Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ότι τα 4 νομοθετήματα για τις εκποιήσεις περιουσιών θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί διασφαλίζουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Πρόσθεσε επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη η Βουλή θα εμφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να υπερασπίσει τα νομοθετήματα για τα οποία υπήρξε η αναφορά.
Επίσης κάλεσε τη κυβέρνηση “να εγκαταλείψει τους αιφνιδιασμούς όπως η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για φορολόγηση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων” γιατί όπως είπε επηρεάζει δυσμενώς τις προοπτικές μιας ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.
Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι « ΕΔΕΚ έχει καταψηφίσει τη βασική νομοθεσία για τις εκποιήσεις γιατί επιμέναμε ότι αυτή η νομοθεσία θα έπρεπε να διασυνδεθεί με το πλαίσιο αφερεγγυότητας έτσι που να προστατεύονται οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ο κ. Ομήρου είπε πως «δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Εμείς προειδοποιήσαμε ότι υπήρχε ο κίνδυνος και της αναφοράς και της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι φόβοι μας έχουν δυστυχώς επιβεβαιωθεί».
Πρόσθεσε ότι «εμείς θα ενεργήσουμε με στόχο να διαφυλάξουμε τη κοινωνική συνοχή ενώ ταυτόχρονα έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι αν η κυβέρνηση ενστερνιστεί τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διεκδικητική διαπραγμάτευση να μπούμε σε μια διαδικασία συλλογικής διαβούλευσης και εθνικής συνεννόησης. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση να υπάρξει μια ουσιαστική και έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική της πλήρους προσαρμογής προς τις απαιτήσεις και τις εντολές της Τρόικας, να πάψει να είναι κομιστής των εντολών της Τρόικας και να μπει σε μια λογική διεκδικητικής διαπραγμάτευσης».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι «αυτοί οι αιφνιδιασμοί οι οποίοι δημιουργούν κοινωνική αναστάτωση πρέπει επίσης να εγκαταλειφθούν, όπως δηλαδή ήταν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για το εφάπαξ. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης ότι το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που είναι ένα συμπλήρωμα της σύνταξης, θα διασφαλιζόταν μέχρι την 31/12/2012. Αυτός ο αιφνιδιασμός που υπήρξε και που δημιουργεί ήδη μια κοινωνική αναστάτωση επηρεάζει δυσμενώς τις προοπτικές μιας ευρύτερης κοινωνικής αλλά και οικονομικής σταθερότητας» είπε.
Σχολιάζοντας την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει αύριο τα δύο νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως «πρώτα οι αναπομπές θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου θα υπάρξει συζήτηση και τοποθέτηση κατ’ αρχήν των κομμάτων. Ωστόσο η ολοκληρωμένη τοποθέτηση των κομμάτων θα γίνει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής» σημείωσε.
Αναφορικά με το τι θα πράξει η ΕΔΕΚ στο συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της είπε πως «η θέση μας ήταν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξουν οι αναπομπές. Θα έπρεπε αυτά τα νομοσχέδια να γίνουν αποδεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί είναι προτάσεις νόμου βασικά που έχουν γίνει νομοθετήματα που διασφαλίζουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
Για τη στάση που θα τηρήσει η Βουλή την ερχόμενη Τρίτη όταν το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τα τέσσερα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, ο Γιαννάκης Ομήρου απάντησε ότι «η Βουλή θα εμφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να υπερασπίσει τα νομοθετήματα για τα οποία υπήρξε η αναφορά».
Όσο για το ποιοι νομικοί θα εμφανιστούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπερασπιζόμενοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος του Σώματος είπε ότι «αυτό θα ανακοινωθεί όταν αποφασιστεί».
Αναφορικά με την επαρχιακή συνδιάσκεψη του Κινήματος στη Λάρνακα, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «σήμερα ξεκινά ο κύκλος επαρχιακών συνδιασκέψεων της ΕΔΕΚ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι η ανανέωση των επαρχιακών ηγεσιών, η οργανωτική και η πολιτική ανασυγκρότηση και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια έφοδο προς το μέλλον».
Εξήγησε ότι «κυρίαρχα ζητήματα είναι μια δίκαιη, δημοκρατική, ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση του Κυπριακού προβλήματος και η έξοδος από την οικονομική κρίση όχι με υποταγή και σεβασμό στις επιταγές της Τρόικας, αλλά μια αναπτυξιακή πολιτική η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, δημιουργίας των προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή».