Οι τρεις ηγέτες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας ολοκλήρωσαν σήμερα τις μεταξύ τους επαφές με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λευκωσίας και συμφώνησαν σε περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε μια σειρά από τομείς, που περιλαμβάνουν την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.
Καλωσορίζοντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κύπρο, σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των σημερινών μεταξύ τους επαφών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη σημερινή σύνοδο εξετάστηκε στη βάση της Διακήρυξης του Καΐρου εμβάθυνση της συνεργασίας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων και αναπτύχθηκαν ιδέες για διεύρυνση σε νέα πεδία συνεργασίας.
Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Λευκωσίας που αποτελεί “σημείο αναφοράς”, όπως είπε ο Πρόεδρος, για τις προτεραιότητες των τριών χωρών στους τομείς της τριμερούς συνεργασίας τους και στα ζητήματα που συζήτησαν σήμερα.
Περαιτέρω επιβεβαίωσαν ότι ο τριμερής διάλογος και η τριμερής συνεργασία προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια συνεργασία που περιλαμβάνει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, επαναβεβαιώσαμε, είπε ο Πρόεδρος, την κοινή αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο συμβάλλοντας στη σταθερότητα στην περιοχή.
Το Κυπριακό ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης, σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας την ειλικρινή του πρόθεση και αποφασιστικότητα να εργαστεί με όλες τους τις δυνάμεις σε συνεργασία με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ευελπιστώντας παράλληλα και στη στήριξη της Τουρκίας ώστε το συντομότερο να επιτευχθεί δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της χώρας του για την ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητες του, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εδαφών του.
Είπε επίσης ότι σήμερα συζήτησαν τη διάνοιξη νέων οριζόντων συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και των ναυτιλιακών μεταφορών.
Έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της συνεργασίας προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν μια φυσική πύλη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, είπε, τονίζοντας την ειλικρινή του πρόθεση για προώθηση των σχέσεων των τριών χωρών.
Από πλευράς του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως συζητήθηκαν πλευρές της συνεργασίας των τριών και χωρών και δράσεις εμβάθυνσης της σε μια σειρά από τομείς και σημείωσε πως σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή αυτή η συνεργασία παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.
Η συνεργασία και η συνεννόηση, είπε, αποφασίστηκε να επεκταθούν σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο και στους οργανισμούς που συμμετέχουν οι τρεις χώρες.
Επεσήμανε επίσης τη θέση του για δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο και σημειώνοντας ως ενδιαφέρουσα εξέλιξη την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της τριμερούς και άφησε ανοιχτή την πρόσκληση για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα.