Οι υπάλληλοι της Google επιστρέφουν άρον-άρον στις ΗΠΑ λόγω… Τραμπ

«Γυρίστε αμέσως πίσω»! Αυτό είναι το μήνυμα της Alphabet -μητρικής της Google- προς τους υπαλλήλους της που βρίσκονται σε επαγγελματικό (και όχι μόνο) ταξίδι εκτός ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την «είσοδο» μεταναστών στις ΗΠΑ.

Σε εσωτερικό σημείωμα -όπως αποκαλύπτει το Bloomberg- το οποίο απέστειλε ο επικεφαλής της εταιρείας, Sundar Pichai υποστηρίζεται ότι το νέο διάταγμα του κ. Τραμπ επηρεάζει τουλάχιστον 100 υπαλλήλους της.

«Είναι οδυνηρό να βλέπουμε ότι για ορισμένους συναδέλφους μας αυτό το διάταγμα έχει επώδυνες συνέπειες», υποστηρίζει ο κ. Pichai στο ενημερωτικό του σημείωμα και προσθέτει ότι «πάντα μιλούσαμε δημοσίως για τις θέσεις μας αναφορικά με τη μετανάστευση και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που υπογραμμίζει την εν εξελίξει κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και αρκετών αμερικανικών εταιρειών και κυρίως αυτών των οποίων αρκετοί υπάλληλοι είναι μετανάστες και όχι «καθαροί» Αμερικανοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ ανθρώπων από επτά χώρες για διάστημα 90 ημερών. Πολίτες από Συρία, Ιράκ, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη και Λιβύη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, έως ότου οι αρμόδιες αρχές «έχουν στην κατοχή τους όλες τις πληροφορίες ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας».

«Ανησυχούμε για τις συνέπειες αυτής της απόφασης και άλλων παρόμοιων που μπορεί να υπάρξουν και έχουν τη δυνατότητα να θέσουν περιορισμούς στους υπαλλήλους της εταιρείας και στις οικογένειές τους ή να αποτελέσουν ένα «τείχος» το οποίο θα εμποδίσει πραγματικά ταλέντα να εισέλθουν στις ΗΠΑ», τόνισε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της Google.

Ορισμένοι εκ των υπαλλήλων της Google που βρίσκονταν εκτός ΗΠΑ έσπευσαν να επιστρέψουν, ενώ η εταιρεία τους συνέστησε να ζητήσουν βοήθεια από την ειδική υπηρεσία που διαθέτει και ασχολείται με θέματα ασφάλειας, ταξιδίων αλλά και μετανάστευσης ώστε να τους βοηθήσει εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι ακόμη και εάν οι βίζες των εν λόγω υπαλλήλων ισχύουν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ, με μοναδική «δικαιολογία» τη χώρα καταγωγής τους.