ΈNA ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
*Ευαγόρου Παντελίτσα, 3ο ετής φοιτήτρια Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Ομίλου.
Πρύτανης: Η έκδοση του περιοδικού φανερώνει την τόλμη των φοιτητών μας να εκφράσουν τις απόψεις τους, συνεισφέροντας έτσι στη συζήτηση για θέματα, των οποίων πολλές φορές η λύση βρίσκεται στην άσκηση της δικηγορίας και στην αξιοποίηση των γνώσεων και των προσόντων τους.
Μετροφυλλώντας το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Νομομάχεια» διαπιστώνει κανείς την ανησυχία των φοιτητών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα.
Με αυτά τα λόγια ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, μας εισαγάγει στον κόσμο του νέου φοιτητικού νομικού περιοδικού, συνεχίζοντας:
«Όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο τεύχος, στο γραφείο μου βρισκόταν ο Πρέσβης της Σουηδίας, κ. Clas Gierow, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα των θεμάτων και για τον τρόπο οι φοιτητές μας αντιλαμβάνονται τις νομικές πτυχές φλέγοντων θεμάτων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διεθνείς σχέσεις, το οικονομικό έγκλημα κ.α. Μεταφράζοντας στον Πρέσβη τίτλους των άρθρων του περιοδικού, ο ίδιος ρώτησε κατά πόσο τα συγγράμματα ανήκαν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Για μένα, η αντίδρασή του ήταν και η πρώτη αναγνώριση για τη δουλειά και τη δράση των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος».
«ΝΟΜΟΜΑΧΕΙΑ»
«Νομομάχεια»…μια λέξη που πίσω της κρύβονται πολλά, ενθουσιασμός, έρευνα, συνεργασία, γνώση. Επιλέχθηκε από τους φοιτητές ως ο τίτλος ενός πρωτόγνωρου ταξιδιού με προορισμό την αέναη μελέτη και σκέψη αναφορικά με επίκαιρες νομικές παραμέτρους. Είναι σαφές, πως η ίδια η λέξη αντικατοπτρίζει πλήρως τη διαρκή «μάχη» των φοιτητών για κατάκτηση της νομικής γνώσης.
Δέσποινα Μετοντίεβα Ιβάνοβα, 3ετής Φοιτήτρια Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομίλου Νομικής.
Με όραμα την προαγωγή της νομικής γνώσης μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, οι φοιτητές Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου δημιούργησαν το δικό τους Φοιτητικό Όμιλο Νομικής και εξέδωσαν το πρώτο τους περιοδικό με τίτλο «Νομομάχεια».
Στόχοι του περιοδικού είναι η ενημέρωση για επίκαιρα νομικά θέματα, νομικές αναλύσεις καθώς και επισκόπηση τόσο της νομοθετικής όσο της νομολογιακής επικαιρότητας σε εσωτερικό, διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρώτο τεύχος της «Νομομάχειας» περιλαμβάνει πλούσια αρθρογραφία σε θέματα Ευρωπαϊκού, Διεθνούς, Ιδιωτικού Δικαίου, Δίκαιου Εταιριών, Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ποινικού Δίκαιου και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καθώς και σε ζητήματα άσκησης της δικηγορίας. Παρουσιάζει, επίσης, τη νομοθετική και νομολογιακή επικαιρότητα, περιλαμβάνει συνεντεύξεις και παρουσίαση της δράσης και των εκδηλώσεων του Ομίλου.
Ένα πολύ καλοδουλεμένο και προσεγμένο φοιτητικό περιοδικό, τόσο στη δομή όσο και στη γραφή του. Οι θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται, διεγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και πάγια νομικά θέματα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Καλοτάξιδο. Ανυπομονώ να πάρω στα χέρια μου τα επόμενα τεύχη. Η επιτυχία νομίζω είναι πλέον δεδομένη.
