Σε μια απο τις σπάνιες συνεντεύξεις του τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ , επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπίστημιο Αθηνών και μια σπουδαία προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Βάσος Λυσσαρίδης, τιμά το ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM με την παρουσία του.
Εντονα προβληματισμένος για την πορεία της Δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω και της οικονομικής κρίσης, επιμένει οτι το κυπριακό πρεπει να προβάλλεται ως πρόβλημα εισβολής, εθνοκάθαρσης και κατοχής και στηρίζει τη δυναμική εισοδο της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας.
Χαρακτηρίζεστε ως «Γέρος της Δημοκρατίας», για τη συμβολή σας στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας σας. Φοβάστε για τη δημοκρατία στην Κύπρο, λόγω και της επώδυνης οικονομικής κρίσης;
Φοβάμαι για τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο προσπαθεί να κηδεμονεύσει επί του πολιτικού, υποδουλώνοντας κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες.
Αντί διορθωτικών βημάτων να καταστήσουμε την δημοκρατία ευρύτερη, με αποκέντρωση και βήματα λαϊκής κυριαρχίας, μαρτυρούμε αντίθετη πορεία.
Ασφαλώς η μείωση εθνικής κυριαρχίας είναι επώδυνη για όλες τις χώρες, εκτός αν συνδυάζεται με συμμετοχή στις αποφάσεις και ουσιαστική συνοχή. Όμως για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθνικής επιβίωσης, το φαινόμενο είναι πιο επικίνδυνο.
Πώς κρίνετε τη διακυβέρνηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια; Τόσο ως προς τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο, όσο και ως προς την επίλυση του Κυπριακού;
Συνεχίσθηκε η εκτροπή της προβολής του Κυπριακού ως διακοινοτικής διαμάχης με διαδικασία τον διακοινοτικό διάλογο που προσφέρει άλλοθι στην Τουρκία. Οι μονομερείς υποχρεώσεις που υπερέβησαν κάθε όριο ασφάλειας όχι μόνο δεν οδήγησαν σε λύση αλλά ενεθάρρυναν την Τουρκική αδιαλλαξία. (εκ περιτροπής προεδρία, a priori νομιμοποίηση του εποικισμού, σύνταγμα με φυλετικές διακρίσεις και χωριστές πλειοψηφίες κ.τ.λ.)
Το Κυπριακό έπρεπε και πρέπει να προβάλλεται στην σωστή του βάση (ως πρόβλημα εισβολής, εθνοκάθαρσης, κατοχής, παραβίασης της εδαφικής ανεξαρτησίας μιας χώρας μέλους του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. και των ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του λαού).
Να καταγγέλλεται η Τουρκία στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα.
Να δημιουργούνται συμμαχίες στη βάση των εμπλεκομένων συμφερόντων.
Όσον αφορά το μνημόνιο αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις μας δεν θα ήταν αναγκαία η προσφυγή στη στήριξη.
Πολλοί κρίνουν ως λανθασμένους και επιζήμιους τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκική πολιτική. Ποια είναι η θέση σας, καθώς, μάλιστα τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ιδιαιτέρως προκλητική συμπεριφορά από την Άγκυρα και προς το Κυπριακό και προς την ΑΟΖ.
Ήδη έχω προδιαγράψει την πορεία που έπρεπε να υιοθετηθεί. Φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο να είμαστε υπό κατοχή και να βρισκόμαστε κατά καιρούς στο εδώλιο του κατηγορούμενου.
Αναφορικά με την ΑΟΖ η κυβερνητική στάση ήτο ορθή. Να προχωρήσει αγνοώντας τις Τουρκικές απειλές.
Τώρα πρέπει να συνεχισθεί η αδειοδότηση όλων των τεμαχίων με κατά το δυνατό ευρύ φάσμα εμπλεκομένων και με διαφανείς διαδικασίες.
Πώς κρίνετε την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα;
Όπως είναι γνωστό το κόμμα μου στηρίζει αυτή την υποψηφιότητα, γιατί απορρίπτει τις απαράδεκτες προδεσμεύσεις και ζητά διάλογο επί της ουσίας του Κυπριακού.
Κύριε Πρόεδρε,θα θέλαμε το σχόλιό σας και την κρίση σας για την κατάσταση που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, το «αδελφό κόμμα» το ΠΑΣΟΚ.
Η κρίση στην Ελλάδα πέραν των διαρθρωτικών στρεβλώσεων είναι τμήμα της ευρύτερης κρίσης.
Εύχομαι και ελπίζω ταχεία ανάκαμψη και νέα πορεία.