Νομοθετικό κενό στην πρόσληψη συνεργατών Υπουργών

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, συζητώντας σήμερα το θέμα πρόσληψης συνεργατών των Υπουργών παρουσία του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, της Γενικής Λογίστριας και του Γενικού Εισαγγελέα, διαπίστωσε νομοθετικό κενό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου δήλωσε,  ότι διαχρονικά τα Υπουργικά Συμβούλια έκαναν λανθασμένα τις προσλήψεις αυτές με επίκληση νομοθεσίας του 2006.

«Υπάρχει κενό στο νόμο και αυτό το κενό είναι διαχρονικό» είπε ο κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα να γνωματεύσει αναφορικά με τη νομιμότητα των προσλήψεων. Παράλληλα είπε ότι κατατέθηκε σχετική νομοθεσία που θα καλύπτει το κενό.

«Χρειάζεται νομοθετική κάλυψη για να σταματήσει η νομιμοφάνεια μέσα από την οποία γίνονταν οι όποιες προσλήψεις» ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα πάντα θα πρέπει να λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Ερωτηθείς αν οι προσλήψεις αυτές αφορούν την παρούσα ή και προηγούμενες Κυβερνήσεις, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «το πρόβλημα είναι διαχρονικό» και πρόσθεσε ότι προσλήψεις με αυτή τη μεθοδολογία έγιναν και από Υπουργούς της Κυβέρνησης Χριστόφια και προηγουμένων Κυβερνήσεων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι απαιτούνται «μαθήματα πολιτικής ευθυξίας» για την Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς, όπως ανέφερε, κορυφαίοι θεσμοί του κράτους ανέφεραν εντός της Επιτροπής ότι «η Κυβέρνηση παρανομεί».

Συμπλήρωσε ότι κάποιοι υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις το 2014 «ενώ γνώριζαν ότι παρανομούν», και είπε ότι «η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν γνωρίζει καν την έννοια της λέξης `πολιτική ευθιξία`».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε από την πλευρά του ότι το λάθος αυτό αφέθηκε για χρόνια και είπε ότι είναι υποχρέωση της Βουλής, σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια, να βρεθούν οι τρόποι ορθής αντιμετώπισης του ζητήματος, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι οι θεσμοί.