Η κυβέρνηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση από την Ουάσινγκτον για σχέδια απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, το τελευταίο σημάδι επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν αυτά τα σχέδια θα υλοποιηθούν πραγματικά ή όχι», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Αννγκρέτ Κράμπ-Κάρενμπαουερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα. «Γνωρίζουμε μόνο τις πληροφορίες που υπάρχουν στον τύπο».
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, έδωσε νωρίτερα παρόμοια απάντηση όταν ρωτήθηκε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η διαταγή του Τραμπ για την απομάκρυνση 9.500 στρατιωτών από τη Γερμανία αιφνιδίασε το Βερολίνο και αντανακλά τον πάγο που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
«Το γεγονός είναι ότι η παρουσία αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εξυπηρετεί τη συνολική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, όπως και η αμερικανική ασφάλεια», δήλωσε η Κράμπ-Κάρενμπαουερ. «Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας.»
Η Μέρκελ και ο Τραμπ έχουν επανειλημμένως αντιπαρατεθεί σε θέματα όπως το διεθνές εμπόριο ή η αμυντική στρατηγική. Είχαν επίσης διαφορετικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Τον περασμένο μήνα, απέρριψε την πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ για διεξαγωγή συνόδου κορυφής του Group of Seven με φυσική παρουσία τον Ιούνιο.
Ενώ ο Τραμπ επέμεινε εδώ και πολύ καιρό ότι η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, η Μέρκελ έχει επιμείνει για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, επιμένοντας σε μια πολυμερή προσέγγιση που βασίζεται σε κανόνες στις παγκόσμιες οικονομικές υποθέσεις. Επιπλεόν η κυβέρνησή της στηρίζει την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.
«Ο πρόεδρος τιμωρεί τη Μέρκελ όχι μόνο για την απόρριψη της πρόσκλησής του σε ένα G-7 που είναι σαφώς ένα πολιτικό κόλπο εδώ στην ‘κατεχόμενη’ Ουάσιγκτον, αλλά και για άλλα ατοπήματα που της προσάπτει», έγραψε ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, υπεύθυνος για τις σχέσεις με την Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. «Είναι τόσο διαφανές. Οι σύμμαχοι τώρα αναρωτιούνται ποιός θα είναι ο επόμενος. »
Νομοθέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο είπαν ότι η απόφαση Τραμπ για απόσυρση των δυνάμεων, η οποία θα μειώσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γερμανία στα τρία τέταρτα, αποτελεί προσβολή.
Ωστόσο, ο τελικός αντίκτυπος στην ασφάλεια της χώρας θεωρείται περιορισμένος.
Η δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία έχει μειωθεί σε περίπου 34.500 από το μέγιστο των 274.000 κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, και ο Kramp-Karrenbauer υπονοούσε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα ήταν για τους άμεσα εμπλεκόμενους.
Οι γερμανοαμερικανικές συνεργασίες είναι «η βάση πάνω στην οποία πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες έχουν γίνει κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας, έχουν ενσωματωθεί καλά στις κοινότητες και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο», είπε.