Μπουρκίνα Φάσο: Δεκατρείς πολίτες νεκροί σε επιθέσεις στον βορρά

Τουλάχιστον δεκατρείς πολίτες, ανάμεσά τους δύο παραστρατιωτικοί, σκοτώθηκαν από φερόμενους ως τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια δύο επιθέσεων αυτή την εβδομάδα στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ενημέρωσαν χθες Παρασκευή πηγές στην περιοχή.

«Το βράδυ της Τετάρτης, άγνωστοι ένοπλοι διέπραξαν επίθεση εναντίον του χωριού Ανκουνά, στον δήμο Πενσά», ανέφερε ο κυβερνήτης της κεντρικής-βόρειας περιφέρειας, ο Καζιμίρ Σεγκεντά.

«Η επίθεση αυτή, που έβαλε στο στόχαστρο άμαχο πληθυσμό, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα άνθρωποι και να τραυματιστεί (σ.σ. άλλος) ένας. Αρκετά υπόστεγα στην αγορά πυρπολήθηκαν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, τοπικός αιρετός δήλωσε ότι η επίθεση διαπράχθηκε «από αρκετές δεκάδες βαριά οπλισμένους άνδρες κινούμενους με μοτοσικλέτες».

Επίσης την Τετάρτη, στην ίδια περιοχή, «περί τις 11:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 13:00 ώρα Ελλάδας) άγνωστοι ένοπλοι διέπραξαν επίσης άλλη επίθεση, στο Νοακά, σκοτώνοντας δύο εθελοντές», βοηθητικούς του στρατού, που συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι λεγόμενοι εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP), η εκπαίδευση των οποίων δεν διαρκεί παρά δύο εβδομάδες, πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

«Οι τρομοκράτες πυρπόλησαν καταστήματα και αποθήκες με τρόφιμα αφού άνοιξαν πυρ στην αγορά του Νοακά», σύμφωνα με τον αιρετό.

«Οι επιθέσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να εκτοπιστεί πληθυσμός, που εγκατέλειψε τα χωριά του και κατέφυγε στην Καγιά», την πρωτεύουσα της περιφέρειας, όπου φιλοξενούνται οι περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην Μπουρκίνα Φάσο, στα τέλη Νοεμβρίου η χώρα μέτραγε πάνω από 1,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους, το 61% εκ των οποίων είναι παιδιά.

Όπως και γειτονικές της χώρες, το Μαλί και ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο είναι αντιμέτωπη από το 2015 με επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ολοένα συχνότερες και φονικότερες, κυρίως στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων».

Παρά τη σειρά επιχειρήσεων του, ο στρατός της χώρας δυσκολεύεται να καταστείλει τη δράση τους, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.000 ανθρώπους τα τελευταία έξι χρόνια, κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