Wall Street Journal και Financial Times. Δύο έγκριτες, παγκοσμίου επιπέδου εφημερίδες, φιλοξενούν στις σελίδες τους εκτενείς αναλύσεις για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και το αν αυτή θα αποτελέσει ντόμινο εξελίξεων για την Ευρώπη.
Σημείο σύγκλισης φαίνεται να είναι, ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Κύπρος μπορεί να αποδειχθεί «Κουτί της Πανδώρας». Πρόκειται, αναφέρουν, για μία οριακή περίπτωση, καθώς, ναι μεν το ποσό διάσωσης που απαιτείται είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό της Ελλάδας ή την Ισπανίας, όμως είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την ετήσια παραγωγής της χώρας.
Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων της Pimco για το ποσό στήριξης των τραπεζών, ο Marc Chandler της Brown Brothers Harriman, λέει στην FT ότι το θέμα αξίζει παρακολούθησης αν και «δεν θα άλλαζα το χαρτοφυλάκιό μου, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν κακές ειδήσεις για την Κύπρο…η σημασία της εκτείνεται πέρα από το μέγεθος της διάσωσης, στο τι συνεπάγεται για την ευρωζώνη ο χειρισμός της συμφωνίας διάσωσης».
Ο Gabriel Sterne, αναλυτής στην Exotic, αναφέρει ότι σε σχέση με το ΑΕΠ της, η Κύπρος απειλείται με δημοσιονομικό κόστος που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια τραπεζικής κρίσης στη πρόσφατη ιστορία.
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ή το κούρεμα. Ο Sterne, ωστόσο αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) φαίνεται ολοένα και πιο απίθανη λόγω του υψηλού ποσοστού κρατικών ομολόγων που κατέχονται από εγχώριους επενδυτές και τις συνεπακόλουθες ζημιές για τους ομολογιούχους που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία ευρύτερα.
Ο Δημήτρης Δρακόπουλος της NOMURA αναφέρει ότι «η κατάσταση είναι ότι οι δύο τράπεζες χρειάζονται τα χρήματα. Και οι δύο τράπεζες έχασαν χρήματα στην Ελλάδα, κοντά στο 40% των δραστηριοτήτων τους. Έτσι το να επιβάλεις κούρεμα στους βασικούς πιστωτές των τραπεζών, θα ήταν σαν να επιβάλεις κούρεμα και στους έλληνες καταθέτες και για τους φορείς χάραξης πολιτικής αυτό θα σήμαινε να πυροβολάς τον εαυτό σου στο πόδι.. θα ανοίξουν μόνο το κουτί της Πανδώρας για το τίποτα», τόνισε.