Ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στην αγκαλιά της Γης της Κρήτης, όπως ακριβώς επιθυμούσε.
Η κηδεία του έγινε στον Αγιο Νικόλαο στο Γαλατά και ακολούθησε η ταφή στο νεκροταφείο του χωριού.
Ο αποχαιρετισμός ιδιαίτερος, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τον Δημήτρη Μπάση, την Μελίνα Ασλανίδου και τη Πέγκυ Ζήνα να λένε το ύστατο αντίο στον μουσικοσυνθέτη με μπουζούκι και δικά του τραγούδια. Το «Μάνα μου και Παναγιά», το «Περιγιάλι» και το συρτάκι από τον Ζορμπά.
Η πομπή από την εκκλησία του χωριού στο νεκροταφείο μεγάλη, με πλήθος κόσμου, συγχωριανούς του Μίκη Θεοδωράκη και όχι μόνο, να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία. Στο νεκροταφείο, την ώρα της ταφής, ήταν ελάχιστοι εκείνοι που παραβρέθηκαν, καθώς ήταν αδύνατο όλο το πλήθος να μπει στο μικρό νεκροταφείο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ήταν εκεί, στο πλευρό της οικογένειας, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα ανίψια του μουσικοσυνθέτη, για τον αποχαιρετήσουν με λίγα λουλούδια. Στο τέλος το αντίο ήταν με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «αθάνατος». Ιδιαίτερα συγκινημένη καθόλη την τελετή της ταφής, η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η κηδεία στον Γαλατά
Νωρίτερα και ο κόσμος που βρέθηκε στον Γαλατά Χανίων για να αποχαιρετήσει τον Μίκη Θεοδωράκη τον συνόδευσε μέχρι την τελευταία του κατοικία με τα δικά του τραγούδια.
Ο αποχαιρετισμός με το ριζίτικο
Συγκλονιστική στιγμή, όταν οι συγχωριανοί του αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με το ριζίτικο «τον αντρειωμένο μην τον κλαις». «Αθάνατος», φώναζαν καθώς έβγαινε το φέρετρο με τον Μίκη Θεοδωράκη από την εκκλησία.
Στην κηδεία παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Σοφία Σακοράφα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Παύλος Πολάκης.
Η ταφή του στον Γαλατά ήταν μια επιθυμία που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους με επιστολές. Επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό Γιάννη. Ο Γαλατάς είναι το χωριό στον οποίο έγραψε τον Επιτάφιο, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και δικό του καταφύγιο σε δύσκολες εποχές.
Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που τραγούδησε το «Παλικάρι», ένα τραγούδι του πατέρα της που είχε ερμηνεύσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφθασε στον Γαλατά στη μία το μεσημέρι. Στην Κρήτη έφθασε τα ξημερώματα. Ακολούθησε η πομπή στην πόλη των Χανίων, με την φιλαρμονική της πόλης να προηγείται παίζοντας θρυλικά τραγουδία του, ενώ τη σορό του συνόδευαν βρακοφόροι. Από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι η σορός του παράμεινε στον μητροπολιτικό ναό, σε λαϊκό προσκύνημα και στη συνέχεια ακολούθησε το τελευταίο ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη προς τον αγαπημένο του Γαλατά…