουμε αποχωρήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση.

Αν έχουμε ευθύνη γι’ αυτά, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε.
Όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Στην ΕΔΕΚ έχουμε το απόλυτο δικαίωμα να το λέμε αυτό. Γιατί δεν πρόκειται, συναγωνίστριες και συναγωνιστές  για πολιτικό ισχυρισμό. Πρόκειται για αυταπόδεικτη πραγματικότητα.
Στα 40 και πλέον χρόνια της ιστορίας της, η ΕΔΕΚ  έχει αναδειχτεί σε δύναμη αγώνα, δύναμη αντίστασης, δύναμη ευθύνης για την Κύπρο και το λαό μας.

Βρεθήκαμε και βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία.
Αντισταθήκαμε και αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας. Σε κάθε λογική υποβάθμισης της ποιότητας της δημοκρατίας. Σε κάθε υποχώρηση που απειλεί την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Μιλήσαμε και μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια. Πορευτήκαμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας. Υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες και τις αρχές με θυσίες και αίμα. Δεν υποκύψαμε ποτέ στους πειρασμούς της εξουσίας. Όταν διαφωνήσαμε σε θέματα αρχών, επιλέξαμε την έντιμη και καθαρή οδό της αποχώρησης από κυβερνήσεις κι υπουργικά αξιώματα.
Γι’ αυτό μπορούμε σήμερα να κοιτάξουμε στα μάτια κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο και να πούμε:

Η ΕΔΕΚ δεν συμβιβάστηκε.
Η ΕΔΕΚ δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται.
Η ΕΔΕΚ δεν παρασύρθηκε από την εξουσία.
Εμείς διαλέξαμε τις αρχές και όχι τις υπουργικές καρέκλες.
Εμείς διαλέξαμε την κοινωνία και όχι τα συμφέροντα.
Εμείς δεν παίξαμε παιχνίδια διαπλοκής.
Εμείς , ήλθε η ώρα να το ξαναπούμε συναγωνίστριες και συναγωνιστές, εμείς δεν φάγαμε.

Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή και την ιστορία μας.
Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που είμαστε στην ΕΔΕΚ.
Και γι’ αυτό δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Θέλω από το βήμα του Καταστατικού μας Συνεδρίου, να απευθυνθώ σε κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο.
Να τους ζητήσω να σκεφτούν τη διαδρομή όλων στη δημόσια ζωή.
Να κρίνουν τις θέσεις και τις πράξεις μας.
Να αξιολογήσουν τη συνολική παρουσία του κάθε Κόμματος και να το αντιμετωπίσουν ανάλογα.

Όχι μόνο δεν μας φοβίζει η διαδικασία αυτή, αλλά την επιζητούμε συναγωνίστριες και συναγωνιστές.
Γιατί ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας.

Θέλω ιδιαιτέρως να απευθυνθώ σε όλους εκείνους που είναι απογοητευμένοι, ακόμα και οργισμένοι, με τα Κόμματα και την πολιτική μας ζωή. Τους ζητώ να μελετήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Τους ζητώ να επιλέξουν τη συμμετοχή και τη δημιουργική κριτική στάση και όχι το περιθώριο, την αποχή και την αδιαφορία. Τους καλώ να έρθουν μαζί μας για να αλλάξουν τα πράγματα. Τους καλώ να κάνουν πράξη το μήνυμα μας: Γίνε η αλλαγή που ζητάς.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων. Όμως καμιά σημασία δεν έχει η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μια ορισμένη χρονική στιγμή. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς αποκτήθηκαν σε ένα συνολικό χρονικό διάστημα παρουσίας στην πολιτική ζωή.
Στα πλαίσια της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας και της ανάγκης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτειακό σύστημα και τους πολιτικούς καλώ όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δημοσιοποιήσουμε την εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης τα τελευταία δέκα χρόνια και τον τρόπο απόκτησης της.
Αυτό είναι το πραγματικό πόθεν έσχες. Προσωπικά δεσμεύομαι να το πράξω μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο σημερινό μας Συνέδριο καλούμαστε να επιφέρουμε ριζοσπαστικές τροποποιήσεις στο Καταστατικό μας με κύριους στόχους την κοινωνική λογοδοσία και τη διαφάνεια, την ενίσχυση των δικαιωμάτων και του ρόλου των μελών του Κινήματος, το άνοιγμα στην κοινωνία με την ενίσχυση του θεσμού του φίλου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, την καθιέρωση ασυμβίβαστων μεταξύ πολιτειακών και κομματικών θέσεων και καθιέρωση θητειών για τις διάφορες πολιτειακές θέσεις.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Για εμάς, στην ΕΔΕΚ, η ενίσχυση της δύναμης μας στο λαό, τη Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι αυτοσκοπός.
Είναι μέσο για να ακουστεί πιο αποφασιστικά η φωνή μας. Η φωνή του πολίτη. Μέσο, για να μπορούμε να έχουμε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Για να πιέσουμε ώστε να αλλάξει η στρατηγική που ακολουθείται στο Κυπριακό.

Για να επιδιώξουμε μια δίκαιη οικονομική πολιτική, που στηρίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα , που να βγάζει τον τόπο από τη σημερινή οικονομική κρίση.
Για να εφαρμοσθούν πολιτικές που οδηγούν σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Μέσο για να δοθεί προτεραιότητα στον απλό άνθρωπο, στον κάθε πολίτη.

Φίλες και φίλοι,
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Η ΕΔΕΚ των αγώνων για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης,

Η ΕΔΕΚ της δημοκρατικής προοδευτικής προοπτικής,
Η ΕΔΕΚ της ανυποχώρητης στάσης στη διεκδίκηση της λύσης.

Δεν φτάνει η αναγνώριση της συνέπειας μας. Δεν αρκεί η συμπάθεια. Δεν αρκεί το καθαρό μας μέτωπο, το ότι ποτέ δεν βρεθήκαμε στη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Τώρα είναι για όλους η ώρα της υπέρβασης. Να μας στηρίξουν πιο αποφασιστικά οι πολίτες.

Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Κύπρου.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σας καλώ να μην συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από αυτά που αξίζουν στην ιστορία και τη διαδρομή μας.

Σας καλώ να μην υποχωρήσουμε σε τίποτα λιγότερο από αυτά που προσδοκούμε για τον τόπο μας.
Σας καλώ να αγωνιστούμε για μια ΕΔΕΚ δυνατή, πρωταγωνιστή στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.