Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων για την απονομή ο Βραβείου «Μανώλης Χριστοφίδης» ανέφερε ότι μπορούμε να κατορθώσουμε πολύ περισσότερα αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και αναλάβουν τις εθνικές ευθύνες που τους αναλογούν.
Σημείωσε ότι οι μικροοφειλέτες δεν σώζονται όταν κάποιοι φροντίζουν εκείνοι που οφείλουν δισεκατομμύρια να βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρέλαβε «ένα κράτος το οποίο βρισκόταν στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας».
Πριν δύο χρόνια, υπενθύμισε, «κανένας, μέσα από όσα ακολούθησαν, δεν υπολόγιζε ότι θα μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι και να βλέπουμε στα μάτια τον κάθε πολίτη».
Επιδίωξη μας, σημείωσε, «ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία ενός καταρρακωμένου και σε ανυποληψία κράτους», για να προσθέσει ότι: «το έχουμε κατορθώσει με πολλούς εταίρους και μπορούμε να κατορθώσουμε πολύ περισσότερα αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αρθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και αναλάβουν τις ευθύνες, εθνικές ευθύνες, διότι οι μικροφειλέτες δεν σώζονται όταν πραγματικά κάποιοι φροντίζουν οι μεγάλοι, εκείνοι οι οποίοι οφείλουν δισεκατομμύρια, να βρίσκονται στο απυρόβλητο».
Αντίθετα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η προστασία προς τους μικρούς, οι οποίοι είναι και οι πλέον συνεπείς, προσφέρεται όταν δώσεις τη δυνατότητα, τα όπλα και τα εργαλεία, ώστε οι τράπεζες να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα μέσα από αυτούς που οφείλουν τα μεγάλα ποσά».
Συνέχισε λέγοντας ότι από τη μέρα που ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας «φρόντισα να είμαι όσο το δυνατόν συναινετικός». Δεν νομίζω, είπε, «να υπήρξε προηγούμενη Προεδρία ή προηγούμενος Πρόεδρος που να έχει συγκαλέσει τόσες πολλές φορές τους αρχηγούς των κομμάτων για να διαβουλευθεί μαζί τους για το καλό του τόπου».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το θέμα είναι όχι απλώς η διαβούλευση, αλλά η συνδημιουργία».
Και ας καταλάβουν, τόνισε, «ότι, και εκείνοι και εμείς πρέπει έμπρακτα να δείξουμε την έγνοια μας. Δεν αμφισβητώ ότι αγωνιούν για την πατρίδα μας, αλλά για να υπάρχει προοπτική θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα στίγματα πολλές φορές, των σκοπιμοτήτων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης να εξαγγείλει μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται ολοκληρωμένη στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία.
Αναφερόμενος στη βράβευση του Τάσου Κουνούδη, είπε ότι «αποτελεί μια ξεχωριστή νότα σε ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων με τη βράβευση του Τάσου Κουνούδη, ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι ενδεχόμενα ο σημαντικότερος πυλώνας που μπορεί να δημιουργήσει άλλες προοπτικές στην πατρίδα μας».
Η Φινλανδία, πρόσθεσε, «δεν είχε ούτε πετρελαιοπηγές ούτε φυσικό αέριο. Είχε όμως λαμπρούς επιστήμονες που δημιούργησαν τη Nokia και μία εταιρεία και μόνον ήταν αρκετή για να δημιουργήσει τη σημαντικότερη πρόοδο που είχε ποτέ η χώρα και έτσι να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα οικονομικής ευμάρειας».
Όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είχα την τύχη, μέσα από τη συνεργασία του Υπουργού Υγείας και της κ. Τούλας Ονουφρίου, Καθηγήτριας στο ΤΕΠΑΚ, να έχω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μια στρατηγική για την καινοτομία και την έρευνα, που μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα εξαγγελθεί, ελπίζω, ενωρίς το δεύτερο εξάμηνο του 2015».
Διαβεβαίωσε ότι «έχουμε όραμα, απλώς κάποια στιγμή τα πολλαπλά προβλήματα επικεντρώνουν την προσοχή στα πλέον επείγοντα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό δεν είναι επείγον».
«Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για να μπορέσουμε να κλείσουμε περισσότερα ακόμα κεφάλαια στον τομέα αυτό, αν αναλογιστείτε, ιδιαίτερα, τα ποσά που η ΕΕ διαθέτει για το 2014-2020, για την καινοτομία και την έρευνα», είπε.