Για κίνδυνο μαζικής εξόδου των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς. Την ίδια ώρα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι τα ρωσικά στρατεύματα απομακρύνονται από τα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενώ η Μόσχα εκφράζει την ανησυχία της για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.
«Έχω την εντύπωση ότι το Ντονέτσκ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης όσον αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Σιμόνοβιτς που επέστρεψε από μια σύντομη επίσκεψη στην πόλη αυτή, πρωτεύουσα μίας από τις δύο επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.
«Υπάρχουν ήδη ελλείψεις, όπως στην ινσουλίνη. Το σύνολο του συστήματος βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στα πρόθυρα κατάρρευσης», πρόσθεσε.
«Ήταν τρομακτικό στις συζητήσεις μου με την κοινωνία των πολιτών να βλέπω πόσοι κάτοικοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Και αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, ενδέχεται να υπάρξει ένα σημαντικό κύμα εκτοπισμένων», εκτίμησε ο Σιμόνοβιτς.
Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε: «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ένα θαύμα από τις εκλογές αυτές».
«Οι εκλογές αποτελούν την έναρξη μιας νέας φάσης», σημείωσε. «Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα ολοένα και περισσότερο διχασμένη η οποία ίσως να οδηγείται σε ένα δραματικό σενάριο. Όμως πρόκειται για μια χώρα που μπορεί να σωθεί», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η Ουκρανία, όπως είπε, δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο χωρίς επιστροφή και τη στιγμή που μόνο η κλιμάκωση της βίας είναι πιθανή. Παρόλα αυτά το παράθυρο αυτό της ευκαιρίας ενδέχεται να κλείσει και πάλι και, για όσο διάστημα είναι ανοικτό, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», σημείωσε ο Σιμόνοβιτς.
Ο Σιμόνοβιτς, κροάτης διπλωμάτης, εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση (με την κατάσταση την εποχή της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας)».
«Στο τέλος της γιουγκοσλαβικής κρίσης υπήρξε η συμφωνία του Ντέιτον. Όμως αυτή κόστισε περισσότερες από 100.000 ζωές και πιστεύω ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να πληρώσει τέτοιο τίμημα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος επεσήμανε τη Δευτέρα ότι δεν έχει καμία ένδειξη ότι τα ρωσικά στρατεύματα απομακρύνονται από τα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους οι χιλιάδες στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει τις ανακοινώσει, όμως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη κίνησης».
«Θα το γνωρίζαμε και θα ήμασταν σε θέση να το επιβεβαιώσουμε», αν τα ρωσικά στρατεύματα είχαν μετακινηθεί, είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν εξέφρασε τη λύπη του καθώς δεν έχει δει καμία κίνηση αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων κάτι που θα ήταν μια ισχυρή ένδειξη για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα «ανήσυχη» από την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας Βαλέρι Γκερασίμοφ στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Κνουντ Μπάρτελς.
Ο Γκερασίμοφ «εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, η οποία δεν συμβάλλει στην ασφάλεια στην Ευρώπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μετά την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ έστειλε τον Απρίλιο 600 στρατιώτες στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής, ενώ ανέπτυξε πλοία στη Βαλτική και την ανατολική Μεσόγειο.
Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, επεσήμανε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μια μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας στις χώρες μέλη της ανατολικής Ευρώπης.
Πάντως στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Γκερασίμοφ και ο Μπάρτελς επιβεβαίωσαν «την αμοιβαία κατανόησή τους υπέρ της λήψης των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ενώ «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.