Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών καθόρισε τις προτεραιότητες και τον προγραμματισμό σε σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν την εκταμίευση της 5ης δόση, στη βάση εγγράφου που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει μέχρι τις 5 Ιουνίου, τη σύσταση και λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, καθώς και το νόμο που προνοεί την ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ και την από κοινού μετονομασία τους σε Τμήμα Φορολογίας.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή νόμος που τροποποιεί τους περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεων Φόρων Νόμους. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά την ποινικοποίηση της μη καταβολής παρακρατηθέντων φόρων και την απόδοση ποινικής ευθύνης σε διευθυντές εταιρείας για τη δόλια υποβολή φορολογικών στοιχείων και τη μη καταβολή οφειλούμενων φόρων. Το εν λόγω νομοσχέδιο υποβλήθηκε στις 27 Μαρτίου.
Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα εμπίπτει και νομοσχέδιο που αφορά την καθιέρωση αυτοφορολογίας, αντικαθιστώντας την επιβεβαίωση των υποβληθέντων φορολογικών δηλώσεων με τον στοχευμένο έλεγχο των αυτοφορολογιών.
Μέχρι τις 19 Ιουνίου θα πρέπει να ψηφιστεί και νομοσχέδιο που αφορά την ενδυνάμωση των εξουσιών των φορολογικών αρχών για τη διασφάλιση της καταβολής των ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων, μέσω της κατάσχεσης κινητής ιδιοκτησίας και τραπεζικών λογαριασμών. Για αυτό το θέμα αναμένεται να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να υποβληθεί άλλο νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τον περί Εισπράξεως Φόρων Νόμο του 1962».
Επίσης, μέχρι τις 19 Ιουνίου θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος που τροποποιεί τον περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών νόμο του 1980 μέχρι το 2010, που αφορά την απαγόρευση της αποξένωσης ακίνητης περιουσίας, καθώς και ο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως τροποποιητικός νόμος του 2014, που αφορά την απαγόρευση της αποξένωσης ακίνητης περιουσίας.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να ψηφιστούν ο νόμος του 2010, που αφορά την σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης, ο νόμος περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, (διαφοροποίηση της σύνθεσης της αρχής εξυγίανσης), καθώς και ο περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων των Επιχειρήσεων Νόμος, ο οποίος αφορά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της επιβολής του νόμου περί ανταγωνισμού με τη θέσπιση των αναγκαίων τροποποιήσεων της νομοθεσίας σχετικά με τις συγχωνεύσεις και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Τέλος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδιο που να τροποποιεί τον «Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο 9/65», νομοσχέδιο που να τροποποιεί το «Νόμο που προνοεί περί Κρατικών Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων (Ίδρυση και λειτουργία)», τον «Περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας Τροποποιητικό Νόμο», που αφορά την υιοθέτηση του νέου φορολογικού πλαισίου φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας και «Περί Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμο».