Οι απόδημοι τονίζουν τη σημασία των σχέσεων με το εβραϊκό λόμπυ

Οι νέες ευκαιρίες και προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο λόγω των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και η σημασία της ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων με το εβραϊκό λόμπυ, κυρίως σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, τονίστηκαν σε διάσκεψη Τύπου των Προέδρων της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, με την οποία ολοκληρώθηκε το 17ο διήμερο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία.

Διατυπώθηκαν, επίσης, διάφορες απόψεις και εισηγήσεις και για τη βοήθεια και συνδρομή των αποδήμων σε ό, τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με τους απόδημους να τονίζουν ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο τομέας των επενδύσεων στην Κύπρο, να απαλειφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία, καθιστώντας την Κύπρο προορισμό για όλο το χρόνο.

Από πλευράς ΠΣΕΚΑ τονίστηκε ότι το Σεπτέμβριο αναμένεται να περάσει από την αμερικανική γερουσία νόμος με βάση τον οποίο όσοι Κύπριοι και Ελληνες εξεύρουν εργοδότη στις ΗΠΑ, αμέσως μπορούν να εξασφαλίσουν βίζα παραμονής για δύο χρόνια. Επίσης, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά από πλευράς προέδρου της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη ότι καθημερινώς λαμβάνει τηλεφωνήματα από άνεργους πτυχιούχους επιστήμονες στην Κύπρο για να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν εργασία στη Βρετανία ακόμη και ως σερβιτόροι.

Στη διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε επανειλημμένως ότι τα συμφέροντα της Κύπρου θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στην Αμερική. Είπε ότι προσφέρεται για την Κύπρο μια χρυσή ευκαιρία λόγω των εξελίξεων με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την ανάμιξη της αμερικανικής Noble.

Ο κ. Κρίστοφερ σημείωσε τις σχέσεις της ΠΣΕΚΑ και άλλων ελληνικών και κυπριακών οργανώσεων με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι πάντοτε το λόμπι αυτό μας στηρίζει και μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντά μας και αναφέρθηκε και στη δημιουργία της συμμαχίας American-Hellenic-Israeli alliance που προωθεί τα συμφέροντα των τριών χωρών μέσω της παρουσίας των Βουλευτών.

Ο κ. Κρίστοφερ επανέλαβε την εισήγησή του για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης με έκδοση ομολόγων, λέγοντας ότι όπως τους εξηγήθηκε από το ΥΠΟΙΚ, λόγω τρόικας αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό το 2015. Μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός one stop shop στο οποίο θα παρέχονται διευκολύνσεις σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη γραφειοκρατία.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ σημείωσε ακόμη την αναμενόμενη ψήφιση το Σεπτέμβριο από το Κογκρέσο ενός νομοσχεδίου που παρέχει τη δυνατότητα σε ‘Έλληνες και Κύπριους να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ για δύο χρόνια εάν εξεύρουν εργοδότη.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης ανέφερε ότι οι απόδημοι βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν το λαό να βρει το δρόμο του. Εστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι όλοι οι απόδημοι είναι στρατευμένοι στον αγώνα για αντιμετώπιση της κρίσης.

Μίλησε και αυτός με τη σειρά του για την ενίσχυση των σχέσεων με το εβραϊκό λόμπι λέγοντας ότι η Βουλή στη Βρετανία διαθέτει 80 βουλευτές εβραϊκής καταγωγής οι οποίοι ένθερμα στηρίζουν τα δίκαια της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μια αμερικανική εταιρεία έχει εμπλακεί στο θέμα των υδρογονανθράκων. Είπε ότι πρέπει να γίνου προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο ώστε να εισρεύσουν χρήματα στο νησί, υποδεικνύοντας ότι πολλά πρέπει να γίνουν στο τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Παπαευριπίδου είπε ότι πρέπει να προωθηθεί η Κύπρος όχι μόνο ως καλοκαιρινός προορισμός, να βελτιωθεί η εικόνα του νησιού στο εξωτερικό και να γίνουν προσπάθειες ώστε να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Παπαευριπίδου είπε ότι αισθάνεται θλίψη όταν άνεργοι επιστήμονες από την Κύπρο επικοινωνούν μαζί του και του ζητούν να τους βρει δουλειά ακόμη και σε εστιατόρια. Επίσης, εξήρε το έργο της νεολαίας των αποδήμων, λέγοντας ότι οι νέοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και μας κάνουν υπερήφανους.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης τόνισε τη σημασία δημιουργίας και ανάπτυξης διαφόρων προγραμμάτων μέσω των οποίων οι απόδημοι θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε ακόμη στο διαχρονικό θέμα της διαφώτισης.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Καραολής αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος λόγω της κρίσης και στις προσπάθειες των ομογενών για στήριξη. Είπε ότι έγιναν στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου κάποιες επαφές και συζητήσεις με τον Οργανισμό Νεολαίας στην Κύπρο, ώστε να βοηθηθούν άνεργοι νέοι να βρουν εργασία στο εξωτερικό ή να παραμείνουν εκεί όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της σωστής δικτύωσης και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προσφέρει το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ.

Από πλευράς των αποδήμων Γαλλίας ο Ευαγόρας Μαυρομάτης αναφέρθηκε και αυτός στη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων με το Ισραήλ και εβραϊκό λόμπι, λέγοντας ότι μετά τις ΗΠΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό λόμπι παγκοσμίως βρίσκεται στη Γαλλία. Είπε επίσης ότι οι απόδημοι της Γερμανίας, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν επαρκή παρουσία, δραστηριοποιούνται πλέον μέσω της οργάνωσης στη Γαλλία τους τελευταίους τρεις μήνες.