“Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, όπως και οι άνθρωποι εκεί, και ευχαριστήθηκαν την ύπαρξή μου”, δήλωσε πρόσφατα ο Νίκος Μαρκάτος σε μία προσπάθεια να σχολιάσει τη διαγραφή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο κος Μαρκάτος διεγράφη από το κόμμα, μετά την απόφασή του να συνυπογράψει το κείμενο – διακύρηξη της πρωτοβουλίας “Έτος Κύπρου 2014”. Πιο συγκεκριμένα, στη διακύρηξη αναφερόταν – μεταξύ άλλων – ότι το ζητούμενο για το κυπριακό είναι να φτάσει η διαπραγμάτευση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης και να τεθεί στην κρίση του Κυπριακού λαού σε χωριστά δημοψηφίσματα. “Ένα σχέδιο λύσης δίκαιο και λειτουργικό, να οδηγεί στον τερματισμό της Τουρκικής κατοχής, του εποικισμού και στην επανένωση νησιού, στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Που θα κατοχυρώνει μια διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, και θα απορρίπτει κάθε ανεδαφική σκέψη για χωριστά κράτη και συνομοσπονδία ή ένωση μέρους ή του όλου της Κύπρου με άλλη χώρα.” Η αποχώρηση του κου Μαρκάτου ήταν – σύμφωνα με τα πολιτικά πηγαδάκια – απρόσμενη για τον Πάνο Καμμένο που μάλλον από αλλού το περίμενε και από αλλού του ήρθε. Η εξήγηση πάντως του κου Μαρκάτου, που αποκάλεσε την ανάμειξή του στο κόμμα ως πείραμα αλλά με… διαρροές, όπως τελικά απεδείχθει, θα πρέπει αναμφίβολα να προβληματίσει τον αρχηγό του που δεν προλαβαίνει να μετράει απώλειες.
“…και αυτό το πείραμα έχει κάποια όρια, τα οποία επιχείρησα να διευρύνω, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια περίπτωση”, τόνισε ο κος Μαρκάτος. “Δεν είναι δυνατόν, όμως, να καταφεύγουμε σε τέτοιες δηλώσεις σαν αυτές του Π. Καμμένου για μια ιδεολογική διαφορά. Ακόμη και αν έχει δίκιο, μπορούμε να συνυπάρξουμε”.