Περιφερειακή δύναμη χαρακτήρισε τη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη τονίζοντας ότι η επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία ήταν αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι δύναμης.
«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που απειλεί ορισμένους από τους γείτονες της όχι λόγω δύναμης αλλά εξαιτίας αδυναμίας» είπε.
Αντίθετα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντική επιρροή στους γείτονές τους. «Δεν χρειάζεται να τους καταλάβουμε προκειμένου να έχουμε μια ισχυρή σχέση συνεργασίας μαζί τους» δήλωσε ο Ομπάμα.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είναι ο υπ΄αριθμόν ένα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και όπως είπε τον προβληματίζει περισσότερο η πιθανότητα να εκραγεί ένα πυρηνικό όπλο στο Μανχάταν.
Ωστόσο, είπε ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διείσδυσης της Μόσχας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι προτιμά να λυθεί το πρόβλημα μέσω της διπλωματίας.
Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι θα ήταν ανέντιμο εκ μέρους του να υπονοήσει ότι υπάρχει μια απλή λύση στο θέμα της Κριμαίας. Υπογράμμισε όμως ότι η ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση» δεδομένου ότι δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Η σύγκριση της Κριμαίας με την περίπτωση του Κοσόβου, την οποία προβάλει η Μόσχα για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα και την προσάρτηση της περιοχής, «δεν έχει νόημα», τόνισε.
«”Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσοβο όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, κατά το κλείσιμο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.
Όπως είπε, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μολονότι η επιβολή τους σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία άλλων χωρών, τον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές, εφόσον χρειαστεί. Τόνισε ότι επαφίεται στη Ρωσία να ενεργήσει ξανά με βάση τους διεθνείς κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν τον πράξει θα υποστεί το κόστος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά και στις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων ευρωπαίων ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων και των πολιτών.
Ωστόσο σε ερωτήσεις που του έγιναν για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τα προσωπικά δεδομένα των Ολλανδών, των Αμερικανών και των Γερμανών πολιτών.
Όμως πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα για κατάχρηση εξουσίας από μέρους των μυστικών υπηρεσιών.