Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα “απογοητεύουν και όσους ενδεχόμενα επένδυσαν στον κ. Ερντογάν”.
Ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή θα έχει την πρώτη συνάντηση του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ.
Ερωτώμενος εάν από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου διαφαίνεται ότι η Άγκυρα παραμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Θέλω να είμαι ευθύς. Αυτό το οποίο αναμενόταν ήταν τουλάχιστον η επίδειξη της φημολογούμενης αποφασιστικότητας της Τουρκικής Κυβέρνησης να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.
“Με τα όσα καταδικαστέα ελέχθησαν λυπούμαι να πω ότι, παρά το ότι δεν αναμενόταν με την έννοια της βεβαιότητας, απογοητεύουν και όσους ενδεχόμενα επένδυσαν στον κ. Ερντογάν”, πρόσθεσε.
“Θέλω να ελπίζω”, πρόσθεσε, “ ότι η αξιοποίηση δυνάμεων που μπορεί να παρέμβουν, η αξιοποίηση της ΕΕ και όχι μόνον, αλλά και άλλων φίλων και στρατηγικών εταίρων, θα βοηθήσουν έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στη μέχρι σήμερα στασιμότητα, αλλά ιδιαίτερα στην αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης».
Κληθείς να πει γιατί πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε ότι έλαβε την επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «διότι αν αναγνώριζε ότι την παρέλαβε θεωρούσε ότι, εμμέσως, ενδεχόμενα αναγνώριζε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ο οποίος ανέλαβε ως κομιστής, την επέδωσε εκεί που έπρεπε να την επιδώσει και συνεπώς, δεν νομίζω να είναι το μέγα θέμα να σχολιάζω. Μακάρι να ήταν οι άλλες θέσεις του ορθές και θα ήταν το τελευταίο που θα με απασχολούσε».
Σε ερώτηση για την περίοδο που επίκειται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει διοριστεί νέος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, θα έχω συνάντηση μαζί του την Παρασκευή το απόγευμα. Θα είναι η πρώτη συνάντηση”.
“Θέλω να ελπίζω ότι ο διορισμός και η ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, με επιπρόσθετο το έντονο ενδιαφέρον από φίλες χώρες, αλλά και με την προσπάθεια να εμπλακεί ενεργότερα η ΕΕ, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εξόδου από αδιέξοδα. Θα έχω και την ευκαιρία να συναντήσω και τον ΓΓ του ΟΗΕ τις επόμενες των εβδομάδων κατά την παρουσία μου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζω να συνειδητοποιήσει και η άλλη πλευρά, αν εννοεί τα όσα λέγει, ότι η μεθοδολογία δεν μπορεί – μέσα από προτάσεις που υποβάλλονται – να είναι το πρόσχημα για να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο για να δικαιολογηθεί το σχέδιο β’ της τουρκικής πλευράς», κατέληξε.