Ν.Αναστασιάδης: Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομίας το πρώτο του μέλημα

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατής, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως με την εκλογή του με άμεσες και στοχευμένες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η νέα Κυβέρνηση, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως εφόσον εκλεγεί: “προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης θα είναι η πραγματοποίηση μιας πλήρους και αντικειμενικής καταγραφής για το τι παραλαμβάνουμε στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας”.

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες περί βολέματος με τη δημιουργία υφυπουργείων για ημετέρους του και την γαγγραινά του ρουσφετιού  είπε: “Η γάγγραινα του ρουσφετιού θα καταπολεμηθεί με την εφαρμογή μέτρων που θα στρέφονται προς δυο κατευθύνσεις. Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους που θα καθιστούν ανώφελη την αναζήτηση ρουσφετιού και μέτρα που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία, αλλά και την αξιοπιστία των λειτουργιών του κράτους, και θα εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος.”

Συγκεκριμένα τα μέτρα που θα πάρει για το ροσφέτι είναι: “Τέτοια μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνένωση αρμοδιοτήτων, την ανάταξη και πιο ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την εναλλαξιμότητα, την αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών, την καθιέρωση της διαδικασίας εμπιστευτικής αξιολόγησης των υπηρεσιών του δημοσίου από τους πολίτες κ.λπ. Επίσης, θα ληφθούν μέτρα για τη χρηστή διοίκηση. Θα δημοσιοποιούνται οι πλήρεις, αιτιολογημένες αποφάσεις για κατακύρωση όλων των προσφορών. Θα γίνει υποχρεωτική η γνωστοποίηση από τις ανεξάρτητες επιτροπές διορισμού προαγωγής και μεταθέσεων. Θα θεσμοθετηθούν αυστηρότερες ποινικές και αστικές ευθύνες, καθώς και συνεχής έλεγχος των δημοσίων δαπανών. Θα δημιουργήσουμε σε κάθε Υπουργείο Επιτροπή Ελέγχου. Θα προωθήσουμε μέτρα που θα εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος, όπως η ουσιαστική εφαρμογή του ‘πόθεν έσχες’, δηλαδή όλοι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι αλλά και υπάλληλοι προϊστάμενοι τομέων διοίκησης, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και διευθύνσεων Ημικρατικών Οργανισμών και άλλων θα δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ειδικό σώμα ελεγκτών θα σχηματίσει την Αρχή Ελέγχου που θα διασταυρώνει και θα επιβεβαιώνει τα περιουσιακά στοιχεία όλων. Ακόμα, θα θεσμοθετηθεί Επιτροπή Προσλήψεων και Προαγωγών σε όλους τους Ημικρατικούς Οργανισμούς κατά αντιστοιχία των όσων ισχύουν για τις Επιτροπές Δημόσιας ή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Έτσι θα καταπολεμηθεί το ρουσφέτι. Με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη διαφάνεια.”