Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για τα νομοσχέδια για το πόθεν έσχες
Με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στον εγχώριο Τύπο αναφορικά με τα αναθεωρημένα νομοσχέδια για το πόθεν έσχες τα οποία συζητούνται αυτή την περίοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
Σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά τους αξιωματούχους, περιορίστηκε στο αναθεωρημένο κείμενο που κατατέθηκε, ο αριθμός των αξιωματούχων μόνο σε αυτούς που με βάση την αρχή της αναλογικότητας είναι αναγκαίος ο περιορισμός του δικαιώματος ιδιωτικής ζωής, κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να δικαιολογείται η υποχρέωση των προσώπων να υποβάλλουν δήλωση περιουσίας με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Συνεπώς, κανένα «αόρατο χέρι» δεν προσπάθησε να «ροκανίσει» το πόθεν έσχες, και η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να προτείνει επέκταση του καταλόγου των αξιωματούχων. Θεωρούμε όμως ότι, σύμφωνα και με όσα έχει γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας, η όποια συμπερίληψη αξιωματούχου θα πρέπει να δικαιολογείται ώστε να μην εγερθούν ζητήματα συνταγματικότητας με κίνδυνο να κριθεί για άλλη μια φορά ως αντισυνταγματικός από τα Δικαστήριο.
Επαναλαμβάνεται ότι ο μοναδικός λόγος που περιορίστηκε ο κατάλογος των αξιωματούχων σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο είναι για να αποφευχθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Όσον αφορά το θέμα της συμπερίληψης του ή της συζύγου των ελεγχομένων προσώπων, η Κυβέρνηση σεβόμενη τους προβληματισμούς κατά τις συζητήσεις των σχετικών προτάσεων νόμου που απέληξαν στην ψήφιση των νομοθετημάτων το 2004, κατά τις οποίες εκφράστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων έντονες απόψεις από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά πόσον οι σύζυγοι θα έπρεπε να περιλαμβάνονται μεταξύ των προσώπων για τα οποία θα δηλώνεται η περιουσία – και υπάρχουν εκτενή σχετικά πρακτικά των εν λόγω συζητήσεων τόσο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια– δεν επανέφερε το θέμα αυτό με το νομοσχέδιο, αφήνοντάς το στην ευχέρεια των Βουλευτών. Εάν οι ίδιοι οι Βουλευτές επιθυμούν να επαναφέρουν αυτό το θέμα, τότε η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να το συζητήσει και να τοποθετηθεί αναλόγως. Επισημαίνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να καταδειχθούν λόγοι που δικαιολογούνται και πάλι στη βάση της αρχής της αναλογικότητας.
Επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Κυβέρνησης από το 2013 για άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια, θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να περιληφθούν τέτοιες πρόνοιες ώστε να διασφαλίζεται ότι θα ψηφιστεί ένας νόμος που δεν θα κριθεί αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε καμία περίπτωση στο μέλλον. Όπως είναι γνωστό, η προσπάθεια ρύθμισης του πόθεν έσχες έχει «ταλαιπωρηθεί» σε δικαστικές διαδικασίες και οι νόμοι έχουν κριθεί δύο φορές ως αντισυνταγματικοί γι’ αυτό η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας.