Συνεχίζει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι βάζει πολύ ψηλά τον πήχη των προϋποθέσεων για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, Γιέργκ Βάισγκερμπερ επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε δε ότι, όπως έχει προειδοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, «τότε το πρόγραμμα τελειώνει».
Πάντως, η Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής διευκρίνισε πως, αν το ΔΝΤ εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, «δεν είναι άμεσα αναγκαία η ενασχόληση του σώματος» με το ζήτημα, εκτός αν οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θεωρηθούν σημαντικές για τα δημοσιονομικά της Γερμανίας. «Είναι πάντα καλύτερα να εμπλακεί η Βουλή, παρά να μην εμπλακεί», αντέτεινε ο κ. Βάισγκερμπερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Προβληματισμό προκάλεσε χθες και η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, που διαμήνυσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα πρέπει να συμφωνηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει ο Δρ. Σόιμπλε.