Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος γνωρίζει αρκετά πράγματα σχετικά με τις έρευνες κατά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, δεν θεωρεί ότι είναι καλή ιδέα να «σπάσουν» οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως πρότειναν ορισμένοι πολιτικοί.
Ο συνιδρυτής της Microsoft Corp και πρώην διευθύνων σύμβουλος έδινε αγώνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επί σειρά ετών, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε μια πολύ γνωστή υπόθεση. Το ζήτημα ήταν ο συνδυασμός του λογισμικού του προγράμματος περιήγησης Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα Windows , κάτι που θεωρήθηκε ως ένας αθέμιτος τρόπος να διατηρηθεί η κυριαρχία της Microsoft στα λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές. Τελικά η Microsoft παρέμεινε ανέπαφη από αυτήν την υπόθεση.
Δύο δεκαετίες αργότερα, η Microsoft είναι μία από τις λίγες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ που δεν υπόκεινται σε κανονιστική εξέταση από την Ουάσινγκτον. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, οι γενικοί εισαγγελείς και η επιτροπή του Κογκρέσου ελέγχουν όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τις λεγόμενες Big Tech από τη Google και την Alphabet Inc. ως τη Facebook Inc. και την Amazon.com Inc. καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ μεγάλες και πολύ ισχυρές. Η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, υποψήφια για την προεδρία, έχει κάνει ένα δυναμικό και λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα τα πάει για τη διάσπασή τους.
Ο Γκέιτς διαφωνεί με το σχέδιο αυτό. «Πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε. είναι αυτό το καλύτερο; »δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Εάν υπάρχει ένας τρόπος συμπεριφοράς της εταιρείας από τον οποίο θέλετε να απαλλαγείτε, τότε, θα πρέπει απλά να πείτε, «εντάξει, αυτή είναι μια απαγορευμένη συμπεριφορά. Αλλά χωρίζοντας την εταιρεία σε δύο και έχοντας έτσι δύο πλευρές να κάνουν το ίδιο κακό πράγμα δεν φαίνεται να αποτελεί λύση».
Η Microsoft απέφυγε τη διάσπαση όταν ένα ομοσπονδιακό εφετείο ανακάλεσε μια απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου που διέταζε να «σπάσει» σε μικρότερες εταιρείες ο γίγαντας του λογισμικού.
Η εταιρεία έχει ανακάμψει στην κορυφή πάνω από την Apple Inc. και την Amazon και θεωρείται ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία καθώς οι δραστηριότητες στον τομέα του cloud της δίνουν αρκετή αισιοδοξία κάνοντας ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η Microsoft αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τον έλεγχο των άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα.
Οι γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του David Cicilline, ο οποίος ηγείται της έρευνας της υποεπιτροπής αντιμονοπωλιακών υποθέσεων της Βουλής για μεγάλες εταιρείες στο διαδίκτυο, τους ζήτησε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εξαγορές, τις επιχειρηματικές πρακτικές, τις εκτελεστικές ανακοινώσεις, τους προηγούμενους ελέγχους και τις αγωγές. Η ίδια ομάδα γερουσιαστών έχει επίσης ζητήσει πληροφορίες από πελάτες αυτών των μεγάλων εταιρειών, για εφαρμογές για κινητά, κοινωνικά μέσα, μηνύματα, υπηρεσίες cloud και πολλά άλλα. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι στο μικροσκόπιο.
‘Οπως δήλωσε ο Γκέιτς, η ίδια η αντιμονοπωλιακή εξέταση της Microsoft έχει κάνει την εταιρεία «πιο προσεκτική σε ότι αφορά ορισμένες δραστηριότητές της» Κατά την άποψή του, εταιρείες όπως η Google και η Amazon, αλλά και οι υπόλοιπες «συμπεριφέρονται εντελώς νόμιμα. Κάνουν πολλά καινοτόμα πράγματα».