Οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, ίσως θέλουν να παραμείνει άλυτο το κυπριακό, γράφει το Reuters

Η Γερμανία και η Γαλλία, ίσως και άλλα ισχυρά μέλη της ευρωζώνης, ενδεχομένως να επιθυμούν να παραμείνει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα παρά να κληθούν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες από μια λύση του προβλήματος, κάτι που θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ένταξή της στην ΕΕ, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν την ευκαιρία, τονίζεται στο άρθρο, σχεδόν πριν από μια δεκαετία, να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Κύπρος, ως μοχλό πίεσης για να διευθετηθεί το  πολιτικό πρόβλημα του νησιού, το οποίο παραμένει διαιρεμένο εδώ και σχεδόν 40 σχεδόν χρόνια.

Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν το πλεονέκτημα για την επίτευξη της επενένωσης του νησιού. Το δημοσίευμα, αναφέρεται εκτενώς στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο, θα έπρεπε γράφει, να προσφέρει στις Βρυξέλλες ένα εργαλείο παρότρυνσης προς τους Ελληνοκύπριους για να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους σε μια χαλαρή διζωνική ομοσπονδία του είδους που προτάθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004. Τότε οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν, με την ενθάρρυνση της Τουρκίας, η οποία έχει περίπου 30.000 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, οι περισσότεροι από τους οποίους θα έφευγαν μέχρι το 2018, επισημαίνεται.

Κατά το δημοσίευμα, διπλωματική πίεση στην Κύπρο με αφορμή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει, ίσως αποδεικνυόταν μπούμερανγκ και προϊόν εκμετάλλευσης  από τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές και στις δύο πλευρές.