Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για αμέλεια και καθυστέρηση εκ μέρους των τραπεζών στο σύνολό τους, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έστειλε αυστηρό μήνυμα τονίζοντας ότι “δεν θα μείνουμε απαθείς” και διατυπώνοντας παράλληλα έκκληση προς τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει των επικείμενων τεστ αντοχής, λέγοντας ότι “κάποιες φορές επιβάλλεται να χτυπούμε και το χέρι μας στο τραπέζι”.
httpv://www.youtube.com/watch?v=YLTHTywJUUE&feature=youtu.be
O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν “το συντομότερο δυνατό” και σημείωσε ότι η έξοδος της Κύπρου από την ύφεση περνά μέσα από τη σωστή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
“Θα είμαστε αυστηρότατοι προς τους τραπεζίτες. Δεν προτιθέμεθα να παρέμβουμε στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, από την άλλη όμως δεν θα μείνουμε απαθείς σε συνεχιζόμενες αμέλειες των τραπεζιτών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και πρόκληση που έχουμε ως κυπριακή οικονομία να αντιμετωπίσουμε” είπε και πρόσθεσε ότι “δεν σηκώνει άλλη αναβλητικότητα”.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι έπρεπε εδώ και μήνες να είχαν ξεχωρίσει τα μη βιώσιμα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να είχαν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να πάρουν το λαβείν τους επιτάσσοντας τις υποθήκες και από την άλλη τα βιώσιμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να τα είχαν αναδιαρθρώσει με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας.
“Πιστεύω ακράδαντα πως η πλειοψηφία των δανείων με σωστή αναδιάρθρωση θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τις σελίδες των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να καταχωρηθούν ως εξυπηρετούμενα δάνεια με όλα τα θετικά που έχει αυτή η μετατροπή τους. Οι τράπεζες δεν θα μπουν σε κίνδυνο να χρειαστούν νέα κεφάλαια, θα αρχίσουν να παίρνουν έσοδα και θα αρχίσει η οικονομία σιγά σιγά να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης” είπε.
Ο κ. Νεοφύτου μίλησε για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Υπάρχει μια αμέλεια και μια καθυστέρηση εκ μέρους των τραπεζών στο σύνολό τους” είπε και έστειλε το μήνυμα πως “δεν θα μείνουμε απαθείς. Είναι υποχρέωση δική μας να προειδοποιήσουμε πως δεν μπορούν οι συνεχιζόμενες αμέλειες κάποιων να θέτουν σε κίνδυνο μια πορεία σταθεροποίησης της χώρας” είπε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τη νέα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. “Πιστεύω ακράδαντα πως θα παρέμβει το συντομότερο δυνατό. Ήδη χάσαμε πολύτιμους μήνες” είπε και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα πρέπει “να δώσουμε τη μάχη στην ΕΚΤ”, σημειώνοντας αναφορικά με τα στρες τεστ (τεστ αντοχής) ότι δεν μπορεί για τις κυπριακές τράπεζες να ισχύσουν οι ίδιοι οι κανόνες όπως στις υπόλοιπες χώρες.
“Πρέπει να διεκδικήσουμε στην ΕΚΤ” και “να ορθώσουμε φωνή”, ώστε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες στις οποίες μας έχουν οδηγήσει μετά το πρωτοφανές κούρεμα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι δεν μπορεί ασθενής που υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδίας να υποβάλλεται την επομένη σε τεστ κοπώσεως.
“Είναι πρωτόγνωρα τα όσα έχουν επιβληθεί στο χρηματοπιστωτικό μας τομέα. Δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να μην λάβουν υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες” είπε και πρόσθεσε πως “πρόβλημα δεν έχουν οι τράπεζες, να μην τους δημιουργήσουν πρόβλημα εφαρμόζοντας κανόνες που θα εφαρμόσουν σε όλες τις άλλες χώρες που δεν πέρασαν από τέτοια διαδικασία”.
Ερωτηθείς αν διαβλέπει τέτοια διάθεση από πλευράς της ΕΚΤ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “κάποιες φορές επιβάλλεται να χτυπούμε και το χέρι μας στο τραπέζι”, για να συμπληρώσει πως “για να έχουμε δικαίωμα να χτυπούμε το χέρι μας στο τραπέζι, πρέπει και μεις να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι τραπεζίτες όλο αυτό το διάστημα, πέραν τα εγκλήματα του παρελθόντος δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”.
Σε ερώτηση εάν διαβλέπει τον κίνδυνο οι τράπεζες να μη περάσουν τα τεστς αντοχής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό” και υπενθύμισε ότι οι κυπριακές τράπεζες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώθηκαν να έχουν ίδια κεφάλαια στο 9%, πάνω στο δανειακό χαρτοφυλάκιό τους, την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες χώρες είναι στο 6%, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου με βάση το κούρεμα ήταν 12%.