Μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για κλίμα πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να προχωρήσει ταχέως στις μεταρρυθμίσεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Όπως επισημαίνουν, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζητούν και από τους δανειστές ευελιξία, επισημαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι «έχει την υποχρέωση να κάνει ότι χρειάζεται και με το παραπάνω για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη σύναψη μίας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης».
Σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση του Τζέικομπ Λιου με τον Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει ότι «Ο υπουργός Λιού τόνισε στον κ. Βαρουφάκη ότι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.
“Ο υπουργός τόνισε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός για την Ελλάδα για να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της και να καταλήξει σε μία ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει έγκαιρα σε οικονομική στήριξη από τους πιστωτές. Ο υπουργός Λιού επεσήμανε ότι αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα προκαλούσε άμεσα κακουχίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα».
Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα απασχόλησαν επίσης τη συνάντηση του κ. Λιου με τον Ολλανδό ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «ο υπουργός Λιού επεσήμανε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός για την Ελλάδα. Πρέπει να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ενθάρρυνε τον κ. Ντάισεμπλουμ να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός εποικοδομητικού αποτελέσματος».
Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στο ΔΝΤ, ο Τζέικομπ Λιού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να δεσμευθεί γρήγορα και πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς της εταίρους. Η μη επίτευξη συμφωνίας θα δημιουργήσει κακουχίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και ευρύτερα για την παγκόσμια οικονομία».