Τη διαβεβαίωση ότι “θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα τον αγώνα για την πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, με εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ηθικής”, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι “θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για να μάθουν όλες οι οικογένειες των αγνοουμένων μας την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων”.
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, που διάβασε εκ μέρους του ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι τέτοιες εκδηλώσεις “έχουν ως κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες- μάρτυρες του λαού μας, να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί”.
Ο κ. Ομήρου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε στο πραξικόπημα και την εισβολή, και σημείωσε ότι “μια από τις πιο τραγικές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας είναι αυτή των αγνοουμένων μας”.
“Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτίει φόρο τιμής στους αγνοουμένους μας και εκφράζουμε την ολόψυχη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες και τους συγγενείς τους. Συμμεριζόμαστε και συμπάσχουμε με τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων μας που για 39 ολόκληρα χρόνια αναζητούν την αλήθεια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλα τα πολιτικά κόμματα μαζί με την εκτελεστική εξουσία, για να καταστεί δυνατή η πλήρης διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου μας. Αυτή την προσπάθεια, αυτό τον αγώνα δεν θα τον εγκαταλείψουμε μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου μας”, είπε.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι “τριάντα εννέα χρόνια από το φοβερό έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος του κυπριακού λαού, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων εξακολουθεί να βασανίζει τα αγαπημένα τους πρόσωπα”.
“Η επαναλειτουργία της Επιτροπής για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων υπήρξε ένα θετικό βήμα. Ωστόσο παραμένει ως ζητούμενο η ουσιαστική και πλήρης διερεύνηση, μέσω της εξατομικευμένης έρευνας, ώστε οι οικογένειες των αγνοουμένων μας να αισθανθούν πραγματική δικαίωση”, είπε.
Σημείωσε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει στη Διερευνητική Επιτροπή κάθε δυνατή βοήθεια και τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να διεκπεραιώσει το έργο της”.
“Η Τουρκία θα πρέπει, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή, να συγκατατεθεί ή να υποχρεωθεί να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και άλλων υπηρεσιών, έτσι που να δοθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία που θα χύσουν άπλετο φως για την πλήρη, ασφαλή και τεκμηριωμένη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας”, κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής.