Ο πρέσβης και Μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Νίκος Αιμιλίου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στο 41ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής μετέφερε την εκτίμηση και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τους αντιπροσώπους.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αιμιλίου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν όταν οι ηγέτες στην Κύπρο οδηγηθούν στην κοινή αντίληψη πως έχει γίνει επαρκής προετοιμασία σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες, αυτή τη φορά για μεγάλη και πραγματική πρόοδο και προοπτικές για λύση.
«Αισθάνομαι ότι οι πραγματικοί πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό είστε εσείς κατ’ ουσία, ο καθένας από εσάς, οι οποίοι ζείτε καθημερινά στην αμερικανική κοινωνία, σε όλη τη χώρα, έρχεστε σε επαφή και βεβαίως το γεγονός ότι είστε πολύτιμα στελέχη της χώρας που σας φιλοξενεί αντανακλά πολύ θετικά και στην Κύπρο», είπε.
Αναφερόμενος στις σημερινές δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Κύπρος λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε πως «είμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν το 1975, όταν μετά τη συμφορά της εισβολής και κατοχής είχαμε την υποχρέωση να κτίσουμε εκ νέου την οικονομία της χώρας , παρόλο που είχαμε χάσει το 75% των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων. Και μέχρι το 1978 είχαμε φθάσει στο επίπεδο του 1974. Στηριζόμασταν στη βεβαιότητα ότι η εύρωστη οικονομία ήταν το στήριγμα του εθνικού αγώνα για λύση, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων της Κύπρου».
Καθώς, συνέχισε, αυτό το αποκούμπι της ισχυρής οικονομίας δεν είναι πια εκεί -ελπίζουμε και ο αγώνας είναι διμέτωπος.
Ο κ. Αιμιλίου μετάφερε επίσης τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για βοήθεια προς τη Κύπρο.
Δεν πρέπει, είπε, «να υποτιμήσουμε την ανθρωπιστική πτυχή, διότι η κρίση δεν άρχισε στις 15 Μαρτίου αλλά 3 χρόνια πριν, με την ανεργία να αυξάνεται δραματικά. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το αποκορύφωμα μιας πορείας προς την κρίση. Με αποτέλεσμα να συμβαίνουν σήμερα πράγματα πρωτάκουστα για την Κύπρο, με μικρά παιδιά να έχουν την ανάγκη συσσιτίου το οποίο επιδοτείται από την Εκκλησία ή από διάφορους επιχειρηματίες, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν καθημερινά το σχολεία».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κάποιοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την οικονομική δυσπραγία, για μια λύση επώδυνη για τον κυπριακό Ελληνισμό. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις της ανώτατης ηγεσίας της Τουρκίας και την επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προς τα 15 μέλη του Σ.Α., που δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί αυτή τη κατάσταση.
«Ασφαλώς οι προσπάθειες μας είναι να κινητοποιηθούμε για να αποτραπούν τέτοιες εξελίξεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα είναι εδώ στις 16 Μαΐου και διαφημίζει ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα προς συζήτηση. Είναι ευκαιρία να κινηθούμε και να στείλουμε στην αμερικανική κυβέρνηση τα κατάλληλα μηνύματα».
Ο κ. Αιμιλίου τόνισε πως η ιδέα της κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλιών έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητα της, δεδομένου ότι η λύση εναπόκειται αποκλειστικά στη βούληση της Τουρκίας.
Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι για την προετοιμασία και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις συνομιλίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά μονομερείς κινήσεις από κάθε πλευρά, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να διευκολύνουν σημαντικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.