Μπολσονάρου (Τραμπ της Βραζιλίας): Δεν θα παραδώσω την εξουσία αν διαπραχθεί νοθεία στις εκλογές

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι θα παρέδιδε την εξουσία στον νικητή των εκλογών της επόμενης χρονιάς εάν η διαδικασία είναι καθαρή, αλλά «όχι αν γινόταν νοθεία».

Το σχόλιο του αρχηγού του κράτους δεν θα καθησυχάσει και πολύ τους επικριτές του, που ήδη εξέφραζαν την ανησυχία πως ο πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών θα επιδιώξει να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και δεν θα δεχθεί την πιθανή ήττα του το 2022.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αναμετρηθεί με την πολιτική του νέμεση, τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, στις εκλογές αυτές. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον τελευταίο να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.

«Θα παραδώσω την προεδρική κορδέλα σε όποιον κι αν κερδίσει τις εκλογές καθαρά. Αλλά όχι αν γίνει νοθεία», είπε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου στην εβδομαδιαία παρέμβασή του που αναμεταδίδεται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την εκλογική του νίκη του 2018, ο αρχηγός του κράτους έχει κάνει επανειλημμένα καταγγελίες – εντελώς αβάσιμες – περί νοθείας σε εκλογικές αναμετρήσεις στη Βραζιλία. Αντίπαλοι του προέδρου και πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πως με αυτές τις καταγγελίες βάζει τα θεμέλια για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν χάσει, μιμούμενος το πολιτικό του ίνδαλμα, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπολσονάρου είχε ενστερνιστεί απόλυτα τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, που δημιούργησαν κλίμα τεράστιας πόλωσης, με αποκορύφωμα την αιματηρή έφοδο της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από οπαδούς του κ. Τραμπ.

Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας διατυμπανίζει νομοσχέδιο που προβλέπει να τυπωθούν ψηφοδέλτια και η ψηφοφορία να μη γίνει, όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια, με το ιδιαίτερα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιχειρηματολογεί πως τα χάρτινα ψηφοδέλτια είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να ανακαταμετρηθούν, άρα μειώνουν τον κίνδυνο να διαπραχθεί νοθεία. Ελάχιστοι ειδικοί συμμερίζονται τη γνώμη του. Το νομοσχέδιο δεν έχει προχωρήσει στο Κογκρέσο.

Χθες Πέμπτη ο Μπολσονάρου είπε πως «προειδοποιεί» τους πάντες πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα αν η ψηφοφορία γίνει με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα.

«Ο λαός δεν θα το ανεχθεί», υποστήριξε.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται την επέκταση του πακέτου στήριξης των πολιτών που υφίστανται μείωση ή εκμηδένιση των εισοδημάτων τους από την πανδημία του νέου κορωνοϊού για δύο ή τρεις μήνες. Ο τερματισμός της βοήθειας στοίχισε πολύ σε δημοτικότητα στον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους.