Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου Ποντίφικα

Οπως αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προβάλλουν ως πρώτο θέμα την παραίτηση, η πρόσφατη ανάδειξη έξι νέων καρδιναλιών στο κονκλάβιο των 120 έχει αλλάξει σημαντικά τη σύνθεση του Κολλεγίου που θα εκλέξει τον διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣΤ’. Έτσι δεν αποκλείται ο νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης. Αλλωστε, πάνω από το 50% των Ρωμαιοκαθολικών του πλανήτη ζει στην αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική. Ορισμένοι από τους βασικότερους διεκδικητές του παπικού θρόνου, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που κάνει ο ξένος Τύπος είναι:

Ο αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης, Τίμοθι Ντόλαν. Είναι 62 ετών, εξαιρετικά δημοφιλής, επικοινωνιακός και με σημαντικό έργο στις ΗΠΑ.
Ο γαλλόφωνος Καναδός Μαρκ Ουελέτ. Είναι 68 ετών. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βενέδικτου.
Ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον Ντόναλντ Βερλ. Είναι 72 ετών, γνωστός θεολόγος, διανοούμενος και επικοινωνιακός.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, Αντζελο Σκόντα. Είναι 71 ετών, γιος οδηγού φορτηγού. Φιλελεύθερος στις απόψεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης Κριστόφ Σένμπορν. Είναι 67 ετών. Φιλόσοφος, ψυχολόγος, θεολόγος και «απόστολος» του απερχόμενου πάπα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μανίλας Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Είναι 55 ετών και εξαιρετικά φανατικός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι οι Ιταλοί αποτελούν το 5% των Ρωμαιοκαθολικών του πλανήτη, ωστόσο, ελέγχουν το 25% του Κολλεγίου των Καρδιναλίων.
papas-venediktos
Η παραίτηση που συγκλόνισε τον κόσμο
Ο 85χρονος γερμανικής καταγωγής Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο πρώτος ποντίφικας που παραιτείται σχεδόν σε 600 χρόνια. Ο πρώτος Πάπας που αναφέρεται στην ιστορία ότι έχει παριατηθεί έιναι ο Κλήμης Α’ τον Β΄αιώνα, για τον οποίο δεν είναι γνωστή η ημερομηνία ενθρόνισής του. Χίλια χρόνια μετά παραιτήθηκε ο Τσελεστίνος Β΄ και κατόπιν το 1415 ο Γργηγόριος ΙΒ’ , η θητεία των οποίων συνέπεσε με ταραγμένες περιόδους της Καθολικής Εκκλησίας.
Η θέση του Πάπα θα παραμείνει κενή από τις 20:00 (ώρα Ιταλίας) στις 28 Φεβρουαρίου και η εκλογή του νέου προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα (31 Μαρτίου).

Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος του ίδιου του ποντίφικα ενώπιον καρδιναλίων κατά τη διάρκεια τελετής οσιοποίησης τριών νέων αγιών – των μαρτύρων του Οτράντο. Ο Πάπας δήλωσε πως έχοντας κατ’ επανάληψη δοκιμάσει τη συνείδησή του ενώπιον του Θεού, κατέληξε με βεβαιότητα ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας του οι δυνάμεις του δεν είναι πλέον επαρκείς για να εκπληρώνει ως οφείλει τα καθήκοντά του.

«Γνωρίζω καλά ότι τα καθήκοντά μου, λόγω της ουσιώδους πνευματικής τους φύσης, πρέπει να εκτελούνται όχι μόνο με λόγια, αλλά και πράξεις, καθώς και προσευχή και πραγματικό πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, όπου οι αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες και τα ερωτήματα που εγείρονται για το βάθος της πίστης είναι βαθιά, για την εκτέλεση των παπικών καθηκόντων απαιτείται δύναμη τόσο πνευματική όσο και σωματική» δήλωσε ο Πάπας. Και συνέχισε λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν οι ψυχικές και σωματικές του δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να αναγνωρίσει την αδυναμία του να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί.

«Για το λόγο αυτό, και κατανοώντας πλήρως τη σοβαρότητα της πράξης αυτή, με απόλυτη ελευθερία ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από Πάπας, θέση την οποία μου εμπιστεύτηκαν οι καρδινάλιοι στις 19 Απριλίου του 2005, και από τις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 η Επισκοπή της Ρώμης θα είναι κενή και θα πρέπει να συγκληθεί το Κονκλάβιο για την εκλογή νέου ποντίφικα» είπε ο 85χρονος Πάπας.

