Ως ψευδή χαρακτήρισε τα όσα ανέφερε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο διάγγελμά του για τη συγχώνευση Μarfin-Egnatia, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ενώ καταφέρθηκε και κατά του πρώην διοικητή Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ανοίγοντας «πόλεμο» δηλώσεων.
Ο κ. Ορφανίδης σε ανακοίνωσή του εκθέτει ως εξής τα γεγονότα… «Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και εγώ προσωπικά δεν κληθήκαμε να εγκρίνουμε τη διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ Marfin Egnatia και Λαϊκής Τράπεζας και άρα τη «μετατροπή», κατά τον κ. Χριστόφια, της «Μαρφίν Εγνατία από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα». Η συγχώνευση με βάση την οποία η Λαϊκή απορρόφησε τη Marfin Egnatia εγκρίθηκε με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2010…. είναι γι΄ αυτό το λόγο που τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) τα οποία διεξήγαγε η ΕΒΑ το 2011, δεν διαφοροποίησε τις υποχρεώσεις των μητρικών εταιρειών των τραπεζικών ομίλων για τυχόν προβλήματα θυγατρικών ή υποκαταστημάτων τους και δεν διαφοροποίησε τις υποχρεώσεις της χώρας καταγωγής τους», υποστηρίζει.
Η μητρική εταιρεία του ομίλου είναι υπεύθυνη για την κάλυψη του όποιου απαιτούμενου κεφαλαίου για υποκατάστημα ή θυγατρική, αναφέρει ο κ. Ορφανίδης και αρμόδια αρχή που είναι επιφορτισμένη με την άσκηση εποπτείας σε ενοποιημένη βάση, έχει την ευθύνη για την κάλυψη του απαιτούμενου κεφαλαίου.
Ο πρώην διοικητής επικαλείται τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011, υποχρέωση της χώρας να παράσχει προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση σε οποιοδήποτε κομμάτι του ομίλου αντιμετωπίζει πρόβλημα… «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η Κύπρος απαίτησε ανάλογη προστασία των Κυπριακών τραπεζών πριν ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμφωνήσει με την λήψη αυτής της απόφασης».
Στρεφόμενος εναντίον του κ. Χριστοδούλου, τον κατηγορεί ότι «Ο κ. Χριστοδούλου, ως ο τότε επόπτης, θα μπορούσε να θέσει ως όρο για έγκριση της συγχώνευσης,η έδρα του ομίλου που επρόκειτο να δημιουργηθεί,να είναι η Ελλάδα. Αυτό πράγματι θα μετέθετε την ευθύνη κάλυψης των όποιων κεφαλαιακών αναγκών στο ελληνικό κράτος και όχι στο κυπριακό».
Δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς, ανταπάντησε σε συνέντευξή του στο SigmaLive, ο κ. Χριστοδούλου .
«Την Μαρφίν Λαϊκή στην Κύπρο δεν την έφερε ο κ. Χριστοδούλου αλλά η Γενική Συνέλευση των μετόχων των δύο τραπεζών που αποφάσισαν για τη συγχώνευση τους», δήλωσε και ζήτησε να δοθούν οι φάκελοι στη δημοσιότητα. «Επί εποχής Χριστοδούλου το τραπεζικό σύστημα ήταν κερδοφόρο. Επί δικής του εποχής για να είναι ικανό να λειτουργεί χρειάζεται 10 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση».
Αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος το 2009, είχε μεταφέρει, όπως ο ίδιος έλεγε, την έδρα του ομίλου της τότε Marfin Popular Bank από την Κύπρο στην Ελλάδα, θα είχε εγκρίνει το αίτημα, λέει ο κ. Χριστοδούλου…. «αυτό το είχα κάνει γνωστό από τότε. Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι το ελληνικό κράτος θα είχε την ευθύνη για τον όμιλο της Λαϊκής. Αλλά ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δυστυχώς, δεν πραγματοποίησε την «απειλή» του. Πολλοί τότε, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, τον παρακαλούσαν να διατηρήσει την έδρα στην Κύπρο. Πιστεύω πως ήμουν ο μόνος που πραγματικά προέτρεπα τον Ανδρέα Βγενόπουλο να μεταφέρει την έδρα στην Ελλάδα.»