Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ίνιας, στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης στην Ίνια Πάφου, δήλωσε ότι επιβάλλεται συνέχιση της πολιτικής και διπλωματικής εκστρατείας και εθνική ομοψυχία και η αναστολή συμμετοχής στις συνομιλίες πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια επανατοποθέτηση των διαπραγματεύσεων, ενώπιον της ληστρικής, αρπακτικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Καθώς οι τουρκικές μεθοδεύσεις θέτουν τις βάσεις για υλοποίηση των στόχων της Άγκυρας στο Κυπριακό για λύση δύο κρατών όσο και για αρπαγή του φυσικού αερίου, θα πρέπει να προταχθεί η δική μας αποφασιστική αντίσταση, ανέφερε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι “ επιστροφή στις συνομιλίες είναι νοητή μόνο όταν η Τουρκία τερματίσει κάθε επιδρομική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβαστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο”.
“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε πρόταση για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες”, συνέχισε, “κάθε πρόταση για `συνδιαχείριση` ή `διαμοιρασμό` εσόδων πριν από τη λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550. Θα έθετε ακόμα υπό αναίρεση τόσο τις συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ όσο και τις συμφωνίες με ξένες εταιρείες για γεωτρήσεις και εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου”.
O κ. Ομήρου είπε ότι οι κίνδυνοι είναι ορατοί και άμεσοι και πως καθήκον μας αποτελεί να τους αποτρέψουμε, με σαφή και συνεπή στρατηγική, με πνεύμα διεκδικητικό, με αποφασιστικότητα, με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, με στηλίτευση της τουρκικής συμπεριφοράς, με εμμονή στις βασικές αρχές λύσης όπως αυτές ορίζονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι στιγμές είναι οριακά κρίσιμες και χρέος μας είναι να ανταποκριθούμε με επάρκεια, ανέφερε.
Επεσήμανε ακόμη, πως απόδειξη του πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά τις συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό αποτελεί η απροκάλυπτη μεθόδευση αμφισβήτησης αλλά και παρεμπόδισης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Πέραν δηλαδή των αδηφάγων αξιώσεων της στο συνταγματικό, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων, πέραν από την άρνηση της να συζητήσει το θέμα των εποίκων, η Τουρκία θέτει τώρα επί τάπητος και μάλιστα ως προαπαιτούμενο της λύσης τη διασφάλιση των έωλων διεκδικήσεων της στην ΑΟΖ στη νότια περιοχή της Κύπρου, είπε ο κ. Ομήρου.
Πρόσθεσε ακόμη πως “ σήμερα, από το μνημόσυνο των ηρώων της Ίνιας, δίνουμε αναφορά και μήνυμα πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με τη στρέβλωση του νοήματος της υπέροχης θυσίας τους, και πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση”.
Δεν υπάρχει πια δυνατότητα αναφοράς σε αγώνες για την ελευθερία, χωρίς τη διασύνδεση με την υπέροχη θυσία των ηρώων που τιμούμε σήμερα, του Πέτρου Χατζηαργυρού, Χριστόδουλου Νικολάου, Σάββα Χριστοδούλου, Λάμπρου Ζόππου, Σωκράτη Αμβροσίου, Φίλιππου Κωσταντινίδη και Αριστοτέλη Σάββα, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πια περιγραφή της έννοιας της αυτοθυσίας και της περιφρόνησης προς το θάνατο χωρίς παραπομπή στη δική τους προσφορά στην υπόθεση της ελευθερίας.