Δημοσιογράφος του BBC καταγγέλλει χρήση χημικών κατά πολιτών και Κούρδων μαχητών πεσμεργκά από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιβεβαιώνοντας σχετική έρευνα του Middle-East Review of International Affairs.Το περιοδικό που ειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής, είχε δημοσιεύσει νωρίτερα φέτος αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, βάσει του οποίου οι φανατικοί εξτρεμιστές όχι μόνο διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους αέριο μουστάρδας, αλλά το χρησιμοποιούν για να απωθήσουν τους πεσμεργκά που υπερασπίζονται το Κομπάνι.
Κάτι που επιβεβαιώνει με φωτογραφικό υλικό, ο δημοσιογράφος του δικτύου BBC, Γκινέι Γιλντίζ, μέσω του λογαριασμού στο Twitter, επικαλούμενος μάλιστα πληροφορίες από υψηλόβαθμο Κούρδο αξιωματούχο της συριακής πόλης, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
«Μου είπε ότι πολίτες έχασαν την όρασή τους, σταμάτησαν να αναπνέουν και λιποθύμησαν μετά από ύποπτες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους με χημικά», υποστήριξε ο δημοσιογράφος, παραθέτοντας φωτογραφίες από το πρακτορείο ANHA, στις οποίες απεικονίζονται πολίτες με εγκαύματα στο δέρμα.
Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες Κούρδων του YPG στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων «δεν ακούστηκαν εκρήξεις στο Κομπάνι, ωστόσο υπήρχε μια έντονη μυρωδιά στην περιοχή».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι Κούρδοι εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη ρίψη χημικών, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα «δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για όπλα που χρησιμοποίησαν Τούρκοι ή μέλη του ΙΚ».
Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό Middle-East Review of International Affairs είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες νεκρών Κούρδων με «ύποπτες πληγές στο σώμα τους που παρέπεμπαν σε αέριο μουστάρδας». Κάτι που είχε ενστερνιστεί και ο Κούρδος υπουργός υγείας, Νισάν Αχμέντ, επιβεβαιώνοντας ότι στις σορούς τριών Κούρδων μαχητών δεν υπήρχαν τραύματα από σφαίρες, αλλά εγκαύματα και λευκά σημάδια…
Είναι γνωστό άλλωστε πως οι φανατικοί Ισλαμιστές του ΙΚ απέκτησαν πρόσβαση, όχι μόνο σε αποθήκες πυρομαχικών, αλλά και σε χημικά όπλα, τόσο της συριακής κυβέρνησης, όσο και του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.