Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει σήμερα στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) την πιο κρίσιμη συνάντηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της κυβέρνησης θα έχει ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στο Βερολίνο.
Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να θέσει στην Α. Μέρκελ μια σειρά από θέματα που αφορούν την οικονομική αλλά και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την τελική αξιολόγηση.
Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν και αυτό τονίζεται τόσο από την Αθήνα όσο και από το Βερολίνο. Άλλωστε κάτι τέτοιο σε μια διμερή συνάντηση δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί καθώς επισήμως δεν θα μπορούσε να παρέμβει στο θέμα του ελέγχου από την τρόικα, αλλά ούτε και για την μείωση του χρέους.
Εκείνο που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και ο Πρωθυπουργός από την Γερμανίδα Καγκελάριο είναι να μην μείνει μόνο στα λόγια και στα πόσα σημαντικά βήματα έχει κάνει η ελληνική οικονομία αλλά να προχωρήσει και σε πράξεις οι οποίες θα φανούν το επόμενο διάστημα.
Στην ελληνική αποστολή που συνοδεύει τον Α. Σαμαρά στο Βερολίνο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία αν και επισήμως κρατούν χαμηλούς τόνους.
«Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη παραμονή της συνάντησης.
Τα θέματα που θα θέσει ο Πρωθυπουργός:
• Έναρξη συζήτησης για την μείωση του χρέους
Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί την δέσμευση της Α. Μέρκελ (όχι απαραιτήτως δημόσια αλλά στον ίδιο) για το πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την μείωση του χρέους καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά τον Α. Σαμαρά και σε πολιτικό επίπεδο ενόψει μάλιστα και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
• Να βάλει «νερό στο κρασί της» η τρόικα
Ο Α. Σαμαράς θα περιγράψει την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και αναμένεται να τονίσει πως όσα ζητά η τρόικα για αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό, δεν μπορούν να περάσουν από την βουλή.
• Φοροελαφρύνσεις
Με παραδείγματα την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που αρχικά έγινε πιλοτικά και στην συνέχεια μονιμοποιήθηκε, αλλά και του ΕΦΚ που τα κρατικά ταμεία έχασαν έσοδα, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει στην Γερμανίδα Καγκελάριο πως μπορούν να γίνουν φοροελεφρύνσεις χωρίς η χώρα να βγει εκτός στόχων και προγράμματος.
• Να φύγει η τρόικα όπως έγινε στην Πορτογαλία
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του χρόνου η χώρα να απεμπλακεί και από τα δύο προγράμματα, της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Δεν αποκλείεται ο Α. Σαμαράς να επικαλεστεί το πορτογαλικό μοντέλο εξόδου από την κρίση. Η Πορτογαλία δεν πήρε τα τελευταία χρήματα του προγράμματός και παράλληλα απέφυγε να λάβει μέτρα που εκκρεμούσαν.
Μ. Ντράγκι: Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.
Κληθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι». «Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους», ανέφερε ο Μ. Ντράγκι.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ συνέχισε λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις. Συνεχίζοντας ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε, μάλιστα, ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα. Συνέχισε δε λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.