Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αναλογισθεί τις δικές της ευθύνες στο Κυπριακό «να συναισθανθεί ότι ήλθε η ώρα να το επιλύσουμε από κοινού, με τολμηρά βήματα, και να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε ένα τέλος στο χρονίζων αυτό πρόβλημα που μόνο δυστυχία, πόνο και κόστος προκαλεί στους ανθρώπους αυτού του τόπου».
Υπογράμμισε πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση, προσθέτοντας πως η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας είναι κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης. «Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική που χαράζεται από κοινού με το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε.
Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παράλληλα με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας».
Σημειώνοντας πως «διανύουμε, χωρίς αμφιβολία, την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974 και πως «ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα στο εθνικό πρόβλημα αλλά και στην οικονομία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παράλληλα με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας».
«Καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει οδηγηθεί. Την ίδια ώρα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και το λαό της», σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι κορυφαία προτεραιότητά μας ο τερματισμός της κατοχής των σκλαβωμένων εδαφών μας, η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της πατρίδας μας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν ειρηνικά. Που θα τους επιτρέπει να συνεργαστούν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για την προκοπή και ένα ασφαλές και ευοίωνο μέλλον».
«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική που χαράζεται από κοινού με το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, γιατί η διαβουλευτική δημοκρατία στην οποία πιστεύω και την οποία θα υπηρετήσω με πάθος, είναι η διαδικασία που οχυρώνει και ενισχύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων του λαού μας έναντι πάσης ξένης επιβουλής», ανέφερε.
Υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση. «Δεν θα φεισθώ κόπου, χρόνου και προσπαθειών. Η λύση του κυπριακού μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η λύση του κυπριακού θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε «η μικρή χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, αν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν σε μια λύση, με την οποία θα ξεπεραστεί η διαίρεση».
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης.
«Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, λαού και ηγεσίας, θα τα καταφέρουμε. Είμαι ευτυχής γιατί στη δύσκολη και τραχεία αυτή πορεία αισθάνομαι δίπλα μου την υπευθυνότητα και την απαράμιλλη φιλοτιμία των υπέροχων ανθρώπων της Κύπρου», ανέφερε.
Εξήγε την υπεύθυνη στάση την οποία, όπως είπε, ο κυπριακός λαός επιδεικνύει στις τόσο δύσκολες και επώδυνες δοκιμασίες που βιώνει.
«Ο κυπριακός λαός, ο κάθε Κύπριος ξεχωριστά, έχουν παραδώσει μαθήματα υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, είτε υποφέρουν είτε όχι, από την οικονομική κρίση. Χωρίς την υπεύθυνη αυτή στάση των Κυπρίων, οι προσπάθειές μας ίσως να απέβαιναν μάταιες», είπε
Αναφερόμενος στον ήρωα Σταύρο Στυλιανίδη, ο οποίος πέθανε το 1957 ύστερα από τον τραυματισμό του κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι ένα εκλεκτό παλληκάτι της Κύπρου που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της.
Είπε πως πρωτοβουλίες όπως η σημερινή είναι αναγκαίες ώστε να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία για να χαράσσουμε το δρόμο μας προς τα εμπρός.
Σημείωσε ακόμη πως μπορεί το 1960 να τερματίστηκε η βρετανική αποικιοκρατία της Κύπρου, όμως η πορεία του εθνικού μας ζητήματος, στα χρόνια που ακολούθησαν την ηρωική εκείνη εποποιία της ΕΟΚΑ, δυστυχώς δεν δικαίωσαν τη θυσία του Σταύρου και των άλλων ηρώων μας.
«Πενήντα έξι χρόνια μετά τη θυσία του Σταύρου Στυλιανίδη, η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή με τα τραγικά τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του ‘74 να παγιώνονται καθημερινά. Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να βεβηλώνει τα χώματά μας και ο αφελληνισμός των κατεχομένων εδαφών μας συντελείται μέρα με την ημέρα», σημείωσε.