Η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να αναμένεται από κανέναν, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η αρνητικότητα της Τουρκίας δεν επέτρεψε τα τελευταία δύο χρόνια να υπάρξει μια γόνιμη διαπραγμάτευση.
«Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι δεδομένες, αλλά η συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να αναμένεται από κανέναν», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια μνημείου του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Άγιο Αθανάσιο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «το σημερινό status quo είναι επικίνδυνο» και συμπλήρωσε πως «είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε το συντομότερο ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε ιστορική ευθύνη να αποκαταστήσουμε την ιστορική ανωμαλία που προκάλεσε η εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή. Πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά τη σκυταλοδρομία της Ιστορίας και να συνδέσουμε το σήμερα με το αύριο της Κύπρου όσο ζουν ακόμα πρόσφυγες που άφησαν στην κατεχόμενη γη ένα κομμάτι της ζωής τους και της ψυχής τους».
«Μέσω της συλλογικής προσπάθειας όλων, να εργαστούμε για να βρούμε επιτέλους και οριστικά μια λύση που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, θα την επανενώνει και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας και, ασφαλώς, και το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων», είπε για να προσθέσει πως «αυτός ο στόχος, τούτο το όραμα, είναι και το ύψιστο προς όσους έδωσαν τη ζωή τους στο καθήκον».
Τόνισε ωστόσο πως «δυστυχώς, το όραμά μας δεν εξαρτάται από εμάς, το λαό και την πολιτική ηγεσία. Εμείς, ανεξαρτήτως διαφωνιών και αντιθέσεων, είμαστε ενωμένοι και ομόθυμοι στη διεκδίκηση μιας λύσης του Κυπριακού, η οποία θα μας επιτρέπει να επιβιώσουμε στη γη των πατέρων μας και να προκόψουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες».
«Δυστυχώς», συνέχισε, «και παρά τις προσπάθειές μας, παρά την καλή μας θέληση, παρά το γεγονός πως μέσα από μια δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, φροντίσαμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να ενισχυθεί η απαιτούμενη δυναμική στο διάλογο, η αρνητικότητα της τουρκικής πλευράς δεν επέτρεψε τα τελευταία δύο χρόνια να υπάρξει μια γόνιμη διαπραγμάτευση».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η υπόσχεσή μας προς τον Γρηγόρη Αυξεντίου και σε όλους όσοι μας ατενίζουν από το πάνθεο των ηρώων, είναι ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάκτηση του ευγενούς οράματός μας».
«Ότι θα μείνουμε μακριά από τα διχαστικά πάθη και ότι θα εργαστούμε για εθνική συναντίληψη, συναίνεση και συνεννόηση για τη σωτηρία της πατρίδας μας», είπε και κατέληξε: «Αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο ιστορικό δίδαγμα από τη μεγαλειώδη θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, στη μνήμη του οποίου αφιερώνουμε το μεγαλόπρεπο αυτό το μνημείο και την πλατεία, ευχαριστώντας και συγχαίροντας όσους συνέβαλαν στην εκτέλεσή του».