ΥΠΟΙΚ: Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε από τους σχεδιασμούς στην εφαρμογή του ΓεΣΥ

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», σχολίασε την οικονομική πτυχή του ΓεΣΥ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το ΓεΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η πρώτη απόφαση και η πρώτη νομοθεσία για το ΓεΣΥ ψηφίστηκε το 2001, πριν από 15 χρόνια.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει και παρά το γεγονός ότι έγιναν αρκετές μελέτες και αρκετοί σχεδιασμοί, στην πράξη δεν είχε πραγματοποιηθεί κανένα μέτρο αυτού του σχεδιασμού που να προετοιμάζει την εφαρμογή. Αυτό που ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε από τους σχεδιασμούς στην εφαρμογή. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και μάλιστα στους επόμενους μήνες να εγκριθούν και οι νομοθεσίες, να ξεκινήσει και η υλοποίηση του συστήματος πληροφορικής και να ξεκινήσει και το πρώτο στάδιο, έστω, εφαρμογής ΓεΣΥ. Η Κυβέρνηση είναι και έτοιμη και πρόθυμη να εργαστεί και να στηρίξει την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού.

Το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει τις αποφάσεις του, το Υπουργικό Συμβούλιο ήδη έχει ξεκινήσει να εξετάζει το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση. Θα ιδρυθεί, και αυτή είναι πρόταση του Υπουργείου Υγείας, ένας δημόσιος οργανισμός, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της επιστημονικής, διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων.

Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που θα διασφαλίσει, από τη μια το επίπεδο των υπηρεσιών που τα νοσοκομεία μας προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα θα τα καταστήσουν έτοιμα να αντεπεξέλθουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού. Αν δε λειτουργούν με τρόπο αποδοτικό και ανταγωνιστικό, αν δεν γίνεται σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού – να μην εργάζονται όλοι το πρωί και το απόγευμα να αδειάζουν τα νοσοκομεία-, αν δεν αξιοποιούνται οι πανάκριβες υποδομές των νοσοκομείων σε ένα εκτεταμένο ωράριο, αν μένουν αδρανείς αυτές οι υποδομές, τότε δεν θα είναι βιώσιμα τα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν, αντί να αποτελούν φορείς που να παρέχουν ψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, να ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους ασθενείς».

Σε ερώτηση αν θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «θα υπάρχει δημόσια δαπάνη, περίπου όπως υπάρχει στο σχέδιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων δηλ. τερματίζεται αυτή η έννοια της δημόσιας δαπάνης μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρούνται τα νοσοκομεία. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Αυτό που σήμερα καταγράφεται ως ψηλό ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης έναντι της δημόσιας ακαριαία θα τερματιστεί, τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος, και μέσα από τη δημόσια δαπάνη, η οποία θα χρηματοδοτείται από νέα φορολογία που θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και ως τρίτο μέρος το κράτος, γι’ αυτό είχα αναφερθεί σε ένα μοντέλο που θυμίζει αυτό των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο πολίτης δεν θα βρίσκεται σε δυσμενέστερη κατάσταση απ’ ότι είναι σήμερα».

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη.

«Βασικός σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και στις υπηρεσίες που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό θέλουμε. Να μην είναι μόνη επιλογή το Δημόσιο νοσοκομείο. Με τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να υπάρξει, από το Υπουργείο Υγείας, ο λεπτομερής διάλογος για να συμφωνηθούν οι παράμετροι της ένταξης αυτού του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας στο ασφαλιστικό σχέδιο. Είναι κάτι που και εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, αναμένουμε επειδή είναι μια από τις πολύ σημαντικές παραμέτρους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα δημόσια αυτονομημένα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως ένας οργανισμός, με ξεχωριστή διεύθυνση στο κάθε νοσοκομείο αλλά θα ανήκουν όλα σε ένα οργανισμό, ο οποίος, με τη σειρά του, θα ανήκει στον δημόσιο τομέα. «Το γεγονός ότι ο οργανισμός αυτός θα ανήκει στον δημόσιο τομέα δεν αναιρεί την υποχρέωση του ιδίου και των νοσοκομείων που θα υπάγονται κάτω από αυτόν να λειτουργούν με τους ίδιους ουσιαστικά όρους που θα λειτουργούν οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Επειδή ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει είτε το ένα είτε το άλλο. Είναι σημαντικό να είναι αρκετά ελκυστικές οι υπηρεσίες και η εξυπηρέτηση που προσφέρουν και τα δημόσια νοσοκομεία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το σχέδιο θα καταρρεύσει».

Σε ερώτηση γιατί η Κυβέρνηση δεν εφάρμοζε τόσο καιρό το ΓεΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως και είναι έτοιμη ακόμη και αύριο, αν ήταν δυνατόν, να δει την εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Στα τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει έγιναν όλα όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια δηλ. ετοιμάστηκε το πλαίσιο της αυτονόμησης, προχώρησε και είναι έτοιμο για κατακύρωση το μηχανογραφικό σύστημα, λήφθηκαν και οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα και είμαστε σήμερα έτοιμοι, τουλάχιστον από πλευράς Κυβέρνησης, να προχωρήσουμε».