«Κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι έτοιμες για τη μετάβαση στο νέο περιβάλλον και ο τραπεζικός τομέας είναι από τους ηγέτες σε αυτή την κατηγορία. Ο τρόπος με τον οποίο παράγουν κέρδος σχετίζεται με τη λήψη σωστών και γρήγορων αποφάσεων, προσφέροντας στους πελάτες τους το κατάλληλο προϊόν, στο κατάλληλο κόστος και με το σωστά υπολογισμένο ρίσκο. Και οι πληροφορίες για τη λήψη αυτών των αποφάσεων, σήμερα, δεν βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα μέρος. Η έννοια των Big Data έχει να κάνει με τη δυνατότητα να συγκεντρώσεις τις διάσπαρτες πληροφορίες που θα σε οδηγήσουν στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Ετσι, μειώνεις το ρίσκο και αυξάνεις την κερδοφορία», τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο Jason Capitel, Chief Operating Officer σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της EMC Corporation.
Η EMC –εταιρεία με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά πληροφορικών συστημάτων- παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το μετασχηματισμό του ΙΤ στην ευρύτερη περιοχή των EMEA χωρών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο τομέας της πληροφορικής αναγνωρίζεται ως παράγοντας-κλειδί για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων το 2013. Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από όλες τις χώρες της περιοχής μας θέτουν την ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα, με το 40% να θεωρεί την ανάπτυξη νέων προϊόντων κορυφαία επιχειρηματική προτεραιότητα, παράλληλα με την αύξηση των εσόδων (46%). Επίσης, μέσα από την έρευνα καθίσταται σαφές ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν την υποδομή IT που διαθέτουν, ώστε να ικανοποιούν τις αλλαγές στις ανάγκες της αγοράς, με την πλειοψηφία (59%) να δηλώνει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα προχωρήσει σε αλλαγές στο τμήμα πληροφορικής.
«Ο χρόνος μετάβασης σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι τώρα», υποστηρίζει ο Jason Capitel, λέγοντας μάλιστα ότι οι διαφορές μεταξύ αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών –στον συγκεκριμένο τομέα- έχουν αρχίσει να είναι δυσδιάκριτες. «Βλέπουμε χώρες, τις οποίες θεωρούμε αναπτυσσόμενες, να υιοθετούν προηγμένες τεχνολογίες και εξελιγμένα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία μέχρι πρότινος συναντούσαμε μόνο στις αναπτυγμένες αγορές. Ο τρόπος σκέψης και οι προτεραιότητές τους αλλάζουν και έτσι κινούνται πιο γρήγορα προς την υιοθέτηση αυτών των νέων τεχνολογιών».
Μάλιστα, ο κ. Capitel υποστηρίζει ότι μετά από μια μακρά περίοδο περικοπών, οι επιχειρήσεις στην περιοχή των ΕΜΕΑ χωρών βλέπουν τον τομέα του ΙΤ ως έναν βασικό παράγοντα ανάπτυξης. «Κοιτώντας τα προηγούμενα χρόνια, οι εταιρείες τεχνολογίας ξόδευαν περίπου το 70% των χρημάτων τους για να τρέξουν και να διατηρήσουν τα υπάρχοντα συστήματα εφαρμογών και μόλις το 30% πήγαινε στην έρευνα και στο πώς θα δημιουργήσουν νέα προσοδοφόρα εργαλεία. Ενα, λοιπόν, από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι η μεταστροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή η αντίληψη και η μετάβαση στο cloud απελευθερώνει δυνάμεις μείωσης τους κόστους, που επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να επικεντρωθεί στα κερδοφόρα αντικείμενα. Και οι επενδύσεις στην τεχνολογία των Big Data στρέφουν πραγματικά το ενδιαφέρον γύρω από την καινοτομία στον κλάδο του ΙΤ και πως θα χρησιμοποιούμε αυτή την πληροφόρηση με έναν αποτελεσματικό τρόπο, για να έρθουμε πιο κοντά με τους πελάτες μας και να τους παρέχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, ενσωματώνοντας νέες πηγές κέρδους».
Σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της EMC πιστεύουν τώρα ότι τα Big Data θα δημιουργήσουν νέους νικητές και ηττημένους στον κλάδο τους, ενώ το 46% δηλώνει ότι πιστεύει πως το cloud computing θα υπερκεράσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ΙΤ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα, η τάση αυτή κυριαρχεί σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία (75%) και η Τουρκία (60%).
«H υψηλή διείσδυση των υπηρεσιών cloud στις χώρες αυτές οφείλεται στην έκρηξη της αγοράς των κινητών τηλεφώνων», εξηγεί ο COO της EMC για την περιοχή των EMEA. «Δεν έχουν την κληρονομιά των επίγειων γραμμών και η μετάβαση στην κινητή τηλεφωνία είναι ταχύτερη. Δεν δεσμεύονται από προηγούμενα επιχειρηματικά μοντέλα. Ετσι, βλέπουμε κάποιες από αυτές τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να υιοθετούν πιο γρήγορα cloud υπηρεσίες. Ουσιαστικά δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ του παλιού και του νέου και έτσι κάνουν άλματα προς τα εμπρός».
Και καθώς η τεχνολογία αξιοποίησης των Big Data και το cloud computing αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων, η ασφάλεια και η πληροφορική διακυβέρνηση (data governance) εμφανίζονται ως η μεγαλύτερη ανησυχία όλων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Το τελευταίο ισχύει περισσότερο για τις επιχειρήσεις των αναδυόμενων αγορών (79%), παραμένει όμως κορυφαίο θέμα και στις ανεπτυγμένες χώρες (75%).
«Η ασφάλεια των Big Data είναι η μεγάλη πρόκληση», παραδέχεται μιλώντας στο protothema.gr o Jason Capitel. «Ομως, η έννοια της ασφάλειας έχει αλλάξει. Παλαιότερα το ζητούμενο ήταν πως θα κρατήσουμε τους κακούς έξω από το δίκτυό μας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι κακοί είναι ήδη μέσα στο δίκτυο. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τη συμπεριφορά τους για να καταλάβουμε τι έχουν σκοπό να κάνουν. Αν κατανοήσεις τη συμπεριφορά τους σε πραγματικό χρόνο, τους ταυτοποιήσεις και καταλάβεις, μέσα από την ανάλυση μεγάλων πακέτων δεδομένων, τις πραγματικές τους προθέσεις, τότε μπορείς να δημιουργήσεις μια αποτελεσματική πολιτική προστασίας. Σε εξελιγμένες απειλές, όπως αυτές που είναι σήμερα ανά πάσα στιγμή σε εξέλιξη, οι κακοί είναι ήδη μέσα στο δίκτυο και προχωρούν σε λαθραία συλλογή πληροφοριών. Η έννοια, λοιπόν, της ασφάλειας είναι το πώς θα περιορίσεις τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι εισβολείς, πως θα τους αναγνωρίσεις συντομότερα από τη συμπεριφορά τους και πως θα αντιδράσεις πολύ πιο γρήγορα. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε συνεχή συνεργασία με τους τομείς ασφάλειας των συστημάτων μας για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».
Πηγή: protothema.gr