Μαρία Αυξεντίου, Αναγνώστρια
Η «Νομομάχεια» παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε επιστημονική εκδήλωση που έλαβε χώρα, στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής και Ακαδημαϊκή Σύμβουλος του Νομικού Ομίλου και της Νομομάχειας κ. Τατιάνα – Ελένη Συνοδινού και ο Πρόεδρος του Νομικού Ομίλου κ. Βασίλης Αντωνίου.
Ο Πρύτανης συνεχάρη τους φοιτητές για το γεγονός ότι ασχολούνται ουσιαστικά με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το νομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και τόνισε τη σημαντικότητα συμμετοχής σε τέτοιους θεσμούς. Η κ. Συνοδινού τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που συνέβαλε στον σχεδιασμό και την έκδοση της Νομομάχειας, η οποία αποτελεί ένα συλλογικό έργο που προέκυψε από τη γόνιμη συνεργασία, τη διάθεση συμμετοχής στα κοινά και το πνεύμα προσφοράς των φοιτητών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Νομομάχεια αποτελεί ένα βήμα γόνιμης φοιτητικής έκφρασης και νομικού προβληματισμού, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των δεξιοτήτων των φοιτητών στον γραπτό λόγο.
O κ. Αντωνίου, σημείωσε ότι βασικός στόχος της Νομομάχειας αποτελεί η ανάλυση επίκαιρων νομοθετικών και νομολογιακών θεμάτων, καθώς και η κάλυψη και παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων του Νομικού Ομίλου, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε θερμά την εκδοτική επιτροπή αλλά και τους χορηγούς του περιοδικού, το βιβλιοπωλείο Galaxy Law Bookshop, το δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδης και Δημητρίου ΔΕΠΕ καθώς και το δικηγορικό γραφείο Λέλλος Δημητριάδης ΔΕΠΕ.
ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα το «Δίκαιο σε κρίση», το οποίο αναλύθηκε από δύο σκοπιές σε δύο διαφορετικά πάνελ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: OI ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Με θέμα τα δικαιώματα που τελούν σε κρίση και τις προκλήσεις του Διαδικτύου το πάνελ ανέλυσε άρθρα που παρουσιάζονται στο περιοδικό τα οποία πραγματεύονται σύγχρονα προβλήματα όπως είναι το «Sexting» και το «Sextortion» και ο σχολικός εκφοβισμός, γνωστός και ως «bullying». Συμμετείχαν οι φοιτητές – αρθρογράφοι Κατερίνα Σοφοκλέους και Βασίλης Αντωνίου, καθώς και ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Αναστασιάδης, Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος επεσήμανε ότι το Αστυνομικό Σώμα και ειδικότερα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνει χρήση της νομοθεσίας αυτής με στόχο την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου η χρήση του διαδικτύου βρίσκεται σε έξαρση.
ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Το δεύτερο πάνελ αφορούσε «Το Δίκαιο στην εποχή της Οικονομικής Κρίσης». Συμμετείχαν οι φοιτητές – αρθρογράφοι κ. Τζουλιάνα Γιωργαλλίδου και κ. Θεοχάρης Γεωργιάδης, οι οποίοι ανέλυσαν τις κυριότερες τροποποιήσεις του Περί Εταιριών Νόμου μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, καθώς και το φλέγον ζήτημα του «κουρέματος» καταθέσεων.
Εισηγητής στο δεύτερο πάνελ ήταν ο κ. Χριστόφορος Δημητρίου, Νομικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά, υπό την προσωπική ιδιότητά του, το θέμα «2006 – 2016: Μία δεκαετία ριζικών αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο».
Στόχος του Νομικού Ομίλου είναι η έκδοση του περιοδικού δυο φορές ετησίως, αφού μετά και την έκδοση του πρώτου τεύχους διαπιστώθηκε η σημαντικότητα της καθιέρωσης ενός τέτοιου θεσμού. Το περιοδικό έχει εκδοθεί σε έντυπη μορφή και διατίθεται δωρεάν.
Το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού στην ιστοσελίδα www.ucy.ac.cy/nomomacheia από τις 27/4/2016.