Ν.Χατζηγιάννης: Παγκόσμια κακή πρωτιά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο Συνεργατισμός κάνει ό,τι περνά από το δικό του χέρι για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί «παγκόσμια κακή πρωτιά», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος θεωρεί πως απαιτείται μια εθνική στρατηγική για επίλυση του.

Σε χαιρετισμό του στο του 1ο διεθνές συνέδριο του Συνεργατισμού στην Κύπρο, που οργάνωσε σήμερα στη Λεμεσό η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα με θέμα «Coops for you, Bringing People Together», ο κ.Χατζηγιάννης ανέφερε ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο Συνεργατισμός βίωσε αλλαγές που δεν έχει βιώσει εδώ και πάνω από 100 χρόνια, αφού προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του και βρίσκεται σε μια συνεχή φάση εκσυγχρονισμού, διαφυλάσσοντας παράλληλα το χαρακτήρα του, ως ένας οργανισμός που βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες και τα μέλη του.

«Ο Συνεργατισμός σήμερα έχει 3,5 δισεκατομμύρια ρευστότητα, εργοδοτεί 2,700 άτομα, έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στον τόπο, 256 στον αριθμό, έχει ένα υγιή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, γύρω στο 13,5% και έχει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κεφάλαια», ανέφερε ο κ.Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, «έχει ένα τεράστιο ποσοστό μη εξυπηρετουμένων δανείων, ένα ποσοστό το οποίο για την Κύπρο την ίδια αποτελεί παγκόσμια κακή πρωτιά».

Είναι ένα πρόβλημα, συνέχισε, για το οποίο δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για επίλυση του, αλλά χρειάζεται χρόνος, αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και την ίδια στιγμή χρειάζεται μια εθνική στρατηγική.

«Εμείς ως Συνεργατισμός κάνουμε ό,τι περνά από το δικό μας χέρι για να αντιμετωπίσουμε σε στρατηγικό επίπεδο αυτό το πολύ σοβαρό θέμα», συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι ο Συνεργατισμός είναι ένα σημαντικό κοινωνικό στοιχείο ενεργητικού, το οποίο έχει αναδειχθεί μέσα από μια ιστορία 150 ετών και πάνω στον οποίον «χρειάζεται να στηριχθούμε έτσι ώστε να περάσουμε ένα σημαντικό μήνυμα προς τους θεσμούς, προς την ευρωζώνη, προς το νέο εποπτικό πλαίσιο, ένα μήνυμα που να έχει σχέση με την αναλογικότητα, αφού βλέπουμε να διαμορφώνεται μια κατάσταση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στην οποίαν επικρατεί η θεωρία του ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις».

Κάνοντας αναφορά σε «εποπτικό τσουνάμι», ο κ.Χατζηγιάννης υπέδειξε πως μόνο η συμμόρφωση με τις νέες εποπτικές απαιτήσεις στοιχίζει στον Συνεργατισμό γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, υποδεικνύοντας ότι «συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε την ανάγκη της διαφάνειας, της ορθολογιστικής λειτουργικότητας, χρειάζεται όμως να επέλθει μια ισορροπία ιδιαίτερα για τα μικρά και μακρινά μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός σήμερα επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ξανά το όραμα και την αποστολή του και παραμένει συνυφασμένος με τα συμφέροντα και το μέλλον του απλού πολίτη στην Κύπρο.

«Ο Συνεργατισμός ξέρει πως όσο στηρίζει με τον τρόπο λειτουργίας του στον απλό πολίτη, στη μικρή επιχείρηση, με αυτόν τρόπο προσθέτει αξία σε αυτή τη σχέση και την ίδια στιγμή προσθέτει μακροπρόθεσμη αξία στον ίδιο τον Συνεργατισμό», είπε και πρόσθεσε «προχωρήσαμε και επανατοποθετήσαμε τα σημαντικά θέματα στο τραπεζιτικό σύστημα, οδηγήσαμε σε μια σημαντική μείωση επιτοκίων γιατί ακριβώς πιστεύουμε πως αυτό χρειάζεται ο τόπος και τα οικονομικά των απλών ανθρώπων αυτή τη στιγμή, προχωρήσαμε ακριβώς στον καθορισμό του μοντέλου τραπεζιτικής (ηθική τραπεζιτική) που εμείς ως Συνεργατισμός όχι μόνο θέλουμε αλλά οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε» .

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε πως ο Συνεργατισμός σήμερα κάνει μια τεράστια στροφή πίσω στις βασικές αρχές του, στη λογική η οποία έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του και επιδιώκει να επανέλθει η πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του.

«Ο Συνεργατισμός είναι συνυφασμένος με την ιστορία αυτού του τόπου. Οι προκλήσεις, οι κρίσεις θα περάσουν. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε είναι να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να περάσει αυτό το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε στην ομιλία του ο κ.Χατζηγιάννης.

Στο συνέδριο, ομιλητές από χώρες της Ευρώπης και την Κύπρο αναφέρθηκαν στο μέλλον της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας μέσα από το φακό της συνεργατιστικής και κοινωνικής διάστασης της επιχειρηματικότητας, ενώ στο επίκεντρο ομιλιών και παρουσιάσεων βρέθηκαν οι προοπτικές του Συνεργατισμού, οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και ισχυροποίησης του στο νέο οικονομικό περιβάλλον και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.