Όσοι υποφέρουν από αϋπνίες παραπονούνται για χαμηλή ενέργεια, διακυμάνσεις στη διάθεση, χαμηλή παραγωγικότητα, δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις. Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η αυξημένη πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.Σύμφωνα με έρευνα κάθε ώρα ύπνου που χάνουμε τη νύχτα ισοδυναμεί με ένα βαθμό χαμηλότερο IQ την επόμενη ημέρα και δεν είναι λίγο αν σκεφτούμε πως η αϋπνία είναι συχνά μακροχρόνια: το 25% των ανθρώπων που υποφέρουν από αϋπνία αναφέρουν ότι πάσχουν από αυτήν για περισσότερα από 10 χρόνια.
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς χάπια πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «συνθήκες ύπνου».
– Το σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο είναι σημαντικό για τον καλό ύπνο, χωρίς οθόνες, τηλεόραση και ακτινοβολία
-Η θερμοκρασία του υπνοδωματίου πρέπει να είναι γύρω στους 18 C και ο χώρος να είναι καλά αεριζόμενος με άνετο στρώμα και μαξιλάρι
–Καφεϊνη, αλκοόλ, σοκολάτα και καπνός, βαριά γεύματα και έντονη άσκηση κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο
-Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τη σεροτονίνη και βοηθούν στον ύπνο, οι νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο όμως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα
-Είναι καλύτερα να τηρούμε συγκεκριμένες ώρες ύπνου και όχι να «κλέβουμε» μεσημεριανό ύπνο μια στο τόσο, διότι αυτό διαταράσσει το βιορυθμό μας.
-Το 90% της μάχης δίνεται στο μυαλό μας και γι αυτό θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να καθαρίσουμε τις σκέψεις μας και να χαλαρώσουμε…
Όνειρα γλυκά!