Οι 50 φοροοφειλέτες οφείλουν 162 εκατ. (ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ)

Σύμφωνα τον σχετικό κατάλογο που απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, οι 50 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οφείλουν συνολικά 162 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν στο Τμήμα Φορολογίας.

Όπως ανέφερε ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίες άρχισαν σήμερα την κατ` άρθρον συζήτηση τεσσάρων νομοσχεδίων του νομοθετικού πλαίσιου αφερεγγυότητας, παρά το γεγονός ότι οι νομοθεσίες περί φορολογίας δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου (και όχι η νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), με στόχο να βοηθήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ικανοποιήσει το αίτημα που τέθηκε ενώπιον του από τη Βουλή, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής τον κατάλογο, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, μέσω του οποίου θα μπορούν να ενημερωθούν οι βουλευτές.

Ειδικότερα, στον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται ποδοσφαιρικά σωματεία Α΄ Κατηγορίας, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες, το μέγιστο ποσό που οφείλεται στο Τμήμα Φορολογίας ανέρχεται στα 14,74 εκ. ευρώ και το μικρότερο ποσό στο 1,48 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για τα ποδοσφαιρικά σωματεία έχει καταρτιστεί σχέδιο αποπληρωμής με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τη μεγαλύτερη πλειονότητα των υπολοίπων φοροοφειλετών έχει κινηθεί αστική δίωξη για είσπραξη του οφειλόμενου ποσού και έχει παράλληλα τοποθετηθεί εμπράγματο βάρος στην ακίνητη περιουσία τους με δικαστική απόφαση.

Στον κατάλογο σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται φορολογίες που βρίσκονται υπό ένσταση στον Έφορο Φορολογίας ή στον Υπουργό Οικονομικών (μόνο για ΦΠΑ), υπό εξέταση στο Εφοριακό Συμβούλιο και υπό προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται φορολογούμενα πρόσωπα τα οποία είναι πτωχεύσαντες (φυσικά πρόσωπα) ή βρίσκονται υπό διαχείριση/εκκαθάριση/διάλυση στον Έφορο Εταιρειών (νομικά πρόσωπα) ή είναι αποβιώσαντες υπό διαχείριση.

Επίσης, σημειώνεται ότι για την κάθε περίπτωση έχουν κινηθεί όλα τα μέτρα τα οποία είχε στη διάθεση του το Τμήμα Φορολογίας μέχρι το 2014 και από τώρα και στο εξής πρόκειται να χρησιμοποιηθούν όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν ψηφιστεί πρόσφατα.

Ο μεγαλύτερος φοροοφειλέτης (νομικό πρόσωπο) στο Τμήμα Φορολογίας χρωστά για φόρο εισοδήματος 14,74 εκατομμύρια ευρώ και εναντίον του έχει κινηθεί αστική δίωξη για είσπραξη του ποσού. Το εν λόγο νομικό πρόσωπο δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία και θα εκδοθεί ένταλμα για δέσμευση κινητής περιουσίας.

CaptureCapture

Ο δεύτερος στη σειρά μεγαλύτερος φοροοφειλέτης (νομικό πρόσωπο) χρωστά για φόρο εισοδήματος και έκτακτη αμυντική εισφορά συνολικό ποσό 9,75 εκ. ευρώ και εναντίον του έχει κινηθεί αστική δίωξη για είσπραξη. Έχει τοποθετηθεί εμπράγματο βάρος στην ακίνητη περιουσία χωρίς δικαστική απόφαση και έχει εκδοθεί ένταλμα δέσμευσης κινητής περιουσίας.

Ο τρίτος στη σειρά μεγαλύτερος φοροοφειλέτης είναι ποδοσφαιρικό σωματείο που οφείλει στο Τμήμα Φορολογίας 7,03 εκ. ευρώ και ακολουθούν φοροοφειλέτες με ποσά ύψους 6,85 εκ. ευρώ, 6,15 εκ. ευρώ, 6,08 εκ. ευρώ και 5,88 εκ. ευρώ.

CaptureCapture

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, αφού είπε ότι η Επιτροπή έκανε δεκτό αίτημα του να κατατεθούν οι 50 μεγαλύτερες φοροφυγάδες φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό αυτής της πολιτείας όχι απλά να δίνονται στην Επιτροπή Οικονομικών τα στοιχεία με τις 50 μεγαλύτερες υποθέσεις φοροφειλής αλλά και να προχωρεί στη συνέχεια η προσπάθεια είσπραξης”.

Capture

Ανέφερε επίσης ότι ο ΥΠΟΙΚ κατάθεσε μιαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, στις πρώτες σελίδες της οποίας προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν είχε καταθέσει μέχρι σήμερα αυτό τον κατάλογο και προσπαθεί να δώσει και προσωπικά απάντηση σε μένα διότι θεωρεί άδικες τις καταγγελίες που κατέθεσα πριν 10 μέρες”.

“Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των οφειλών σημαντικών προσώπων, οργανισμών και επιχειρήσεων από αυτούς που συνήθως ευνοούνται από αυτή την πολιτεία, από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι στις πληρωμές των οφειλών τους”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “από τον κατάλογο φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για οργανισμούς, πρόσωπα και εταιρείες που θα έπρεπε να είχαν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου”.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, στον κατάλογο ο ΥΠΟΙΚ καταγράφει τα μέτρα που έλαβε η υπηρεσία για να εισπραχθούν αυτά τα ποσά.

Διερωτήθηκε “αν υπάρχουν και κάποιοι για τους οποίους δεν έχει γίνει καμία ενέργεια” και πρόσθεσε ότι “από τις υποσημειώσεις του ΥΠΟΙΚ γεννιόνται καινούργια ερωτήματα”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής θα πρέπει να συζητήσουν αυτό τον κατάλογο σε βάθος και κυρίως να συζητήσουν ότι συνοδεύει αυτό τον κατάλογο”, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να έρθει στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ και κυρίως ο Έφορος Φορολογίας “για να μας εξηγήσουν ποια μέτρα λαμβάνονται και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων”.

Ανέφερε ότι υπήρξαν “έντονες παραστάσεις από τη Βουλή να μην διαρρεύσει αυτός ο κατάλογος”.

Δείτε όλα τα ονόματα πατώντας στο πιο κάτω link:

lista me foroofeiletes sti vouli