Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, όταν τεθεί σε λειτουργία ο νέος νόμος που σκοπό έχει την προστασία κρατικών περιουσιακών στοιχείων από κατασχέσεις, θα προστατεύει και τις τις κρατικές καταθέσεις.
Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι καταθέσεις, τα αξιόγραφα, τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι χρηματικές αξίες οι οποίες ουσιαστικά συνδέονται με την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας του κράτους και πρέπει να διαφυλαχθούν.
Ο Υπουργός ανέφερε, ότι «ουσιαστικά εκείνο το οποίο επιδιώκεται με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι να σταματήσουν κάποιες ενέργειες οι οποίες γίνονται, οι οποίες από τη μια θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του κράτους, αλλά πολύ δε περισσότερο συνιστούν ενέργειες εξευτελισμού του κράτους, αλλά και από την άλλη, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αντικείμενα εξαιρετικής καλλιτεχνικής σημασίας, αρχαιολογικής, πολιτιστικής αλλά και ιστορικής σημασίας για τον τόπο».
Δυστυχώς, «πρόσθεσε, κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν πέραν από την κατάσχεση του οχήματος του Γενικού Εισαγγελέως, η οποία ήταν μια πράξη, που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ενέργεια που αποσκοπούσε στον εξευτελισμό του κράτους, είχαμε και προσπάθεια που έγινε με σκοπό την κατάσχεση αντικειμένων που είναι στην Κρατική Πινακοθήκη. Πρόκειται, εξήγησε, «για πίνακες ζωγραφικής εξαιρετικής και ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για τον τόπο».
«Προσπάθειά μας είναι να περιοριστούν αυτού του είδους οι ενέργειες, για να μπορεί από τη μια μεριά το κράτος να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, να μπορεί να ανταποκριθεί ουσιαστικά στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες αυτού του τόπου και αυτού του λαού και να μην μπορούν κάποιοι να παρεμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι μαζί για να ορθοποδήσουμε την οικονομία αυτού του κράτους, που κάτω από άλλες συνθήκες, είμαι βέβαιος, δεν θα βρίσκονταν κάποιοι στο σημείο να προχωρούν σ` αυτού του είδους τα μέτρα και να αμφισβητούν αν θέλετε ακόμη την φερεγγυότητα του ίδιου του κράτους».
Κληθείς να πει αν θα μπορούσαν να δοθούν κάποια άλλα αντικείμενα σε αυτούς στους οποίους οφείλει το κράτος ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο «δεν περιορίζει τη δυνατότητα εκτέλεσης ενταλμάτων κατάσχεσης περιουσίας του κράτους».
Εκείνο το οποίο επιδιώκει, πρόσθεσε, «είναι να περιορίσει τη δυνατότητα για συγκεκριμένα αντικείμενα για τους σκοπούς που αναφέρεται». Είπε ακόμη ότι σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους περιπτώσεις επιδιώκεται να γίνουν διευθετήσεις διαφόρων μορφών, είτε σταδιακής καταβολής των οφειλών είτε ακόμα και ανταλλαγής ή άλλων διευθετήσεων, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τις οφειλές του κράτους απέναντί τους. Εξήγησε παράλληλα ότι πρόκειται κυρίως για οφειλές που προκύπτουν από απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Ερωτηθείς αν έγινε προσπάθεια κατάσχεσης καταθέσεων, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά, σημείωσε ωστόσο ότι «αλλά και αυτές τις περιπτώσεις έχουμε υποχρέωση να τις διαφυλάξουμε, γιατί πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι οι καταθέσεις, τα αξιόγραφα, τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι χρηματικές αξίες οι οποίες ουσιαστικά συνδέονται με την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας του κράτους». Δεν μπορούν, είπε, να συνδεθούν με απλοϊκό τρόπο με τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης. «Είναι η λειτουργία του κράτους, το συμφέρον αυτού του λαού, γενικότερα», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει για ανησυχίες που εκφράστηκαν από Βουλευτές για το εύρος των προνοιών του νομοσχεδίου ανέφερε ότι εξέφρασε στους Βουλευτές την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να γίνουν τροποποιήσεις. «Συζητήσαμε τη δυνατότητα περιορισμού εκεί που οι ίδιοι έκριναν ότι είχαν κάποιους ενδοιασμούς». Επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να υπάρξει μια πλήρης απαγόρευσης της δυνατότητας κατάσχεσης αλλά αυτή η απαγόρευση να περιορίζεται για εκείνα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του κράτους».
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει τεθεί ένα νομικό ερώτημα στον Γενικό Εισαγγελέα που αναμένεται να απαντηθεί και ότι έχει ζητηθεί εξαίρεση από τις απαγορεύσεις των περιπτώσεων εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους, για τη οποία η Επιτροπή θα αναμένει διατύπωση. Στόχος, ανέφερε είναι να προχωρήσει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του μηνός.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι ο ορισμός του δημοσίου χρέους είναι καθορισμένος σε σχετική νομοθεσία και σ` αυτές τις περιπτώσεις ζητείται να υπάρξει μια εξαίρεση για να μπορέσει να ανταποκρίνεται το κράτος στις υποχρεώσεις τις οποίες αναλαμβάνει.