Και έκλεισε την ανακοίνωσή του λέγοντας πως θα υπηρετήσει την Εκκλησία αφιερώνοντας πλήρως τον εαυτό του στην προσευχή. «Αγαπητά αδέλφια, σας ευχαριστώ ειλικρινά για όλη την αγάπη σας και όλη τη στήριξη που μου παρείχατε. Σας ζητώ συγγνώμη για όλες μου τις αδυναμίες. Τώρα, ας εμπιστευτούμε την Αγία Εκκλησία στα χέρια του Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να βοηθήσει τους καρδινάλιους να εκλέξουν το ποντίφικα»…

Η είδηση της παραίτησης του Πάπα έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμο, αιφνιδιάζοντας πιστούς και κυβερνήσεις. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι ο Πάπας δεν αποφάσισε να παραιτηθεί εξαιτίας «δυσκολιών στο παπικό έργο» και η κίνησή του ήλθε ως έκπληξη, γεγονός που φανερώνει ότι ακόμη και ο στενότερος κύκλος του ποντίφικα δεν γνώριζε τις προθέσεις του.
Ο πατέρας Λομπάρντι δήλωσε, επίσης, ότι ο Πάπας δεν φοβάται ένα σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία από την παραίτησή του έπειτα από οκτώ χρόνια στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας -η οποία κλυδωνίστηκε επί των ημερών του από τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, μία παπική ομιλία που εξόργισε τους μουσουλμάνους και ένα σκάνδαλο διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων με πρωταγωνιστή τον προσωπικό οικονόμο του Πάπα.

Ποιος είναι ο Πάπας Βενίδικτος ΙΣΤ΄
Ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εξελέγη νέος Πάπας στις 19 Απριλίου 2005 μετά από την τέταρτη ψηφοφορία των 115 καρδιναλίων του κονκλάβιου.
Γεννημένος στη Γερμανία, είναι πολυγραφότατος, δεινός ομιλητής με κοφτερό μυαλό και δυνατή φωνή τενόρου. Υπήρξε επικεφαλής του υπουργείου Θεολογίας του Βατικανού, γνωστό επισήμως στο ευρύ κοινό ως η Επιτροπή για το Δόγμα και την Πίστη.
Ο Ράτσινγκερ ήταν ένας από τους πολύ λίγους καρδιναλίους που διορίστηκαν στη θέση αυτή πριν ο Ιωάννης Παύλος Β’ αναλάβει την καθοδήγηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Θεολόγος, απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας έγινε αρχιεπίσκοπος του Μονάχου το 1977 και τέσσερα χρόνια αργότερα έφτασε στη Ρώμη και διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής για το Δόγμα και την Πίστη.
Στην πατρίδα του είναι εξαιρετικά αγαπητός για το πνεύμα του και τα γραπτά του, αλλά παράλληλα έχει και επικριτές που του καταλογίζουν ότι έχει δογματικές ιδέες και είναι λίγο απόμακρος.
Γεννήθηκε και βαπτίστηκε ταυτόχρονα Μεγάλο Σάββατο του 1927 στη μικρή γερμανική πόλη Μάρκτι. Μεγάλωσε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αυτοβιογραφία του αναφέρει πώς εξαναγκάστηκε να παρακολουθήσει σχολικά σεμινάρια της χιτλερικής νεολαίας. Προς το τέλος του Πολέμου, στρατολογήθηκε και υπηρέτησε σε συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας.

Η διαδικασία έως το «Habemus Papam»
Το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου ποντίφικα συγκαλείται στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το Σώμα δεν επιτρέπεται να εξέλθει του χώρου.
Το κονκλάβιο αποτελείται από 120 καρδιναλίους έως 80 ετών. Για την εκλογή του νέου ποντίφικα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων συν ένας.

Με την εκλογή του νέου Πάπα, η απόφαση ανακοινώνεται στον ίδιο με την ερώτηση αν όντως επιθυμεί να τον διαδεχθεί τον προηγούμενο. Εφόσον δεχθεί, κάθεται στο επισκοπικό θρόνο της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δέχεται τις ευχές και τα σέβη από τους υπόλοιπους καρδιναλίους.
Ο κόσμος μαθαίνει το γεγονός αρχικά με τον παραδοσιακό τρόπο: τα ψηφοδέλτια καίγονται με τη χρήση ειδικών χημικών που δημιουργούν άσπρο καπνό. Αυτός θα βγει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το νέο: «Habemus Papam» (Έχουμε Πάπα»).
Ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται για να ευλογήσει το πλήθος.