Ο Βάσος Λυσσαρίδης παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο “Mkhitar Gosh”

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης παρασημοφορήθηκε σήμερα εκ μέρους του Προέδρου της Αρμενικής Δημοκρατίας,  με το μετάλλιο “Mkhitar Gosh”.

Το παράσημο απένειμε η Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας Hranush Hakobyan. Η τελετή έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στην παρουσία Κυπρίων βουλευτών, του Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν, του Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων στην Κύπρο Varoujan Herkelian καθώς και του Πρέσβη της Αρμενίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Gagik Ghalatchian.

Απονέμοντας το παράσημο, η Υπουργός Hranush Hakobyan ευχαρίστησε τον κ. Λυσσαρίδη για όλα όσα έχει κάμει για τον αρμενικό λαό και για τις υπηρεσίες του ως Πρόεδρος της Βουλής όταν αναγνωρίστηκε η αρμενική γενοκτονία ως έγκλημα.

Ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για την ίδια να παρασημοφορήσει τον κ. Λυσσαρίδη, ο οποίος, όπως σημείωσε, “έχει αφήσει ένα πολύ σημαντικό σημάδι πάνω στην φιλία των δύο λαών”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το μετάλλιο “Mkhitar Gosh” απονέμεται μόνο σε εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες.

Αισθανόμενος βαθιά συγκίνηση για την τιμητική αυτή εκδήλωση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως με το φίλο αρμενικό λαό με την ηρωική αλλά και τραγική ιστορία μας συνδέουν αδερφικοί δεσμοί φιλίας.

“Πολυαίωνη η προσφορά του αρμενικού έθνους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αδύνατη η αναφορά στον αρμενικό λαό χωρίς υπόμνηση της εγκληματικής γενοκτονίας, η οποία ακόμα αναμένει δικαίωση. Όταν εγκλήματα παραμένουν ατιμώρητα βρυκολακιάζουν. Η αρμενική γενοκτονία οδήγησε στο Άουσβιτς. Ο Τουμανιάν μας κυνηγά. Το κράτος των νεοΤούρκων υιοθέτησε την πολιτική ότι δεν είναι αφομοιώσιμο πρέπει να εξολοθρευθεί. Έτσι είχαμε τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ασσυρίων, του Μικρασιατικού Ελληνισμού”, σημείωσε.

Με τον Ahmed Hamid , συνέχισε, να διακηρύττει ότι για να απαλλαγούμε από το αρμενικό πρόβλημα πρέπει να απαλλαγούμε από τους Αρμενίους και να οδηγεί στη σημερινή νεο-αυτοκρατορική Οθωμανική πολιτική.

“Παγκόσμια τότε η κατακραυγή (Μοργεντάου, Μπράις, Κλεμανσώ, Τσέρτσιλ, Ανατόλ Φρανς). Όμως χωρίς πρακτικά μέτρα. Με πρώτα θύματα τους διανοούμενους με τον Σαρκίς σταυρωμένο, με βγαλμένα μάτια. Ο αρμενικός λαός έδειξε τη μεγαλοψυχία του. Δεν μπορεί όμως να ανεχθεί ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιασθέντες ήταν ένοχοι. Στην επιτροπή για Γκαιμπελική επαναγραφή της ιστορίας συμμετείχε και ο Ντενκτάς. Στην Κύπρο η Τουρκία συνεχίζει πειρατική πολιτική. Αντί να τιμωρείται απαιτεί μέτρα επιβράβευσης”, πρόσθεσε.

Φιλοξενήσαμε, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, τα κατάλοιπα της γενοκτονίας, που αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό κομμάτι του κυπριακού λαού με εξαίρετη συμβολή στις πολιτισμικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

“Εύχομαι να μαρτυρήσω την αναγνώριση του εγκλήματος και την δικαίωση και τελειώνω με την κραυγή του Βαρουτζάν που ζητά μια χούφτα στάχτη, λίγη πατρίδα να του ρίξει”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η παρουσία της κ. Hakobyan στην Κύπρο είναι ενδεικτική των στενών αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται περαιτέρω μέσω της σημαντικής συμβολής της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο.

Οι σχέσεις Κύπρου-Αρμενίων και των κοινοβουλίων τους, σημείωσε, εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες και στα όμοια δεινά των λαών των δύο χωρών ένεκα της τουρκικής επιβουλής.

Η προσφορά του δρος Λυσσαρίδη, συνέχισε ο κ. Ομήρου, είναι διαχρονική σ ΄ότι αφορά τόσο την ίδια την αρμενική υπόθεση όσο και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και Κοινοβουλίων μας.

“Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, όμως, στην επί Προεδρίας του υιοθέτηση ψηφίσματος για την καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων (ψήφισμα της Βουλής 103 (1990), με το οποίο καθιερώθηκε η 24η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας”, πρόσθεσε.

Σημείωσε, ότι η σημερινή σεμνή τελετή συνδέεται με δύο άλλα γεγονότα, εν είδει γέφυρας. “Με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη μου στην Αρμενία κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν οι στενότατοι δεσμοί φιλίας και αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και με την επικείμενη, κατά το 2015, 100η επέτειο της τραγικής ιστορικής στιγμής της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από την Οθωμανική Τουρκία”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης, ότι η Βουλή σε συνεργασία και συντονισμό με την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας και την Αρμενική Κοινότητα της Κύπρου, προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν αυτή την επέτειο.