Κατά την ειδική Επετειακή Συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό είπε παράλληλα ότι οι εξελίξεις και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, έχει αποτύχει.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι ούτε η ώρα ούτε η περίσταση για άσκηση κριτικής ή απόδοση ευθύνης.
“Αυτό που ως Δημοκρατικό Κόμμα θέτουμε – και το θέτουμε με εποικοδομητική και δημιουργική πρόθεση και διάθεση – είναι η ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής. Η χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, με δεδομένη την αποτυχία της ακολουθούμενης στρατηγικής των τελευταίων μηνών και της λανθασμένης στρατηγικής της προηγούμενης πενταετίας”, είπε,
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιδιωκόμενου στόχου της πλευράς μας, δηλαδή του στόχου της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο, όπως περιγράφεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς, Κυπριανού-Ντενκτάς και Παπαδόπουλου-Ταλάτ.
Αντίθετα, συνέχισε, μια νέα στρατηγική θα είναι η στρατηγική που θα οδηγήσει σε εφαρμογή αυτών των τριών Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, θα αποτρέψει την υπό εξέλιξη επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, θα αντιμετωπίζει επιτυχώς τις αρνητικές συνέπειες της πρόσφατης Συμφωνίας με τον κ. Έρογλου, θα απεγκλωβίσει την πλευρά μας από τις «γενναιόδωρες προσφορές» των τελευταίων έξι χρόνων, θα αξιοποιεί ουσιαστικά τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αξιοποιεί ουσιαστικά τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, στρατηγική η οποία δεν θα οδηγεί στα σημερινά αδιέξοδα και δεν θα επιτρέπει αναβάθμιση ή αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχουμε την υποχρέωση, ως Σώμα, ως Κόμματα, ως πολιτικοί, ως πολίτες και, κυρίως, ως κυπριακός Ελληνισμός, να εργαστούμε για ανατροπή αυτών των τετελεσμένων και των λεγόμενων «πραγματικοτήτων».
Επίσης, συνέχισε, έχουμε την υποχρέωση να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση και διαιώνιση των τετελεσμένων και των λεγόμενων «πραγματικοτήτων» που επιχειρείται να γίνει μέσα από μια διχοτομική, δυσλειτουργική και απαράδεκτη λύση, όπως αυτήν που προσπαθούν να μας επιβάλουν η Τουρκία και οι ισχυροί σύμμαχοί της.
“Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως η λύση θα είναι πικρή και οδυνηρή. Δεν αποδεχόμαστε όμως μια λύση που να είναι διχοτομική, δεν αποδεχόμαστε μια λύση που να νομιμοποιεί την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό, δεν αποδεχόμαστε μια λύση που να καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, δεν αποδεχόμαστε μια λύση που να δίνει επεμβατικά ή άλλα δικαιώματα στην Τουρκία, δεν αποδεχόμαστε λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος που να θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, δεν αποδεχόμαστε λύση «καλής γειτονίας» δύο κρατιδίων, δεν αποδεχόμαστε λύση που να μην είναι λειτουργική, γιατί πολύ απλά μια τέτοια λύση δεν θα είναι ούτε βιώσιμη. Δεν αποδεχόμαστε λύση”, πρόσθεσε, “που να περιφρονεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να κατατάσσει τους Κύπριους πολίτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε επίσης ότι όσοι λοιπόν επικαλούνται, ορθώς, τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργούν η θέση μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, θα πρέπει να αναγνωρίσουν επίσης ότι αυτά ισχύουν επειδή διασώθηκε το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία και υφίσταται μέχρι σήμερα.