Με 18 ψήφους κατά 31 υπέρ και μια αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο, πρόταση νόμου με την οποία αφαιρείται από τον Υπουργό Εργασίας η εξουσία να ρυθμίζει το τουριστικό ωράριο των καταστημάτων και να καθορίζει τις τουριστικές περιοχές με διάταγμα.
Της ψηφοφορίας επί της πρότασης νόμου, προηγήθηκε ψηφοφορία επί αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ για αναβολή της ψήφισης του νόμου, η οποία απορρίφθηκε με τις ίδιες ψήφους.
Κατά της πρότασης νόμου ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και υπέρ οι παρόντες Βουλευτές των άλλων κομμάτων. Αποχή τήρησε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, δηλώνοντας ότι απείχε της ψηφοφορίας λόγω επιχείρησης του συζύγου της, η οποία συνεργάζεται με επηρεαζόμενους από τη νομοθεσία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ζητώντας αναβολή της ψηφοφορίας, είπε πως είναι γεγονός ότι το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων χρήζει ρύθμισης. Πρόσθεσε ότι στον ΔΗΣΥ υπάρχει ευαισθησία στους εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις που εξαναγκάζονται σε εξουθενωτικά ωράρια, αλλά ανέφερε την ίδια ώρα υπάρχει ευαισθησία για τους εργοδοτούμενους που βρήκαν θέση εργασίας με βάση το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος να μην καταλήξει το θέμα σε συναινετική διαδικασία, είναι ορατός και ως εκ τούτου θα υπάρξει κενό στα ωράρια μετά τη λήξη του ισχύοντος διατάγματος, που είναι 30η Απριλίου. Ανέφερε ότι ζητείται αναβολή της ψήφισης της πρότασης νόμου και συνέχιση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι τα τουριστικά ωράρια βασανίζουν την Επιτροπή Εργασίας ενάμισι χρόνο. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει νομοσχέδιο, αλλά, παρατήρησε, η Κυβέρνηση ουσιαστικά ύψωσε τα χέρια λόγω των διιστάμενων απόψεων μεταξύ των επηρεαζομένων.
Κατά τον κ. Φακοντή, 600 περίπτερα έκλεισαν το 2014 και άλλα 300 θα κλείσουν το 2015. Περαιτέρω ανέφερε ότι με το τουριστικό ωράριο ο τζίρος μετατέθηκε προς τις μεγάλες από τις μικρές επιχειρήσεις. Περαιτέρω είπε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν απολύοντας προσωπικό αγοράστηκαν από μεγάλες χωρίς να προσλάβουν το προσωπικό που απολύθηκε και έκανε λόγο για παραβίαση του ωραρίου εργασίας το οποίο από τις 38 ώρες την εβδομάδα μπορεί να φθάσει και τις 60 ώρες. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται επίσης παραβίαση του νόμου για τον κατώτατο μισθό.
Είπε ακόμα πως η εργασία δεν μπορεί να είναι 7 μέρες την εβδομάδα 18 ώρες την ημέρα και συμπλήρωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει ενάμισι μήνα να καταθέσει κανονισμούς προς ρύθμιση του ωραρίου και ανάλαβε την ευθύνη να συγκαλέσει όσες συνεδρίες χρειαστεί ώστε να ψηφιστούν οι κανονισμοί έγκαιρα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε τη θέση ότι στο αίτημα του ΔΗΣΥ για αναβολή υπάρχει ουσία, Πρόσθεσε ότι το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται, και εξέφρασε τη θέση ότι οι παρατάσεις μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Είπε ακόμα ότι αρχικά τα επιχειρήματα ήταν οι τουρίστες, και τώρα προστέθηκε νέα επιχειρηματολογία ότι προσλήφθηκαν υπάλληλοι. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ συνέχει λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα συμφέροντα των μικρών και των μεγάλων επιχειρήσεων και εξέφρασε τη θέση ότι η Βουλή πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις έστω και αν αυτές δεν θα αρέσουν σε κάποιους, αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ απορρίπτει το αίτημα για αναβολή.
Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρινικόλα ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα και ενόψει του γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία σε κατάληξη κατατέθηκε η πρόταση νόμου. Αν αναβληθεί η ψήφιση του νόμου δεν θα προλάβουμε και θα έχουμε ένα ένατο διάταγμα, και πιθανόν ένα 10ο και 11ο. Δήλωσε επίσης ότι στην Επιτροπή Εργασίας υπάρχει η καλή διάθεση για συζήτηση μέχρι να βρεθεί λύση.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση δεν προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή στο θέμα του ωραρίου επειδή είναι υπέρ της πλήρους ελευθεροποίησης. Πρόσθεσε ότι πρόθεση των κομμάτων είναι να σπρώξουν την Κυβέρνηση, σε σκληρό πόκερ ώστε να βρει λύση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πείσμα στο πείσμα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ενώ υπάρχει ο ίσιος δρόμος της περαιτέρω συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας γιατί θα πρέπει η οδός να είναι ανήφορο ή κατήφορο; Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρμαχος της άγριας αγοράς.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας υποστήριξε ότι αν αναβληθεί η ψήφιση δεν θα υπάρχει πλέον μικρομεσαία επιχείριση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι πληροφορήθηκε πως μεγάλο κατάστημα, ήδη παίρνει τηλέφωνο υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται Κυριακή και Τετάρτη και τους απολύει ενάμισι μήνα πριν λήξει το διάταγμα. Πρόσθεσε ότι το ανέφερε ώστε να γίνει αντιληπτό “με ποιες καταστάσεις έχουμε να κάνουμε”.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με τους κοινωνικά ευαίσθητους και του κοινωνικά αναίσθητους. Πρόσθεσε ότι η πρακτική των διαταγμάτων προϋπήρχε της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και ανέφερε ότι διατυπώθηκε ένας προβληματισμός για να βρούμε πιο συνετό τρόπο ρύθμιση του θέματος. Αν καταργηθεί το δικαίωμα του Υπουργού να καθορίζει τα ωράρια με διάταγμα, ενώ δεν μπορεί η Βουλή να διαμορφώνει κανονισμούς και εφόσον είναι πρακτικά αδύνατο τις επόμενες 6 εβδομάδες να ετοιμαστούν κανονισμοί να εξετασθούν από την νομική υπηρεσία και να ψηφιστούν πριν την 1η Μαΐου, υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί το τουρισμός. Εξέφρασε τη θέση ότι θα οδηγήσει τις υπηρεσίες για τους τουρίστες στην προ του 1974 εποχή.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, αφού παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έπρεπε να αποταθεί στην Κυβέρνηση, εξέφρασε τη θέση ότι η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη την πλειοψηφία της Βουλής, ούτε την αφορά η προστασία των μικρών επιχειρήσεων. “Τα κόμματα θα λύσουμε το πρόβλημα, θα σε υποχρεώσουμε να φέρεις κανονισμούς”, κατέληξε.