Όσοι σταματούν το κάπνισμα συνήθως παίρνουν κιλά. Ποια είναι όμως η πραγματική αιτία για την ξαφνική αύξηση βάρους; Πάντως όχι η αυξημένη όρεξη για φαγητό, υποστηρίζουν Έλβετοί επιστήμονες.
«Το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία» – μία ρήση, την οποία επαναλαμβάνουν συνεχώς οι γιατροί. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί και κοινώς αποδεκτοί. Παρ’ όλα αυτά πολλοί αγαπούν το κάπνισμα και δεν θέλουν ή δε μπορούν να το κόψουν εύκολα.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που αρνούνται να κόψουν το κάπνισμα, επειδή, όπως υποστηρίζουν, φοβούνται τα περιττά κιλά.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 80% των καπνιστών που κόβει το κάπνισμα παίρνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου επτά κιλά, κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση βάρους, η οποία τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τους πρώην καπνιστές. Διαψεύδοντας πάντως τα στερεότυπα, πρόσφατες έρευνες συγκλίνουν στο ότι αυτές οι απότομες μεταβολές στο ανθρώπινο βάρος δεν οφείλονται αποκλειστικά στην αλλαγή του μεταβολισμού, την έντονη όρεξη ή τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκών μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Eρευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης μελέτησαν τις αλλαγές στο βάρος πρώην καπνιστών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οφείλονται κυρίως σε αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην εντερική χλωρίδα τους.
Δεν φταίει μόνο η σοκολάτα
Στην έρευνα συμμετείχαν μη καπνιστές, νυν καπνιστές αλλά και άτομα που είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν από λίγο καιρό. Η έρευνα διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Σε δείγματα κοπράνων τα οποία εξέτασαν οι ερευνητές; παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν μόλις σταματήσει το κάπνισμα είχαν αναπτύξει στο έντερό τους βακτήρια που εντοπίζονται και στην εντερική χλωρίδα ατόμων με παχυσαρκία. Και αυτό, παρότι οι πρώην καπνιστές που πήραν επιπλέον κιλά, υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν στο μεταξύ καμία αλλαγή στο διατροφικό τους πρόγραμμα και πάντως δεν προσέθεσαν τροφές που παχαίνουν στο διαιτολόγιό τους.
Τα επίμαχα βακτήρια που απαντώνται, τόσο σε πρώην καπνιστές όσο και σε άτομα με πρόβλημα παχυσακρίας, έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν ενέργεια που περικλείεται σε τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος και στη συνέχεια να τη μετατρέπουν ευκολότερα σε λίπος, στην κοιλιά και τους γοφούς. Σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες επιστημόνων από τις ΗΠΑ, και ειδικότερα από το ερευνητικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, τα βακτήρια αυτά προκαλούν δυσλειτουργίες στο έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αυτή η χημική διεργασία φαίνεται να είναι,λοιπόν, σύμφωνα με τα επιστημονικά αποτελέσματα, η αιτία της μεγάλης κοιλιάς, που εμφανίζουν ξαφνικά, και συχνά, πολλοί πρώην καπνιστές που αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό -κατά τα λοιπά- τρόπο ζωής.