Η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει αρκετά κυβερνητικά κτίρια, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν σήμερα.
Οι δηλώσεις αυτές από τον επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου υπογράμμισαν την κλιμακούμενη ένταση με τη Μόσχα, η οποία αντιθέτως υποστηρίζει ότι δεν έχει εμπλακεί στις διαμαρτυρίες ενόπλων ρωσόφιλων στην ανατολική Ουκρανία.
Ερωτηθείς εάν έχει δει ο ίδιος στοιχεία που αποδεικνύουν τη ρωσική εμπλοκή στα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ποτέ δεν σχολιάζουμε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. . . αλλά νομίζω, απ΄ ό,τι βλέπουμε, πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά σε αυτό».
Οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχουν ψυχραθεί μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας, τον περασμένο μήνα. Το ΝΑΤΟ, που κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέστειλε τη συνεργασία του με τη Μόσχα.
Ο Ράσμουσεν, από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει την κρίση, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών».
«Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να αποτελεί μέρος της λύσης», πρόσθεσε.
Δεν αναμενόταν να τεθεί καν σε συζήτηση στις συνομιλίες η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το 28μελές ΝΑΤΟ.
Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι το Σύμφωνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία, ένα κράτος που δεν είναι μέλος του, αλλά επιθυμεί την ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη που αντιμετωπίζουν με εντεινόμενη νευρικότητα τις ρωσικές ενέργειες και προθέσεις.
Ο ίδιος αργότερα είπε ότι το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι κάτι για το οποίο αποφάσεις θα λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μάλλον, παρά το ίδιο το ΝΑΤΟ.
«Τον στρατιωτικό εξοπλισμό κατέχουν τα έθνη μεμονωμένα, οι σύμμαχοι, όχι το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν έχει δεσμευτεί σε αυτό», είπε ο Ράσμουσεν και πρόσθεσε πως μια τέτοια απόφαση θα βασιζόταν σε «διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της».
Ένας σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε από το Βερολίνο χθες ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία.
Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται αύριο να συζητήσουν τις επιλογές που τους έχουν προταθεί για την ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων στρατιωτικών γυμνασίων αλλά και της προσωρινής ανάπτυξης αεροπλάνων και πλοίων.
Ο Ράσμουσεν απέφυγε να σχολιάσει λεπτομερώς τι είδους μέτρα μπορεί να αποφασιστούν, αλλά σημείωσε πως κάποιοι έχουν προτείνει τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν άμεσα και κάποια άλλα σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Στις συνομιλίες του με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι θα ζητήσει στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προτείνοντας οι δυνάμεις ταχείας στρατιωτικής αντίδρασης που διατηρούν οι δύο οργανισμοί, να πρέπει να εκπαιδεύονται από κοινού και να πραγματοποιούν κοινά γυμνάσια πιο συχνά.